Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan kan du höra oppositionsrådet Carl-Wiktor Svensson (KD) och regionrådet Peter Wretlund (S) berätta mer om beslutet. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Mängder av tåg och bussar dras in i Kalmar län – kraftig kritik från oppositionen

Uppdaterad
Publicerad

Indragna bussturer och tågtrafik ska lösa KLT:s ekonomi. Det beslutade kollektivtrafiknämnden i Region Kalmar på onsdagen. Men här tycks politikerna inte riktigt vara överens – och beslutet  har mötts av hård kritik från oppositionen.

– Vi ställde oss inte bakom det förslaget. Vi hade hellre sett en helhet när vi behandlade den här frågan, säger Carl-Wiktor Svensson (KD).

– Det finns inga alternativ, säger regionrådet Peter Wretlund (S).

Kalmar läns trafik, KLT, har gått med underskott på närmare 100 miljoner kronor under 2022. Enligt ordföranden i nämnden, Peter Wretlund har höjda priser för drivmedel och pandemins efterverkningar bidragit till detta.

I faktarutan nedan finns information om hur många tågavgångar som påverkas av beslutet.

KD riktar hård kritik 

-  Vi ser inte bara besparingar som ett alternativ – utan vi ser också intäkterna som ett alternativ, säger Carl-Wiktor Svensson (KD).

Kristdemokraterna riktar hård kritik mot majoriteten i regionfullmäktige för nedskärning av kollektivtrafiken.

De menar att Kristdemokraterna och Moderaterna hade lagt fram förslag på hur man kunde förbättra ekonomin i kollektivtrafiken men inte fått gehör.

-  Vi skulle kunna arbeta mer med kommersiell försäljning av reklam på bussarna. Man skulle kunna utveckla den anropsstyrda trafiken, och jag ser att man kan arbetar mer med tidsdifferentierade biljettpriser, säger Carl-Wiktor Svensson (KD).

Handlar om stora besparingar

Det handlar om att spara 100 miljoner kr, klara ni det?

– Vi kommer inte klara av att spara 100 miljoner kronor. Vi behöver hitta en nivå som gör att vi kan kapa ett antal miljoner och på sikt komma i balans, säger regionrådet Peter Wretlund (S).

Hör Peter Wretlund berätta mer i videon ovan om hur tåg- och busslinjer berörs av beslutet.

Tåg och bussar som dras in

Tjustbanan:

• Vardagar – antalet avgångar minskas från 16 till sex.

• Lördagar – antalet avgångar minskas från 12 till fyra.

• Söndagar – antalet avgångar minskas från 14 till fyra.

Buss ska ersätta de tågavgångar som försvinner.

Busstrafik:

• I samband med tidtabellskiftet i augusti 2023 kommer avgångar med färre än fem resenärer per avgång att omformas eller dras in.

Källa: Region Kalmar län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.