”Unga får betala högst pris för börsnedgången”

Publicerad

Intresset för aktier har ökat, inte minst unga personer har köpt på sig högriskaktier de senaste åren. När börsen nu svajar är enligt experter den här gruppen därmed särskilt utsatta för svängningarna.

– Det känns lite oroligt i magen måste jag säga. Förra året gick det väldigt bra, nästan så bra att man kanske handlade för lite mer än man borde ha gjort för nu har det dippat rätt rejält. Speciellt för mig som började handla med aktier för ett år sedan, så jag har ju inte träffat de här topparna och bottnarna sedan innan, säger Emma Hedman.

Sedan pandemin började i slutet av 2019 har fler investerat i aktier – vilket innebär att det finns många nybörjare som inte har varit med om en riktig börsnedgång.

– Under sådana här nedgångar är det högriskaktierna som tar mest stryk och det är dit de nya spararna har letat sig in. Så det är definitivt de som får betala det högsta priset för börsnedgångarna. Det är alltid trist att förlora pengar men samtidigt kan det i längden vara en bra läxa som ung för att man ska börja investera mer hållbart och långsiktigt framöver, säger John Skogman, daytrader som driver Börspodden.

Intresset har ökat bland unga

Unga Aktiesparare verkar för att fler unga tidigt ska lära sig om aktier och sparande för att förbereda sig på börskriser.

– Det är faktiskt ganska vanligt att även personer under 18 år aktiesparar och intresset har ökat. Det är lite krångligare eftersom man behöver målsmans tillstånd för att starta ett konto men det finns ett stort intresse, säger Henrik Johansson, vd, Sveriges Unga Aktiesparare.

Vad säger du om det?

– Om det är pengar som föräldrarna har råd att förlora så tycker jag att det är jättebra att en vårdnadshavare tillsammans med barnet lär sig spara och investera så länge de har lite insikt.

Utbildning på gymnasium

På Kungsholmens Västra Gymnasium i Stockholm finns en nystartad ekonomiutbildning med Ung Aktiespar-profil.

– De får jobba med en fiktiv aktieportfölj. Det finns flera poänger, dels att man aktualiserar de företagsekonomiska begreppen och sätter in det i ett sammanhang som de kan relatera till, sen har jag de senaste två-tre åren märkt ett jättetydligt ökat intresse för just aktier bland eleverna, säger Fredrik Persson, företagsekonomilärare på KVG.

Vad kan det bero på?

– Börsen har gått bra och det går att tjäna pengar, nu har det varit stökigt några veckor och de här eleverna är förberedda på att det kan bli så.

Fakta: Aktieintresset i Sverige

Andelen av den totala befolkningen som äger aktier ökade mellan december 2019 och juni 2021 med 1,4 procentenheter från 10,4 till 11,8 procent.

Störst var ökningen i åldersgruppen 25-34 år, där andelen aktieägare gick från 7,4 till 10,3 procent, en ökning med 2,9 procentenheter.

I åldersgruppen 18-24 år ökade andelen aktieägare med 1,6 procentenheter från 5,2 till 6,8 procent.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.