Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ljög Birgitte Bonnesen under intervjun med SVT? I videon kan ni se en av de centrala intervjuerna i åtalet, som gjordes av SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström i oktober 2018. Foto: SVT

Tidigare opublicerat material – här är hela intervjun med Birgitte Bonnesen

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleds rättegången mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen gällande grovt svindleri. Samtidigt publicerar nu SVT hela inspelningen av en av de centrala intervjuerna Bonnesen gav 2018 – kort innan Uppdrag gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt.

Under hösten 2018 stod det klart att Danske Bank var inblandat i en omfattande penningtvättsskandal i Baltikum. Frågan uppkom ifall Swedbank hade liknande problem, och deras aktiekurs började falla.

Hemliga interna rapporter visade annan version 

Swedbanks dåvarande vd Birgitte Bonnesen förnekade i en rad intervjuer att hennes bank skulle ha samma problem – detta trots att det fanns hemliga interna rapporter inom banken som visade på motsatsen.

Som ett resultat av Uppdrag gransknings avslöjande i februari 2019, inleds nu rättegången mot Birgitte Bonnesen gällande grovt svindleri. Åtalet handlar om huruvida Birgitte Bonnesen mörkade vad hon och bankledningen visste om den misstänkta penningtvätten i Baltikum. 

Se hela intervjun från 2018

I videon ovan kan ni se en av de centrala intervjuerna i åtalet, som gjordes av SVT:s ekonomireporter Kristina Lagerström i oktober 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.