Bättre än väntat av Swedbank

Uppdaterad
Publicerad

Swedbank redovisar ett oväntat starkt resultat för årets första kvartal, med stark konsumtion och ökad export som drivkrafter. Aktien väntas stiga på börsen efter rapporten, enligt en analytiker.

Swedbanks rörelseresultat för första kvartalet lyfte till 6 307 miljoner kronor. Det kan jämföras med vinsten på 5 275 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Resultatet var bättre än väntat. Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 6 106 miljoner kronor.

– Som ni alla kan se hade vi ett starkt kvartal. Vi har kunnat mildra motvinden från den ökade resolutionsavgiften och säsongseffekter. På uppsidan har vi en engångsvinst från försäljningen av Hemnet och vi har också sett ökade volymer på bolån i Sverige, säger Swedbanks vd Birgitte Bonnesen på en telefonkonferens.

– Jag är mycket nöjd med det här första kvartalet, vi har fått en bra start på året.

Tummen upp

Andreas Håkansson, bankanalytiker på Exane BNP Paribas, gör tummen upp för bankens kvartalsrapport och tror att aktien kommer stiga efter dagens siffror.

– Vi är särskilt positiva till att räntenettot växer så pass starkt. Det är en bra början på rapportsäsongen, säger han.

I rapporten hänvisar vd Bonnesen samtidigt till ökade volymer och marginaler inom bostadslån, men noterar även att bostadsmarknaden visat upp tecken på att bromsa in och att ökningstakten för hushållens skuldsättning har bromsat in.

”Detta är positivt, men riskerar att bli kortvarigt om inte större övergripande politiska åtgärder vidtas för att öka rörligheten och nybyggandet samt effektivisera hyresmarknaden”, skriver hon.

Stigande marginaler

Håkansson på Exane BNP Paribas, tror att Swedbanks marginaler på bolån kommer att fortsätta att stiga, med undantag för marginalerna för nya bolån.

Räntenettot steg till 5 971 miljoner kronor, från 5 461 miljoner kronor. Provisionsnettot ökade till 2 822 miljoner kronor, från 2 645 miljoner kronor.

Totalt uppgick intäkterna till 10 651 miljoner kronor, jämfört med 9 144 miljoner kronor motsvarande period året före.

Kostnaderna steg till 4 003 miljoner kronor, från 3 826 miljoner kronor. Kreditförlusterna ökade till 339 miljoner kronor, från 35 miljoner kronor.

Största utmaningen framöver för såväl Swedbank som andra banker är att regelverket i Sverige förändras ”fram och tillbaka”, enligt Andreas Håkansson på Exane BNP Paribas.

– Det är ett tydligt problem för banksektorn att inte veta vad myndigheterna kommer att ha för skattesatser framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.