Foto: TT

Viss avmattning i bostadspriser

Uppdaterad
Publicerad

Prisuppgången på bostäder fortsätter. Men ökningstakten har mattats något, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik och Valueguard.

Den senaste månaden låg priserna på bostadsrätter stilla medan villapriserna i snitt steg med en procent, jämfört med månaden före. På ett års sikt handlar det fortsatt om rejäla prisuppgångar, sju procent på bostadsrätter och nio procent på villor, sett över hela landet.

– Men ökningstakten har mattats av något på bostadsrätter, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, till TT.

– Jag tror att det i grunden inte är en dramatisk avmattning, det är en bedömningsfråga hur man ser på siffrorna. Vi har långsamt ökande bostadspriser och har haft det en ganska lång tid, trots amorteringskravet som många gillar att ta upp som en dämpande faktor. Man ska inte dra för stora växlar på en enskild månad, säger han till SVT Nyheter.

Köpfest i Malmö

Huruvida det är en begynnande vändning efter år av i längden ohållbara prisuppgångar är skrivet i stjärnorna.

– Det är svårt att säga. Vi har väntat oss en avmattning under ganska lång tid. Det enda man kan säga är att bostadsiffrorna inte kan öka långsiktigt samtidigt som den allmänna inflationen inte ändras, säger Sandegren.

Den mer återhållsamma ökningen gäller främst Stockholms innerstad där priserna ligger högst. Men i Malmö är det full köpfest fortfarande med uppgångar på årsbasis med 17–18 procent på bostadsrätter.

Högre snittpris

– Sett över några år har Malmö en del att hämta igen, säger Sandegren som en förklaring till den högre prisuppgången där. Trots det ligger snittpriset fortfarande betydligt lägre än i Göteborg och Stockholm.

Även Valueguards så kallade Hox-index bekräftar utvecklingen där det är villapriserna som ligger bakom prisuppgången mellan mars och april, medan bostadsrättspriserna sjönk något i alla storstäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.