Elisabeth Marmorstein: Krig och pandemi präglar budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens vårproposition lämnades till riksdagen under tisdagen. Den präglas av kriget i Ukraina och efterdyningarna av pandemin, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

– Det är en budget präglad av kriget i Ukraina och efterdyningarna av pandemin, det gör att den är mer omfattande än vad vårbudgetar normalt brukar vara, säger SVT:s politikkommentator Elisabeth Marmorstein i Morgonstudion.

Totalt handlar det om åtgärder för 30 miljarder kronor. Till det kommer sex extra ändringsbudgetar som regeringen redan har lagt som summeras till 36 miljarder.

Att valet står för dörren i höst märks enligt Marmorstein främst genom regeringens riktlinjer för den ekonomiska politiken.

– Finansministern kommer att betona de tre prioriteringar som den här regeringen har: en jobbskapande klimatomställning, segregation och brottslighet samt det som de kallar att ta kontrollen över välfärden, säger Elisabeth Marmorstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.