Jan Nylander, kommentator. Foto: SVT.

Upplagt för bråk mellan banker och Borg

Uppdaterad
Publicerad

Det är upplagt för bråk mellan finansminister Anders Borg och storbankerna.

Swedbank och Nordea, som är först ut med sina resultat för förra året, trotsar nu Borg och höjer utdelningen kraftigt till sina aktieägare.

Finansminister Anders Borg har gjort det till en sport att kritisera de svenska bankerna. Först pekade finansministern på de dåliga villkor som bankerna erbjuder sina svenska kunder och sköt framför allt in sig på de höga marginaler som bankerna har på sina bolån.

De senaste månaderna har kritiken skjutits över mot de risker som bankerna tar och att det nu behövs allt större reserver i bankerna för att stå emot finanskriser.

Det var inte många år sedan som regeringen var tvungen att rädda Swedbank och SEB som höll på att gå omkull efter alltför vidlyftig utlåning i Baltikum.

Ny utdelningspolicy

Men dagens rapporter verkar bankerna inte lyssna på Borgs kritik. Swedbank, som nu fått ordning på affärerna, redovisar ett kraftigt vinstlyft. Vinsten steg till närmare fem miljarder kronor för förra årets tre sista månader jämfört med 1,8 miljarder kronor för samma period föregående år.

Ännu mer provocerande i finansministerns ögon är att banken samtidigt passar på att höja utdelningen kraftigt till sina aktieägare. Tidigare delades hälften av vinsten ut.

Nu har banken antagit en ny utdelningspolicy där hela 75 procent av vinsten ska delas ut till aktieägarna. Utdelningen ska nästas fördubblas till 9,9 kronor per aktie.

Staten tar kostnad för upplåning

Även Nordea där staten är en av de största ägarna följer samma strategi. Utdelningen ökar med över 30 procent till 0,34 euro per aktie.

De kraftigt höjda aktieutdelningarna motiverar bankcheferna med att  bankerna nu byggt upp tillräckligt med reserver för att stå emot en ny finanskrasch. Men kritikerna kommer att skjuta in sig på att bankerna fortfarande tar stora risker.

För inte så länge sedan ansåg sig riksbanken tvingad till att öka valutareserven med hela hundra miljarder kronor med anledning av att de svenska storbankerna lånar så mycket utomlands. Den kostnaden får staten ta medan bankerna alltså höjer utdelningen till sina aktieägare. Vad tycker Anders Borg om det?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.