Reporter Jesper Henke. Foto: SVT

Läs chatten om Swedish Connections

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Reporter Jesper Henke chattade om sitt reportage Swedish Connection och de svenska skräptomterna som sålts till personer i Mellanöstern, med falska förhoppningar om permanent uppehållstillstånd i Sverige.

UG – Moderator: Välkomna till Uppdrag gransknigns chatt! Nu är vår reporter Jesper på plats för att svara på era frågor!

Nur: Gokväll

UG – Swedish Connection

UG – Moderator: God afton Nur! Ställ en fråga så ska Jesper göra sitt bästa för att besvara den!

anno: 1.Kan de som köper hus söka sig till Sverige som flyktingar istället, har de flyktingstatus? 2.Är det samma pris för hus som för ”flyktingberättelse” om de inte har flyktingstatus?

UG – Jesper: Hej!

Dessa personer har inte flykringstatus, utan det rör sig om hyfsat välbärgade personer som söker uppehållstilsltånd som egenföretagare

Hyltebo: Vet du om det är det lagligt att sälja hus vidare mellan olika ägare? 

UG – Jesper: Det är lagligt att sälja hus vidare, problemet som många kommuner jag haft kontakt med vittnar om är att det är svårt att hitta uppgifter om ägarna. Alltså kontaktuppgifter

roger s: Vad händer med ea 120 , han är ju kriminell och kommer att utvisas hoppas jag. Gör gärna en uppföljning av vad de dumpa honom, man blir ju upprörd av den svenska flatheten , tack för att ug finns 

UG – Moderator: Hej roger s! Ingen av reportrarna som arbetat med granskningen av EA 20 är närvarande i chatten, så vi kan tyvärr inte besvara din fråga. Chatten handlar om granskningen av företaget Swedish Connections och fastighetsaffärerna. Tack för att du tittade!

Andreas: Hej Jesper, Jag har sett kvällens reportage och vill hjälpa människor som utsatts för bedragare. Har du tips och råd hur detta ska gå till? Den största frågan är hur jag kan få dessa människor/företagare att lita på mig. Finns det någon myndighet jag kan samarbeta med som kan gå i god för min påtänkta verksamhet? Mvh Andreas

UG – Jesper: Vällovligt av dig, men jag vet i ärlighetens namn inte hur du ska hjälpa dessa människor. De har fått fel information och har betalat alldeles för mycket pengar för sina fastigheter.

me: Hej ! Visste du att det också finns ett företag som heter Swedish Acomodation. De hyr ut lägenheter och hyr ut till folk från India som kommer till Sverige för att jobba på olika foretag liksom Ericksson.

UG – Jesper: Detta var ny information för mig!

Visan: Varför kan man inte stämma bedragaren?

UG – Jesper: Visst går det att stämma honom, och så har även gjorts i både Egypten och i Sverige. Men bekymret är ju att dessa personer har skrivit på kontrakt i Egypten.

Zacharias Tidbeck: Hej jag missade slutet av granskningen vad hände, och vad för åtgärder skedde? 

UG – Jesper: Det är väl egentligen inte så mycket åtgärder som hänt. De som köpt hus och tomter under falska förespeglingar har inte fått tillbaka några pengar.

Thomas: Hej, Borde inte svenskt rättsväsende/Skatteverket vara mycket intresserade av denne Kadry? Känns som det är tillräckligt allvarligt med dubbla kontrakt och skattefusk för att efterlysa detta lögnaktiga as internationellt. 

UG – Jesper: Jag håller med Thomas. Jag har dryftat detta med Skatteverket. Kanske händer det något efter programmet?

Andreas: Min tanke var att personerna ska slippa resa fram och tillbaka upprepade gånger för att lösa sina problem. Det borde kunna lösas av en person på plats/i Sverige.

UG – Jesper: Det har du rätt i. Jag vet att det finns flera personer som skulle vara behjälpta av en kontakt i Sverige.

Erik F: Han har ju dessutom förfalskat namnteckningar på köpekontrakten , alltså borde köpen ogiltigförklaras.

UG – Jesper: Frågan är i vilken mån kontrakten i Egypten gäller. Men naturligtvis är det olagligt att förfalska namnteckningar. Denne Kadry El Naggar finns ju dock i Egypten numera så vilken stat ska fälla honom?

Andreas: Tror ni att detta reportage kommer att väck uppståndelse ner i Egypten? 

UG – Jesper: Det bästa vore ju om det visades i Egypten också.

