Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Tobias får veta sanningen om hur han blev till. Foto: SVT

Avslöjar: Spermieskandalen i Halmstad växer – här får Tobias veta sanningen om sin pappa

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning kan nu avslöja ett sjätte fall där en läkare i Halmstad tagit spermier från en ovetande man och inseminerat en kvinna. Samma familj drabbas nu en andra gång.

– Det är bara så sjukt, säger donatorbarnet Tobias Strandqvist, som får veta att han precis som sin lillasyster är resultatet av en spermiestöld.

Uppdrag granskning har med dna-släktforskning tidigare avslöjat fem inseminationer som inte gått rätt till på Halmstad sjukhus mellan åren 1985 och 1996.

Nu växer den svenska spermieskandalen med ett nytt fall på sjukhuset i Halmstad. Det handlar om Tobias Strandqvist 38, vars syster Emelie Persson stått i fokus för ett tidigare avslöjande. Efter DNA-tester och research kan Uppdrag granskning slå fast att Tobias biologiska pappa är en man som varit helt ovetande om att hans spermier använts vid en insemination. Mannen hade lämnat spermieprov på sjukhuset i samband med en fertilitetsutredning. 

De nya uppgifterna kommer bara dagar efter att en extern utredning konstaterat allvarliga brister på dåvarande kvinnokliniken vid länssjukhuset i Halmstad.

Chefläkaren: ”Det gör mig beklämd”

Sjukhuset i Halmstad har i en internutredning konstaterat att inseminationsverksamheten varit så bristfällig att den skedde i strid med lagen. Sjukhuset har redovisat siffror som väcker misstankar om att den ansvariga läkaren kan ha utnyttjat fler ovetande män. Antalet registrerade donatorer på sjukhuset har varit orimligt lågt i förhållande till antalet dokumenterade inseminationer. 

– Vi har ju ingen mer information egentligen som ger särskilt stort trygghet i en sådan bedömning, får man säga. Vi har de här fallen där det helt uppenbart är påvisat. Och sedan så när det gäller information om övriga barn som har kommit till så har vi ingen ytterligare information som kommer fram genom den här utredningen, säger Anders Åkvist, chefläkare Region Halland. 

Efter uppmärksamheten kring Emelie och hennes biologiska pappa Zdravko ville Emelies storebror Tobias reda ut varifrån han kom.  

– Det gör mig beklämd och upprörd att de ska behöva drabbas av detta, säger chefläkare Anders Åkvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.