Avslöjar: Dödshot och spionage under maktskiftet i Handelsbanksfären – ”Riktigt smutsigt”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Skogsbolaget SCA anlitade ett privat säkerhetsföretag som spanade på Handelsbankens dåvarande vd Pär Boman i samband med maktkampen 2015 då flera direktörer tvingades lämna sina uppdrag. Uppdrag granskning kan också avslöja att Boman utsattes för dödshot och fick spikar i däcken på sin bil.

I början av 2015 råder kaos i den så kallade Handelsbanksfären där flera stora svenska industrier ingår. Bankens dåvarande vd Pär Boman lämnar huvudkontoret i Stockholm och hoppar in i en bil. Där möter han finansmannen Fredrik Lundberg.

Tidpunkten för mötet är känslig. Att ha kännedom om att de två männen träffas kan vara viktig information i den maktkamp som pågår. Utan att Boman och Lundberg märker något övervakas deras möte av spanare, inhyrda från ett privat säkerhetsbolag.

Tog över efter Sverker Martin-Löf

Övervakningen är en följd av den så kallade SCA-skandalen som briserar 2014. Då avslöjar Svenska Dagbladet att skogsbolaget SCA:s ordförande Sverker Martin-Löf, vid den tiden ansedd som den mäktigaste personen inom det svenska näringslivet, använt sfärens privatflyg till exklusiva jaktresor och fått en rad andra förmåner.

En extern utredning slår fast att SCA ägnat sig åt ett överutnyttjande av privatflygen, men att inga formella fel har begåtts. Sverker Martin-Löf tvingas avgå under förnedrande former och till efterträdare utses Pär Boman, då vd i Handelsbanken.

När Boman blir styrelseordförande i SCA meddelar han att han vill gå till botten med hur affärsflyget använts inom koncernen. Han markerar avstånd till Sverker Martin-Löf och sätter igång en storstädning inom Handelsbanksfären.

– Många studsade, både utanför och innanför sfären, när Pär Boman så tydligt gick ut och visade att han inte ville vara en del av det, säger Lotta Engzell-Larsson, ledarskribent på Dagens industri.

“Det är en kupp”

Boman lanserar sedan finansmannen Fredrik Lundberg, en person Sverker Martin-Löf tagit avstånd ifrån, som ny ordförande i Handelsbankens maktbolag Industrivärden. 

– Det är en kupp. Jag har ingen makt utan det har Boman och Lundberg. Finns det något mera kuppartat man kan tänka sig, säger Sverker Martin-Löf i en intervju med SVT.

Vad Pär Boman inte vet är att besluten kommer att förändra hans liv.

Sverker Martin-Löf lämnade samtliga sina poster i Handelsbanksfären. Foto: TT

Uppdrag granskning kan avslöja att Boman, efter att ha tagit över posterna som styrelseordförande i både SCA och Svenska Handelsbanken, får ta emot dödshot och hittar spikar i däcken på sin bil.

– Flera säkerhetsbolag utförde fysisk övervakning av Boman, alltså spioner. Det var också allvarliga hot mot honom och hans familj. Det var riktigt smutsigt, säger en anonym källa som arbetar som dataspecialist, med mycket god insyn i maktstriden inom Handelsbanksfären.

Det hela går så långt att Säpo kopplas in och under en tid tvingas Boman leva med livvakter.

”Jag har lämnat ett löfte”

I dag vill han inte kommentera detaljerna i hotbilden mot honom.

– Det är klart att det är tråkigt när situationer inträffar. Det är väl ingen tvekan om det. Men jag vill inte fördjupa den frågeställningen för den kommer så nära på min familj. Och jag har lämnat ett löfte. Jag skulle bryta det om jag utvecklade ämnet, säger Pär Boman.

Två källor med direkt insyn bekräftar för Uppdrag granskning att spaningen mot Boman och Fredrik Lundberg som skedde innan maktskiftet 2015 utfördes av ett säkerhetsbolag anlitat av SCA.

– Det har jag ingen som helst kännedom om, säger SCA:s kommunikationschef Björn Lyngfelt.

Martin-Löf: Inte gett order om det

Förre SCA-ordföranden Sverker Martin-Löf säger till Uppdrag granskning att han inte gett order om att några säkerhetsbolag skulle utföra övervakningen. 

– Det är möjligt att någon annan i organisationen gjorde det. Det kan inte jag svara på, säger Sverker Martin-Löf.

Sverker Martin-Löf uppger för Uppdrag granskning att hans avgång redan var planerad och att det därför inte var en förnedrande sorti. Han var 71 år och hade redan arbetat på övertid för Handelsbanksfärens bästa. 

Han säger också att han använde affärsjet för att klara av alla styrelseuppdrag och hinna läsa papper.

Se hela granskningen i serien ”Banken och brödraskapet” – de första två avsnitten finns redan nu på SVT Play.

SNABBGUIDE: Få grepp om SCA-skandalen och maktskiftet

Huvudpersonen. Sverker Martin-Löf har hyllats som kejsaren av svensk industri. Mot slutet av karriären har han maktpositioner i flera bolag inom Handelsbanksfären. Han är ordförande för SCA och SSAB, vice ordförande för Ericsson och Handelsbanken samt ledamot för Skanska. Som ordförande i Handelsbankens maktbolag Industrivärden sitter han på toppositionen i det svenska näringslivet. 

Maktskiftet. Efter den så kallade SCA-skandalen 2014, där Svenska Dagbladet bland annat avslöjar hur Sverker Martin-Löf använt Handelsbanksfärens privatflyg till nöjen och jaktresor, lämnar han alla sina maktpositioner inom sfären efter 40 år. 

Storstädningen. Pär Boman tar över ordförandeskapet för både Handelsbanken och SCA. Han överraskar många genom att gå sin egen väg och vilja göra upp med den gamla kulturen inom sfären och utlovar storstädning. Flera direktörer får sparken, SCA:s affärsflyg säljs och revisorerna byts ut. 

Sveket. Pär Boman, som markerat avstånd till sin gamle läromästare, har tagit klubban i Handelsbankens styrelse och lanserar finansmannen Fredrik Lundberg som ny ordförande i Industrivärden. Fredrik Lundberg, en person som Sverker Martin-Löf tydligt tagit avstånd från, tar alltså över den mäktiga post som tidigare tillhört Martin-Löf.

Utredningen. I april 2015 presenterar SCA:s externa utredare sin granskning och riktar hård kritik mot bolaget – men säger samtidigt att inget formellt fel har begåtts. Alla resor med flyget har varit kopplade till arbetet, även om det ibland ingått nöjesinslag, enligt granskarna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.