Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Först vid en ränta på åtta procent skulle en stor del behöva sälja sin bostad – betyder det att vi inte är så räntekänsliga ändå? SBAB:s privat- och boendeekonom Linda Hasselvik svarar. Foto: SVT

Undersökning: Så hög boränta klarar svenska hushåll

Uppdaterad
Publicerad

Torsdagens höjning av styrräntan påverkar i förlängningen bolånekunderna. Men än så länge tycks många svenska hushåll klara en högre ränta – i en ny undersökning av SBAB/Kantar uppger 38 procent av de svarande att det är först när boräntan stiger till 8 procent eller mer som de behöver överväga att flytta.

Under torsdagen meddelade Riksbanken att styrräntan höjs med 0,25 procent till 4 procent, och flaggade samtidigt för ytterligare höjningar i framtiden. Styrräntan är den ränta som används när Riksbanken lånar ut pengar till de svenska bankerna, varför den i sin tur påverkar den faktiska ränta som konsumenter och bolånetagare får på sina lån.

I en ny undersökning har undersökningsföretaget Kantar, på uppdrag av banken SBAB, ställt frågan vid hur hög ränta som de svarande skulle tvingas sälja sina bostäder och flytta till något billigare.

Ekonomibyrån

Snitträntan på bolån strax under 5 procent

Den största gruppen, 43 procent, svarar att de inte vet. 38 procent uppger att det skulle krävas en ränta på 8 procent eller mer för att de skulle behöva sälja.

Trots att det är långt kvar till en så hög ränta kan man inte tolka läget som lugnt, säger Linda Hasselvik, privat- och boendeekonom på SBAB.

– Vi vet att bolån är det sista man slutar betala, så att man klarar ekonomin betyder i de flesta fall att man dragit ner på mycket annat, säger hon.

Före torsdagens höjning av styrräntan låg bankernas snittränta på bolån strax under 5 procent (se faktaruta).

Hushållen förväntas klara 7 procent

Maria Landeborn, senior strateg på Danske bank, menar att resultatet av undersökningen ligger i linje med vilka räntor som bankerna räknar på att ett hushåll ska klara av.

– För att få låna pengar har bankerna tittat på en kalkylränta som legat kring 7 procent. Dit ska hushållen klara sig för att få ett bolån. Men börjar räntan bli högre kommer absolut en hög andel av hushållen att få problem, säger hon till Ekonomibyrån.

Undersökningen genomfördes av Kantar på uppdrag av SBAB mellan 5 och 11 september. Drygt 1 000 personer som uppgett att de har bolån deltog.

Se mer i Ekonomibyrån på SVT Play från fredag 22/9 kl 19.30 eller i SVT2 måndag 25/9 kl 22.00.

Fakta: Bankernas snitträntor på bolån i augusti

Nordea

3 mån: 4,71%

1 år: 5,04%

2 år: 4,73%

SEB

3 mån: 4,58%

1 år: 4,97%

2 år: 4,54%

SBAB

3 mån: 4,69%

1 år: 4,96%

2 år: 4,82%

Swedbank

3 mån: 4,61%

1 år: 4,77%

2 år: 4,57%

Handelsbanken

3 mån: 4,57%

1 år: 5,07%

2 år: 4,86% 

Källa: Konsumenternas.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet