Fönstren putsas inför den stora mobilmässan i Barcelona. Nu ställs mässan in på grund av rädslan för coronaviruset. Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Världens största telekommässa ställs in efter coronaoro

Uppdaterad
Publicerad

Världens största telekommässa, MWC i Barcelona, ställs in på grund av oron över coronaviruset. Det meddelar arrangörerna i ett pressmeddelande. Arrangemanget brukar besökas av runt 100 000 människor.

Branschorganisationen GSMA fattade beslutet på onsdagen, sedan en lång rad företag valt att hoppa av mässan Mobile World Congress, MWC, telekombranschens största årliga sammankomst.

Svenska Telia, telekomgiganten Deutsche Telekom, mobiloperatören Vodafone, finländska Nokia, Storbritanniens största telekombolag BT och fransk-italienska chiptillverkaren ST Microelectronics är de senaste bolagen som lämnat återbud på grund rädsla för coronaviruset.

Oro för viruset

Flera av bolagen anger hänsyn till anställda och kunder som skäl.

”GSMA:s arbete är mycket uppskattat men eftersom Telia inte kan riskera anställdas, eller samarbetspartners, hälsa och säkerhet, har Telia beslutat att ställa in sin medverkan”, säger Telias presschef Ralf Bagner i ett skriftligt uttalande för TT.

Deutsche Telekoms vd Tim Höttges skriver på Linkedin att det vore ”oansvarigt att ta risken” att närvara vid en så stor internationell samling.

Tidigare har flera andra bolag, bland andra svenska Ericsson och elektronikjätten LG hoppat av mässan, som var planerad att äga rum mellan 24 och 27 februari.

Stora inkomster

Mässan ger vare år den spanska ekonomin ett välkommet tillskott på en halv miljard dollar, enligt GSMA. Barcelonas borgmästare försökte förgäves sända lugnande budskap och hälsomyndigheterna i regionen Katalonien, där Barcelona ligger, sade att det inte finns några skäl att ställa in mässan. Men det hjälpte inte.

Telekommässan i Barcelona är inte den enda internationella sammankomsten som berörs av rädslan för coronaviruset. Oljebranschens stora årliga möte i London, International petroleum week, har också drabbats av en lång rad avhopp. IP-veckan hålls 24–27 februari.

Världshälsoorganisationen (WHO) vill tills vidare inte avråda från stora internationella samlingar.

”Det finns för närvarande inga bevis för en allmän spridning utanför Kina, så WHO begär i dagsläget inte att stora sammankomster ställs in”, säger talesmannen Tarik Jasarevic till Reuters.

Arrangemanget brukar besökas av runt 100 000 människor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.