Foto: TT

Experter: Fetma är farligare för världen än cigaretter

Uppdaterad
Publicerad

Matindustrin bör regleras lika hårt som tobaksindustrin eftersom fetma utgör en större global hälsorisk än cigaretter. Det hävdar flera internationella konsument- och hälsoorganisationer, som nu kräver att regeringar runtom i världen agerar snabbt.

Det är konsumentorganisationen Consumers International och hälsoorganisationen World Obesity Federation som nu kräver mer stringenta regler för livsmedelsindustrin. Bland annat anser de att avskräckande bilder på vad fetma kan leda till bör placeras på matförpackningar, skriver BBC News. Liknande regler finns för cigarettpaket i bland annat Australien.

– Vi vill undvika en situation som den på 1960-talet då tobaksindustrin sade att det var ofarligt att röka, till och med hälsosamt. 30 till 40 år senare har miljontals människor dött av rökning, säger Luke Upchurch på Consumers International till BBC.

Dödsfallen bara ökar

De två organisationerna menar att regeringar runtom i världen bör införa bindande regler för livsmedelsindustrin. Dödsfallen, som kopplas till fetma, har ökat från 2,6 miljoner år 2005 till 3,4 miljoner 2010. Därför, menar de, att reglerna bör utformas så att nivåerna av salt, mättat fett och socker i maten minskas, mat som serveras på sjukhus och i skolor måste förbättras, hårdare regler för reklam införas samt bättre utbildning av allmänheten i hur man äter hälsosammare.

”Transfetter bör förbjudas”

Artificiella transfetter har debatterats i flera år. Organisationerna menar att de bör förbjudas i all mat och alla drycker inom fem år. Dessutom bör reklam i tv-program som är populära bland barn regleras hårdare. Regeringarna borde också bland annat se över priserna på mat och introducera skatter på mat som gör oss feta.

Högsta globala nivå

Luke Upchurch menar att de nya reglerna bör diskuteras på högsta globala nivå och helst bli bindande för alla länder. Men än är vägen dit lång, även om det finns stöd från bland annat Brasilien och Norge och till viss del från Storbritannien.

– Först när regeringar tar på sig ansvaret och sätter konsumenterna före producenterna kommer vi se en riktig förändring. Fetma dödar i enorm utsträckning och vi kommer inte att se en nedgång förrän regeringarna tar krafttag, säger Ian Campbell, grundaren av Storbritanniens National Obesity Forum.

Jämför med smittsamma sjukdomar

Tim Lobstein som arbetar globalt med fetmafrågor på World Obesity Forum gör en jämförelse mellan fetma och smittsamma sjukdomar.

– Om fetman varit smittsam hade flera miljarder dollar investerats för att få sjukdomen under kontroll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.