Uppgift: Utredning pågår mot låsföretaget Assa Abloy

Publicerad

Har låsföretaget Assa Abloy missbrukat sin dominerande ställning på marknaden? Det utreder nu Konkurrensverket, skriver Dagens industri. Granskningen ska enligt tidningen ha pågått i tre år.

Företaget och dess dotterföretag Copiax misstänks för att ha utnyttjat sin dominerande ställning på marknaden genom så kallad marginalklämning, och ha gett rabatter i avtal till låssmeder för att göra dem mer lojala med företaget.

Priserna sätts på ett sådant sätt att konkurrenterna inte överlever, enligt Konsumentverkets teori. Copiax misstänks specifikt för att använda avtal som låser in underleverantörer.

Förra året omsatte Assa 68 miljarder kronor globalt och 3,6 miljarder kronor i Sverige. Befinns företaget skyldigt till utnyttjande av ställning, kan det få betala böter om upp till 10 procent av den årliga omsättningen. Företaget vill ännu inte lämna några kommentarer, skriver Di.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.