– Det är jättemycket. Jag höll på ramla baklänges när vi fick siffran. Jag skulle gissat på kanske 30.000 och ändå trott att jag hade tagit i för mycket, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.
– Å andra sidan växer även mindre, regelbundna, insättningar med tiden till större summor, säger Arques.
Han gör ett räkneexempel och konstaterar att den som börjar sätta in 150 kronor i månaden när barnet är nyfött och som får i snitt två procents avkastning kommer att ha nästan 40.000 kronor att ge sin 18-åring.
Pedagogisk effekt
Sparandet har också en pedagogisk effekt och minskar barns och ungas stress.
– Det viktiga är inte att spara stora belopp utan det handlar mer om inställningen och tankesättet samt att börja tänka lite mer långsiktigt kring sin ekonomi, säger Arturo Arques.
Men han vill inte rekommendera vad som är ett lämpligt sparande till barn.
– Det är otroligt svårt och känsligt. Förutsättningarna är så väldigt olika. Många är glada om de ens har något alls kvar i slutet av månaden, säger Arturo Arques.
Barns sparande
84 procent av föräldrar till barn i åldrarna 10-17 år sparar i någon form långsiktigt till sina barn. Fonder är vanligast.
I genomsnitt är sparkapitalet, bland dem som sparar, 65.000 kronor. Medianen för en 10-åring är cirka 30.000 kronor och 45.000 kronor för en 17-åring.
I Stockholm var sparande till boende tre gånger vanligare än i övriga landet. 15 procent av Stockholmsbarnen har ett bosparande.
Uppgifterna bygger på intervjuer med knappt 2.000 barn och föräldrar.
Källa: Swedbank/TNS Sifo