UG – Moderator: God kväll chatten! Det är flera som ställer frågor om uppföljningen av förra veckans reportage, om EA 20 och språkanalyserna. Det är tyvärr ingen reporter närvarande som kan besvara dem.

the homeowner in skaane: I read that some people in arabia have bought houses they have no control over. I live in one of those cities that the program mentioned, and it even matched the price of my house, so I am thinking...no way they will get the house I paid and bought legally in Sweden back then. I am a Norwegian, but I have learned from your program that basically anyone can purchase a house over here (like lag-fart-kapningar?) and I will tell you this much, I as a Norwegian in Sweden, will fight to the death over any arab trying to take over my house!

UG – Jesper: You have to tell me which house this is about. But maybe you could send an email to me personally at jesper.henke@svt.se

Marita Hyltebo: Jag är född i Finland och när jag köpte mitt första hus här i Sverige var jag tvungen att söka förvärvstillstånd, varför har man tagit bort detta?

UG – Jesper: Känner ej till detta. Vet bara att det är lätt numera att köpa hus i Sverige, något som Swedish Connections slår mynt av.

Erik F: Sverige kan väl samarbeta med Egypten , för att få honom fälld .

UG – Jesper: Det är antagligen enda sättet.

Bert: Tänk så många kreativa ”svenskar” det finns! Och så har vi alla etniska svenskar, det vill säga ”Die dummen Schweden”. Ni kommer inte att bli arbetslösa på många år om vi gitter se och höra alla dumheter som följer med den frikostiga inflyttningspolitiken som aningslösa politiker genomdrivet!

UG – Jesper: Bert. Jag tror kopplingen till det du kalla frikostig flyktingpolitik känns långsökt i sammanhanget.

Mighty: Ni gör ett jävligt bra program UG! Hoppas den/dem skyldiga bli åtalar 

UG – Jesper: Många tack!

Jensö: Kanske dags att skriva om lagtexten gällande ägande av fastigheter i Sverige av i utlandet boende ägare, och att dessa med jämna mellanrum får kontakta kommunen där fastigheten är belägen.

UG – Jesper: Jag vet att det finns många kommuner som önskar stramare regler. Tänkt på att det i många fall handlar om små kommuner med begränsade resurser. Att hålla på att leta efter ägare i utlandet tar tid och resurser från annat.

Mia: Mycket bra att du och UG tar upp detta! Kommunen där vi bor har ”gått på” hans planer och på olika sätt underlättat och bidragit till hans galna idéer – bl.a. helikopterplatta vid en fastighet. Att kommunala tjänstemän och politiker rullade ut röda mattan är otroligt eftersom planerna var mycket vidlyftiga. Det blev ett totalförfall. Nu vill en del ortsbor att det vackra gamla huset rivs. Ledsamt att en skrupelfri människa får härja så här. Kronofogdemyndigheten borde se till att män som Kadry inte får lov att köpa hus efter hus. Var är kronofogdens ansvar för att kolla och hindra oseriösa köpare? Kronofogden säljer (en gång vackra hus) för en spottstyver...Kommunen kan inget göra eller hjälper kanske t.o.m. till...Ortsbornas levnadsmiljö blir sorglig...Så är det att bo på landet nu för tiden. Man kan bli helt förtvivlad när man tänker på det! 

UG – Jesper: Det där med helikopterplatta känner jag inte till. Berätta gärna mer på min mail jesper.henke@svt.se.

Men på ett sätt så utnyttjar ju Swedsih Connections små kommuner som är i desperat behov efter investeringar.

Erik F: Det måste väl gå att sätta dit bedragaren , det spelar väl ingen roll om han inte bor i Sverige längre ? Han har ju blåst staten på reavinster och dessutom sålt en fastighet han inte ens ägde.

UG – Jesper: Men frågan är om det är Sveriges ansvar om han bor i Egypten. Det är möjligheten att röra sig mellan länderna som ju är Kadry El Naggars triumfkort.

Svensk: Här gäller endast politiskt korrekta frågor förstår jag, som alltid gällande SVT. 

UG – Moderator: Hej Svensk! Flera frågor har vi inte haft möjlighet att besvara eftersom de rör uppföljningen av förra veckans reportage om Sprakab och analytikern EA 20, ingen av reportrarna som arbetat med det reportaget är med oss i kväll. De chattade förra veckan, den kan du läsa här: http://www.svt.se/ug/kl-21-chatta-med-vara-reportrar Men om du har en fråga om kvällens huvudreportage, om företaget Swedish Connections så ska vi försöka svara på den. Tack för att du deltar!

anno: Varför vill de ha uppehållstillstånd i Sverige? Vad är det i Sverige som lockar?

UG – Jesper: Det är ju svårt att sätta sig in i situationen i Egypten 2011-2012, men som affärsman var nog framtidsutsikterna då ganska mörka.

Erik F: Med tanke på antalet affärer , så måste ju bedragaren fått in åtskilliga miljoner.

UG – Jesper: Det är mycket troligt, men för att vet hur mycket pengar det handlar om hade jag behövt få fram samtliga arabiska kontrakt.

Kajsa: Boverket har fått i uppdrag att se över reglerna vid ovårdade fastigheter, för att underlätta för byggnadsnämnderna. Hoppas det kan leda till en förbättring...

UG – Jesper: Jag vet att förra bostadsministern tillsatte en utrdening ang. detta.

Visan: Kan det inte annonseras en varning i tidningar angående den mannens skumma affärsverksamhet i Sverige 

UG – Jesper: Jag hoppas att vi skickat en varning i och med det här programmet.

alias: Varför ska alla kommuner spara pengar 

UG – Jesper: Önskar jag visste.

UG – Jesper: Det är en rättegång snart i Kalmar där en person stämt Kadry El Naggar, ska bli intressant att följa.

Visan: Hur är det möjligt att det inte går att stoppa Kardy El ? Han kan ju lura ännu fler människor,så beklagligt att det inte går att ställa honom inför rätta.Personerna han lurat borde väl kunna stämma honom

UG – Jesper: Det är en rättegång snart i Kalmar där en person stämt Kadry El Naggar, ska bli intressant att följa.          

Bashiir: Min dialekt ock lokal kännedom analyserades två tillfällen. Det kom två helt olika slutsats. Den ena sa att jag talar samma dialekt och känner området på sätt som bevisar att jag kom därifrån. Den andra analysen sagt emot. MIG använde mot mig den som säger emot och därmed fick jag avslag. Om ni vill se jag kan skicka dem till er. 

UG – Moderator: Hej Bashiir! Skicka gärna ett mejl till ali.fegan@svt.se och/eller lars-goran.svensson@svt.se det är dom som gjort reportaget om språkanalyserna, men de är tyvärr inte med oss i chatten i kväll. Tack för att du hör av dig!

Jensö: UG- Jesper: Tror inte att du läste mitt inlägg ordentligt. Tanken var att ägaren tvingades kontakta kommunen, inte tvärtom.

UG – Jesper: Ok.

Bikke: Tack för Er insats, Ert program är ”tummen upp”! Min fråga: Kan inte kommunen hoppa in och riva ner boendena som har ägare man inte kan nå?

UG – Jesper: Kommunen kan inte riva utan att delge nuvarande ägare. Det är det som är problemet.

alias: För jag bli så arg på detta nästa program tycker jag att ni ta upp om Lycksele kommun 

UG – Jesper: Vad ska vi ta upp ang. Lycksele?

Visan: Tänkte på att bedragaren skulle kunna uppmärksammas i Egypten, genom annonser

UG – Jesper: Någon får ju ta sig an att sätta in dessa annonser, men visst, varför inte?

Erik F: Programmet måste ju vara intressant för egyptisk media 

UG – Jesper: Skulle tro det, eller hur?

Erik F: Det måste ju gå att ändra på lagarna , så att kommunerna kan gå in och riva fastigheter som är fallfärdiga.

UG – Jesper: Man kan tycka att det borde finnas en gräns eller hur.

the homeowner in skaane: Hi Jesper, I don't want to reveal my real name and home in Skaane, but I am a concerned Norwegian that got a bit shocked when I saw your program on tv, and especially when your program mentioned the real price and my ”approximate” adress in Skaane. I just want to say that no one gets my house without talking to me first, I have no intentions of selling my home here, but I have heard of all the ”lag-fart-kapningar” that happens in Sweden, and I can vividly understand how easy this would be for these arabs that sells ”our properties” via the systems you mentioned in your tv documentary. It just scared me quite a bit. And I will just inform that I really will fight against any system that allows these people to take over our properties like that, whether Swedish or otherwise. Seriously!. And I'm 100% Norwegian (Scandinavian) born. 

UG – Jesper: Please give me your contacts on my email jesper.henke@svt.se, because it is probably not the first time this happens.

PIA: Kommunerna kan inte få kontakt med ägare av fallfärdiga hus och skräptomter, och kan därför inte tvångsinlösa och ta över fastigheten ? Men om ingen ägare betalar skatt för fastigheten så måste väl ägarskapet upphöra ?

UG – Jesper: Om det handlar om stora skulder kan fastigheten säljas på exekutiv aktion. Det är riktigt.

