De irländska banker som uppvisade klena resultat var Allied Irish Banks och Bank of Ireland. Foto: TT

Världens äldsta bank – sämst i stresstest

Publicerad

Stresstesterna som har gjorts på europeiska banker visar att läget är överlägset sämst i italienska Monte dei Paschi di Siena. De flesta banker bedöms ha god förmåga att klara en ekonomisk kris, men testarna reserverar sig för att det inte innebär att bankerna är i toppform.

Monte dei Paschi di Siena är världens äldsta bank, men tyngd av problemlån. Europeiska centralbanken (ECB) har trots det sagt ja till ett privat räddningspaket för banken, från ett bankkonsortium med JP Morgan i spetsen, uppger tre källor för nyhetsbyrån Reuters.

Enligt den plan som vunnit gehör får banken 5 miljarder euro i kapitaltillskott. Dessutom planeras ett upplägg som innebär att problemlån för 10 miljarder euro säljs av.

Illa ute

Monte dei Paschi-aktien lyfte redan under eftermiddagen på Milanobörsen när det framgick att utsikterna ljusnat, bara timmarna före fredagskvällens redovisning av stresstester av 51 europeiska storbanker. Många investerare har befarat att just italienska banker ska visa sig vara illa ute.

De fyra svenska storbankerna – Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank – finns bland de totalt 51 europeiska storbanker som har testas. Men ingen hade väntat sig att de skulle uppvisa kapitalbrist i de stressade scenarion de har utsatts för i testerna.

Höjda krav

Höjda kapitaltäckningskrav har bidragit till att stärka merparten av bankerna, så att de nu har bättre motståndskraft mot en ekonomisk kris, men det betyder inte att de kan sägas vara i toppform, betonar Andrea Enria, ordförande i Europeiska bankmyndigheten (EBA).

Österrikiska Raiffeisen, spanska Banco Popular och två irländska banker hade vissa problem att klara stresstesterna. De irländska banker som uppvisade klena resultat var Allied Irish Banks och Bank of Ireland.

Åtta deltar

Totalt åtta banker har nu åtagit sig att delta i det konsortium som ska rädda Monte dei Paschi. Krisen i banken, som har pågått länge, har hittills i år raderat ut 75 procent av bankens börsvärde.

En kollaps för Monte dei Paschi skulle troligen snabbt sprida problem i hela det italienska banksystemet och även skapa politiska problem för premiärminister Matteo Renzi. Spridningsrisker utanför Italien skulle också finnas.

Till skillnad från Spanien och Irland gick italienska staten aldrig in med direkt bankstöd under finanskrisen. Men tre års italiensk recession har skapat en våg på 360 miljarder euro (cirka 3,4 biljoner kronor) av problemlån, där låntagarna inte klarar sina betalningsåtaganden.

Förhindrad att gripa in

Samtidigt är Renzis regering förhindrad att gripa in med statliga stödpaket, då EU:s nya regelverk för banksektorn har stramats upp på senare år och gör det svårare att använda skattepengar för att rädda banker.

Utöver JP Morgan och Mediobanca ska Citigroup, Bank of America, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Santander och Credit Suisse ingå i det konsortium som nu väntas skjuta till kapital, enligt Reuters källor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer