Foto: SVT/TT

Franska planen har landat

Uppdaterad
Publicerad

I sex dygn har storbranden i Västmanland härjat och en person har hittats död. Sent på tisdagskvällen landade tre franska plan som ska användas för att släcka storbranden i Västmanland.

Det är två vattenbombare och ett övervakningsflygplan, som ska samla in information om släckningsområdet.

En presskonferens hölls på Västerås flygplats med den biträdande franske ambassadören Olivier Guerot och några av de franska flygarna.

Skogsbranden i Västmanland

– Det här gör vi mycket gärna. Det är ett bevis för att våra länders relationer är mycket nära. Vi hoppas att vi kommer att kunna rädda liv och hus, sade den biträdande ambassadören.

En av piloterna konstaterade att det var första gången som brandbekämpningsflygplan av typen Canadair CL-415 är i Sverige.

– Vi hoppas kunna bekämpa branden i morgon bitti och släcka den. Tack för ert varma välkomnande!

På frågan om något kan stoppa planen från att flyga svarade han:

– Det kan handla om rök eller vind. Vi får flyga över området i morgon bitti och skapa oss en uppfattning om hur det ser ut.

Enligt SVT:s meterorolog Nitzan Cohen, så kan det bli regn över brandområdet under sena natten mot onsdagen, men det är osäkert hur mycket nederbörd det kan bli. Vindarna under onsdagen kommer till en början att tillta, men sedan avta igen. Som mest kommer det blåsa 5 m/s.

Italienska plan anländer i morgon

Vattenbombningen går till på så sätt att planen flyger nära vattenytan vid det bestämda området i Mälaren och på så vis fyller sina vattenmagasin. Därefter flyger de över brandplatsen och släpper ut vattnet och upprepar proceduren, skriver vlt.se.

De två italienska plan som också kommer att bistå i släckningsarbetet väntas landa i Västerås innan klockan 12.00 i morgon.

Situationen förbättrad

Under kvällen har situationen förbättrats i området, säger Angelica Runqvist som är informationsansvarig vid räddningsstaben till TT.

– Läget är stabilt över hela området och nu försöker man gå in och skapa begränsningslinjer, det vill säga brandgator som ökar spelrummet.

Men läget beskrivs fortfarande som allvarligt.

– Branden är inte under kontroll. Det är fortfarande ett allvarligt läge.

Under natten inriktas insatsen på att bevaka branden. Det direkta släckningsarbetet återupptas när det ljusnar.

Fördubblad insats

Skogsbranden är den största i modern tid i Sverige. Branden klassas nu som en riksangelägenhet och staten har tagit över ansvaret. Under dagen fördubblades insatsen och ungefär 350 personer från militär och räddningstjänst har försökt att begränsa branden.

Boende i Norberg uppmanades att göra sig redo för evakuering, och tusentals packade sina väskor. Många lämnade sina hem, även om det aldrig tvingades lämna.

– Situationen blev aldrig så akut, eftersom branden inte spred sig. Vi har begränsat spridningen och kunnat påbörja släckningsarbetet, säger Erik Bergman, kommunikationsansvarig på länsstyrelsen i Västmanland.

83-åriga Inga Abrahamsson som bor på ett äldreboenden i Virsbo fick också evakueras.

– Det är helt ofattbart, det värsta är alla minnen som kan brinna upp, foton och allt man samlat på sig under ett liv, säger hon.

Många vill hjälpa de drabbade och har erbjudit dem boende, mat och transport.

Sverige saknar brandbekämpningsflygplan

Från flera håll har det riktats kritik mot att insatsen mot storbranden kommit för sent och att Sverige saknar de resurser som krävs för att få bukt med branden. Men enligt försvarsminister Karin Enström har Sverige eller något annat nordiskt land inte sådana här typ av flygplan.

– Sverige har gjort bedömningen att det här inte har behövts, vi har haft andra resurser. Sverige har ju varit förskonade från den här typen av bränder, däremot södra Europa har inte varit det och har betydligt större resurser, och också kompetens och kapacitet.

– Det är en människa som omkommit och flera har skadats. Stora värden står på spel, så självklart är det allvarligt, säger Karin Enström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet