Näthandelsjätten Ebay liksom betaljättarna Mastercard och Visa drar sig ur Facebooks kryptovalutaprojekt. Foto: TT

Visa och Mastercard lämnar Facebooks kryptovaluta Libra

Uppdaterad
Publicerad

Den kommande lanseringen av Facebooks kryptovaluta Libra har drabbats av ett tungt bakslag. Kreditkortsföretagen Visa och Mastercard, samt näthandelsjätten Ebay hoppar av valutans stödorganisation Libra Associations.

Rykten om att kreditkortsjättarna var på väg att dra sig ur projektet florerade redan under förra veckan. I fredags kom slutligen beskedet om att både Visa och Mastercard tillsammans med betalföretaget Stripe och näthandelsföretaget Ebay lämnar kryptovalutans samarbetsorganisation Libra Associations.

”Vi kommer att fortsätta att utvärdera och vårt slutliga beslut kommer att avgöras av ett antal faktorer, inklusive organisationens förmåga att fullt ut uppfylla alla nödvändiga förväntningar gällande tillsyn”, säger Visa i ett uttalande.

Avhoppen kommer bara en vecka efter att betaltjänstföretaget Paypal meddelat att man drar sig ur projektet.

Fortsätter som planerat

Huruvida fredagens avhopp kommer påverka kryptovalutans lansering, som planeras till 2020, är ännu oklart. Den omedelbara reaktionen från stödorganisationen Libra Association var att arbetet fortskrider som vanligt.

”Vi fokuserar på att gå vidare och fortsätta att bygga ett starkt band mellan några av världens ledande företag, organisationer för social påverkan och andra intressenter”, säger Dante Disparte, kommunikationschef för Libra Association, i ett uttalande.

Politisk press

Libra, som är ett privat valutaprojekt under ledning av Facebook, har mött skarp kritik sedan planerna på lansering offentliggjordes i somras.

Bland kritikerna finns bland annat den amerikanske presidenten Donald Trump, chefen för den amerikanska centralbanken Jerome Powell samt de franska och tyska regeringarna.

Kritiken har bland annat handlat om riskerna för kryptovalutans potentiella koppling till eventuell penningtvätt men också om att en privat global valuta kan komma att förflytta ekonomisk makt från stater till den privata sfären.

Enligt nyhetssajten Politico har flera av de företag som nu hoppar av varit måltavlor för direkt politisk press under de senaste veckorna.

Två Demokratiska senatorer uppges bland annat skriftligen ha försökt avskräcka företagen från att delta i Libra-projektet genom att varna för att de kan komma att utsättas för noggranna ekonomiska granskningar – inte enbart kopplade till Libra-transaktioner utan för samtliga transaktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.