Mats Pehrson: Att komma åt fastighetsägare som inte sköter sig är ett stort problem i många kommuner. Genom att köpa dem billigt och med högre taxeringsvärde låna pengar till annan verksamhet så skiter man sedan i fastigheterna. Även om ägarna är kända så kommer man inte åt missförhållandena, utan att kommunerna ta på sig sanneringen. Tjänstermänen i kommunerna brukar inte lagen och politikerna vill inte ha några kostnader för sanering. Det finns glesbyggd även i södra Sverige, med flera tomma fastigheter. Kom gärna och titta på våra tomma hus i Fridafors/Tingsryds kommun.

UG – Jesper: Det gör jag gärna!

Jensö: Syftet med köpen har väl varit att få en gräddfil till svensk sjukvård, skola och social service etc. Ledsen men jag har svårt att känna sympati för de drabbade.

UG – Jesper: Jag förstår din poäng. Men det är väl å andra sidan mänskligt att vilja söka sig någonannanstans när situationen i hemlandet är som i Egypten 2011-2012?

Agneta: Bra jobbat som alltid. Jag trodde att man boende som i utlandet inte kunde köpa fastigheter i sverige, förutom stugor. Utan att man måste bo där för att få köpa. Är det inte så längre?

UG – Jesper: Nej, det är fritt att köpa fastigheter i Sverige. I många andra länder, bland annat Norge, har mycket restriktivare lagar.

Filip: Jag tycker att det verkar vara en god affärsidé, att sälja av land till högstbjudande från utlandet. Att godtrogna människor från Egypten blivit lurade är väl en mindre viktig om än olycklig aspekt. Vari ligger egentligen problemet? Dessa kommunerna är ju ändå döende.

UG – Jesper: Nej, det är fritt att köpa fastigheter i Sverige. I många andra länder, bland annat Norge, har mycket restriktivare lagar.

UG – Jesper: Jag missade Filips inlägg:

Intressant poäng, men problemet är ju dubbelt, fastigheter som bara står och egyptier som luras på pengar.

Filip: Det är mänskligt att vilja söka sig in i det svenska samhället men är det inte precis lika mänskligt att vilja tjäna pengar?

UG – Jesper: Naturligtvis, detta inslag visar ju på hur det globala griper in i det lokala på ett mycket intressant sätt.

Stefan A: Har sett lador och ruckel som man försöker lura på Svenska köpare i andra länder också, så det är väl inget nytt.....

UG – Jesper: Nej, naturlligtvis. Men motsatsen var ny för mig i alla fall.

Jag: Hej. Jag har haft kontakt med ett företag som heter eskilstuna juridiska, verkar vara exakt samma som det ni hade reportage om! De lurar hit folk, fixar boende, startar ett företag tex så det ska se bra ut för migrationsverket. När de fått sina pengar skiter de hur det går. 

UG – Jesper: Skulle vara en intressant uppföljning. Swedish Connections är ju inte ensamma om upplägget. Långt därifrån. Maila mig gärna:jesper.henke@svt.se

Hilding: Vid försäljning på exekutiv auktion har väl kommunen förköpsrätt? Då har man ju en möjlighet att undvika och förebygg dessa långbänkar. Ofta handlar det det ju fastigheter med ringa värde.

UG – Jesper: Förköpsrätten är borta sedan flera år tillbaka.

Janne: Saken är ju den att han kunde tjänat rejält med pengar genom att vara ärlig. 

UG – Jesper: Hur menar du?

Frösön: Har denne Kadry verkligen svenskt medborgarskap?

UG – Jesper: Ja, det har han faktiskt. Varför undrar du?

Henkan i Västerlösa....: Hej jag skulle vilja komma i kontakt med er ang. ett fall jag haft i rätten. Jag ska innkomma med prövningstillstånd på fredag och där den svarande ljugit rätten full med hans advokat. Själv hade jag inte råd med advokat. Vänligen kan jag få byta några ord med dig? Henkan.

UG – Jesper: Jag har ingen aning om ifall jag kan var till hjälp men skicka ett mail så kan jag titta på det: jesper.henke@svt.se

Filip: Men det är ju ändå bara en tidsfråga innan kommunerna verkligen dör? Kommunsnubben som ni intervjuade gav knappast ett seriöst intryck. 

UG – Jesper: Ja. det är väl ytterst ett politiskt beslut hur vi vill att landet ska se ut?

Janne: Husen i Sverige är ju billiga och han hade ju inga problem att sälja dem.

UG – Jesper: Jo, men frågan är om han fått sålt dem utan att sockra med möjligheten att få uppehållstillstånd?

UG – Jesper: Och med det tackar jag för alla intressanta synpunkter. Och önskar en god natt. Tack! Ni får gärna skicka synpunkter vidare på mailen:jesper.henke@svt.se

UG – Moderator: Chatten stänger nu, men går snart att läsa på svt.se/ug. Tack för att ni var med och deltog!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Swedish Connection

Mer i ämnet