Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se sparprofilen Mohammed Salih berätta om hur du ska agera på börsen för att undvika dyra misstag. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Unga missbrukar aktier – tar stora risker

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga söker hjälp för aktiemissbruk. Dessutom går många yngre på nitar på börsen. I klippet tipsar sparprofilen Mohammed Salih om hur du undviker de dåliga affärerna.

– Det är klyschigt, men var långsiktig och sprid riskerna, säger han till Ekonomibyrån.

Allt fler lider av ett aktiemissbruk, enligt behandlingsföretaget Spelfriheten. 2022 sökte totalt 631 personer hjälp för aktie- eller kryptomissbruk, förra året sökte nästan dubbelt så många hjälp, 1108 personer.

Framför allt lockas många yngre av olika influencers som beskriver strategier för att tjäna stora och snabba pengar på börsen.

Ekonomibyrån

– De pratar sällan om riskerna utan fokuserar på budskap om hur lätt det är att tjäna pengar på aktier och krypto, säger Allan Erdman, kommunikationsansvarig Spelfriheten, till Ekonomibyrån.

Även Stödlinjen, som drivs av Region Stockholm, har tidigare flaggat för att antalet personer som hör av sig om problem med aktie- eller kryptohandel ökar.

Status visa snabba pengar

Enligt Allan Erdman har det blivit en statusgrej bland unga att kunna visa upp hur snabbt det går att tjäna pengar på aktier.

– Det riskerar att bli en jakt på pengar på samma sätt som ett spelmissbruk. Ju snabbare man tjänar pengarna desto bättre, men det man inte säger är att risken ökar, säger han.

”Riktigt dyr läxa”

Även sparprofilen Mohammed Salih, som driver Instagramkontot Mohammeds väg till miljonen, satsade sina pengar på aktier med hög risk när han började med börshandel. På kort tid förlorade han nästan hela det insatta beloppet.

– En kompis tjänade 20 000 på en kort bilfärd och då kände jag att jag måste in i det. Jag brände mig totalt, köpte massa skitaktier, som många gör. Jag brände 97 000 av mina 100 000. Det blev en riktigt dyr läxa, men jag hittade ändå tillbaka till börsen, säger han.

Missa inte Ekonomibyråns senaste avsnitt Jag vill bli rik i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet