Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Du medger att det är oriktiga uppgifter?” – se Uppdrag gransknings intervju om felen i bostadsministerns cv. Foto: SVT

Avslöjar: Flera fel i bostadsministerns cv – ändrar efter granskning

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Andreas Carlsons (KD) cv på regeringens hemsida har toppats med fristående kurser i juridik och kommunikation. Uppdrag granskning kan avslöja flera uppgifter som inte stämmer. Studier mellan 2007 – 2009 vid Lunds universitet visar sig vara en tio veckors distanskurs.

Infrastruktur– och bostadsminister Andreas Carlson (KD) har gjort karriär som politiker inom rättsområdet.  Han var tidigare vice ordförande i justitieutskottet och Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson.

På Carlsons cv, som publicerades på regeringens hemsida för runt ett år sedan, framhävdes hans akademiska meriter inom juridiken. Uppdrag granskning kan genom att kontrollera register – och resultatintyg från Lunds universitet visa att de fristående kurserna under en treårsperiod i själva verket är en distanskurs som motsvarar tio veckors universitetsstudier.

Universitetslektor Magnus Zetterholm vid Lunds universitet reagerar på granskningen och felaktigheterna som framkommit i Carlsons och även i andra ministrars cv:n.

– Det är en form av bedrägeri. I akademiska sammanhang hade det definitivt betraktats på ett sådant sätt.

”Kunde varit mer uppmärksam”

Andreas Carlson (KD) kallar det en otydlighet i sitt cv och menar att den uppstod när cv:t överfördes från riksdagen till Regeringskansliet. Carlson har även uppgett att han studerade vid högskolan i Jönköping 2007-2009. Alltså under samma period som distanskursen vid Lunds universitet. Granskningen visar att han har poäng som motsvarar en halv termins studier vid högskolan i Jönköping.

– Jag kunde varit mer uppmärksam på de exakta årtalen i detta cv, som alltså har uppgifter för femton år tillbaka i tiden. Det var jag inte. 

Ändrar uppgifter om utbildning

Seniorforskaren Bo Rothstein vid Göteborgs universitet tror inte att väljarna bryr sig om politikernas utbildningsnivå, men menar att felaktiga uppgifter kan påverka förtroendet.

– Man kan skada det generella förtroendet, dels för sig själv som politiker, men också för hela det politiska systemet. 

Carlson har i samband med granskningen ändrat i sitt cv. De fristående kurser i juridik och kommunikation under tre år vid Lunds universitet har nu blivit en kurs 2007. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.