Per Agerman, Linda Larsson Kakuli, Axel Gordh Humlesjö och Joachim Dyfvermark står bakom granskningen av Swedbank. Foto: SVT

Granskningen om Swedbank och penningtvätten nominerat till en Emmy

Uppdaterad
Publicerad

Uppdrag granskning och SVT Nyheters avslöjande om den misstänkta penningtvätten i Swedbank är nominerat till ett av världens finaste tv-priser, det amerikanska International Emmy Awards i kategorin Current Affairs.

I februari 2019 kunde Uppdrag granskning tillsammans med SVT Nyheter avslöja att Swedbank kan ha använts för omfattande och systematisk penningtvätt – under närmare ett decennium. Därefter publicerades flera uppföljande granskningar om storbanken under året som följde, bland annat om att banken undanhållit information om misstänkta kunder från amerikanska myndigheter.

–Vi är oerhört stolta, att bli nominerad till en Emmy är stort, det är ju det finaste pris man kan vinna i TV-världen, säger Joachim Dyfvermark, en av reportrarna.

Swedbank och penningtvätten

Rapport bekräftade uppgifterna

Konsekvenserna av granskningen har varit många. Banken tillsatte en extern utredning, tidigare vd:n Birgitte Bonnesen fick lämna sin post och utreds nu för brott – och banken har utretts av amerikanska myndigheter, för att nämna några.

I mars 2020 släppte advokatfirman Clifford Chance, som Swedbank anlitat, sin rapport som bekräftade SVT:s uppgifter om misstänkt penningtvätt. Utredningen visade att Swedbanks högriskkunder i Baltikum slussat cirka 37 miljarder euro, motsvarande 400 miljarder kronor, mellan åren 2014-2019.

”En global angelägenhet”

De nominerade reportrarna är Joachim Dyfvermark, Axel Gordh Humlesjö, Linda Larsson Kakuli och Per Agerman. För foto och redigering står Ola Christoffersson och Markus Junghard. Priset kommer att delas ut under en digital ceremoni den 21 september.

– Granskningen av penningtvätten inom Swedbank är inte bara en fråga för Sverige, eller ens Norden. Den gigantiska ström av pengar som tvättats via de nordiska bankernas dotterbolag i Baltikum är en global angelägenhet. De kriminella oligarkerna i öst har haft våra banker som ett nav i den internationella penningtvätten, och att få vara en del av den kartläggningen känns viktigt. Och Emmynomineringen är ett fantastiskt kvitto på att det vi gjort har nått ut, säger Joachim Dyfvermark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet