Sven Bergman och Joachim Dyfvermark har gjort reportaget Springnotan. Foto: SVT

Reportrarna chattade om de förmögna skattesmitarna

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter programmet om de förmögna svenskarnas dolda tillgångar utomlands chattade tittarna med reportrarna Joachim Dyfvermark och Sven Bergman. Här nedan kan du läsa alla frågor och svar.

UG – Moderator: Välkomna till kvällens chatt! Här kan du chatta med reportrarna Sven Bergman och Joachim Dyfvermark som gjort kvällens reportage. Nu drar vi igång!

Lasse J : Vem har beslutat om denna skatteamnesti? Dvs att självrättelsen inte behöver leda till rättsliga åtgärder? Ingen annan amnesti kan ju ske utan lagstiftning. Vem har det politiska ansvaret här? 

UG – Springnotan

Joachim Dyfvermark: 

Det är en gammal lag, som putsades upp när avtalen med skatteparadisen började rulla in. Många har uppfattat det som en ny lag, men så är det alltså inte.

Skatt betalare: Tack för ett fantastisk program och ämne, Jag blir gråtfärdig av att se hur vi som jobbar lämpar för att hålla vår ekonomi i balans medans rika och folkvalda smiter undan. Om alla runt omkring kungen undviker att betala skatt, hur är det med kungen? 

Sven Bergman: Kungen finns inte md vår lista, inte heller Drottningen eller något av deras tre barn. mvh

Cecilia: Vilka partier företräder smitarna ni hade med i inslaget? Och varför nämndes inte detta?

Sven Bergman: Partifärg är inte det relevanta. Detta är ett individuellt ansvar. Mvh

Lars-Åke Hedberg: Kommer ni att offentliggöra hela listan?

Sven Bergman: Nej

Nyfiken: Två viktiga frågor: 1) Ni borde skämmas för att ringa en 91-åring i enda syfte att dra in den Kungliga familjen i er granskning. Ett i många delar välgjort program solkas påtagligt av detta. Anser ni inte att detta skrider mot sändningstillståndets krav på att ”den enskildes privatliv ska respekteras i programverksamheten om inte ett oavvisligt allmänt intresse kräver annat”? 2) Fanns det några journalister bland de 9000 personer som begärt självrättelse?

Sven Bergman: Jag tycker vi gjort relevanta publicistiska bedömningar. Jag säger inte att de är lätta att göra. Men vi har diskuterat mycket vilka vi ska namnge och inte.

Här är våra kriterier för namnpublicering:

Folkvalda på riksdagsnivå, eller personer som i statens tjänst, eller avlönade med skattemedel som har representerat Sverige internationellt.

Personer som under något år når nivån misstänkt grovt skattebrott eller systematiskt undanhållit under lång tid undanhållit kapital för beskattning.

Mvh

Ingemar: Finns det någon likhet mellan riksdagsledamöterna? Tex i vilka partier finns skattesmitarna?

Sven Bergman: Som sagt, partifärg är inte det relevanta. Det är relativt få riksdagsledamöter på vår lista, desto fler kommunpolitiker (helt naturligt med tanke på totala antalet). Mvh

Bertil: Arvsskatten är avskaffad fr o m jan 2005 och förmögenhetsskatten fr o m 2007. Eftertaxering får göras före utgången av 5:e året efter taxeringsåret! Varför redogör ni inte över SKV: omprövningsbeslut där det framgår vilken typ av eftertaxering som har beslutats? Jag är inte imponerad över ert grävande! Ni redovisar att 7 miljarder undandragits per år i skatt och allt som kan göras för denna summa i Sverige men ni nämner inte vad man kan åstadkomma i välfärden för de 50 miljarder som det kostar att ta hand om ensamkommande unga (ca 30 000) under ett år! Det programmet kommer kanske en annan vecka? För övrigt kan SKV: myndighetsutövning ifrågasättas och bör utredas av JO och RR! Har ni frågat om GD har godkänt att skattetillägg inte ska påföras och brottsanmälning inte ska ske? 

Joachim Dyfvermark: 

Hej. Arvsskatten och förmögenhetsskatten är borta, vilket har bidragot till att de som riskerat att åka dit faktiskt tagit hem sina pengar.

Och det går faktiskt att tala om ett samhällsproblem utan jämföra med kostnaden för invandring. Det är lika relevant att fråga varför vi inte jämförde kostnaden för skatteflykten med kostnaden för miljöbrott, eller skattekonkurrensen med andra länder. Olika ämnen som ska hanteras, men kanske inte i samma program. Varje gång.

Student: Tänkte på nästa veckas program om falska identiteter...Jag har precis fått anmäla en kvinna i min klass, för jag studerar till läkare nämligen, hon är väldigt gammal, (vet inte hur gammal hon vägrar säga) men i varje fall, hon påstår sig har tuderat till läkare förut, varit sjuksköterska o det ena med det tredje, men kunde inte ens ta blodtryck.... Hon förefaller dessutom vara väldigt nyfiken på förfalskning av identiteter och talar ofta om detta... 

UG – Moderator: Skriv gärna ett mail till granskning@svt.se / Staffan Webbredaktör

Johan : Hej. Kan ni redovisa hur ni beräknat skattebeloppet till 7 Mdr?

Sven Bergman: Ja, det är inte vår bdömning utan Skatteverkets. Med jämna mellanrum görs stora utredningar av det sk skattefelet. Det är svåra – och osäkra – beräkningar. 7 miljarder är sannolikt en försiktig uppskattning. tar man md företagens undanhållande av skatt i utlanet bli det 46 miljarder. Mvh

Roger: Vill bara säga att ikväll fick det här landet två nya hjältar! Underbart att se maktens män och kvinnor springa och gömma sig!!

Sven Bergman: Tack. mvh

Fredrik: Jag undrar hur ni kom fram till siffran sju miljarder, det finns ju ingen förmögenhetsbeskattning längre? Hur kan noll procent av fem miljoner (eller hur många som helst) vara skatteflykt?

Sven Bergman: Se tidigare svar. Detär riktigt att såväl arvs, gåvo och förmögenhetsskatten är bortagna sedan flera år. det här handlar om skatt på avkastning av kapital. Den kvalificerade bedömningen är att svenskar gömmer ca 500 miljarder kr i tillgångar utomlands. Mvh

Urban Steneholm: Hej Sven, Vad vill ni åstadkomma med ert program?

Sven Bergman: Åstadkomma? Vi gör en granskning för att det är vårt jobb att granska. Vårt jobb eller syfte är inte annat än att granska och informera våra uppdragsgivare, dvs allmänheten. Mvh

Thomas: Gratulerar till ett bra journalistiskt jobb.Förmodligen ett av de bättre programmen UG gjort.Jag saknade en sak.Sökte ni aldrig en kommentar från nån nu verksam politiker med ansvar för skattefrågor eller kriminalitet? Justitiedepartementet är kanske rätt ställe. Sen undrar jag om ni kommer med ett uppföljningsprogram. Det vore önskvärt med en fördjupning och mer svar från Skattemyndigheten hur de kan släppa igenom de individer med ev kriminiellt förflutet ni visade upp. 

Sven Bergman: Ja vi kommer med ett nytt program inom kort inom ungefär samma ämne. Missa inte det! Mvh

acs: Märkligt att jaga enskilda personer. 

Joachim Dyfvermark: Av de runt 9000 personer som finns på listan har vi ställt frågor till ett 20-tal makthavare, inom olika områden, politik, näringsliv, jordägare, och ekonomiska makthavare runt hovet.

Inte konstigt tycker jag. Det är vårt jobb, att granska makthavare och system i vilket vi människor lever i.

Vad är det egentliga problemet, skatteflykten eller att vi ställer en handfull makthavare tillsvars?

Goran Juric/Stockholm: Vill bara tacka er för ett fantastisk program..riktig bra journalistik

Joachim Dyfvermark: 

Tack!

Rosaanna D: Hej Sven Har kollat igenom ditt o Joachim Dyfvermarks twitterflöden. De ser -som väntat för er yrkeskår- inte precis politiskt opartiska ut. Hur långt vänsterut röstar ni i svenska val? 

Sven Bergman: Twitter, där är jag aktiv fyra ggr per år. Jag tycker det är svårt att föra en vettig diskussion där. Vad jag röstar på är min ensak, men för att spräcka din illusion kan jag säga att jag aldrig röstat på Vänstern... 

Rättsgranskaren: En hel del av dessa godsägare och politiker säger ”Dessa är mina egna val. Det är min privatsak.” Det är väl inte deras privatsak om de har brutit mot lagen?

Joachim Dyfvermark: Vill bara förtydliga. NU har de inte brutit mot lagen, men om de blev haffade innan de gjorde självrättelsen så finns det en överhängande risk att många fått skaka galler. I upp till 6 år.

peter: Hur tror ni viljan att göra självrättelse, dvs mer pengar till välfärd, påverkas av ert program. Egentligen självklart svar.

Sven Bergman: Det finns säkert många som tycker vi gör fel som genomför den här granskningen, och att vi utifrån vissa kriterier – se tidigare svar – namnpublicerar några få personer. Men vi måste försöka vara konsekvensneutrala, annars kan alla redaktioner klappa igen i morgon bitti och sluta bedriva journalistik. mvh

Golvet: Jag vill berömma Torsten Fensby för hans långa gärning med dessa viktiga frågor!

Sven Bergman: Han har vigt sitt liv åt det. mvh

Patrik: De personer som skattesmiter så som ni har visat, tror de innerst inne inte på det svenska välfärdssystemet eftersom de inte vill bidra med ”sin del”?

Joachim Dyfvermark: Jag har mött olika fungeringar. En är att skattetrycket varit så högt att de valt att flytta sina tillgångar, för att nästa generation inte ska behöva betala arvsskatt och för att kapitalet ska kunna växa utan förmögenhestsskatt. Att man har haft råd att anlita personer/banker som ställer pengarna vid sidan av. Att banksekretessen skulle vara för evigt, och därmed var det inte ett problem.

Jag har också mötts av tankarna att förmögna personer redan betalar så mycket skatt att det rättfärdigar att man gömmer delar av förmögenheten utomlands.

Typ så. 

Oskar: Bra repotage! När ni undersökte, kom de ofta upp med att vissa hade stiftelser, b.la närningsidkad stiftelser?

Joachim Dyfvermark: 

Inte i den här granskningen, men i den nästa som kommer 6 april. Titta då.

Inte kul: Håller med ”nyfiken”. Jättebra granskning som tyvärr dras ned av dramaturgi där människor jagas och hängs ut på ett otrevligt sätt. Varför inte också nämna vad pengarna som nu kommer åter till landet räcker till? Det hela känns lite för mycket som att ni vill bevisa en tes. Ni borde ha gjort er line by line lite bättre.

Sven Bergman: Vilken tes är det? Självrättelsesystemet är säkert bra utifrån flera aspekter, pengar ”tas hem” och beskattas. Men glöm nu inte, det som kommit in i skatt genom detta är mycket lite jämfört med det som undanhålls i skatt. Vi önskar att fler ställt upp och förklarat sig och svarat på våra frågor. det är inte vårt fel att de inte svarar. All heder åt Otto von Arnold på Jordberga Slott i Skåne som rakryggat ställde upp och förklarade sig. Mvh

Maria Elena: Hur är det möjligt att ingen anmäldes för ekobrott? Skattemyndigheten borde granskas, är de sålda åt makten och korruption? 

Joachim Dyfvermark: Skatteverket har fått direktiv att vara ”genereösa” i sin bedömning. Man talar om att det ska vara ”lätt att göra rätt”. Samtidigt som OECD och andra understryker betydelsen av att självrättelserna inte får bli en tvättmaskin för kriminella pengar.

Min egen gissning är att det kommer att bli utökade kontroller på SKV, de har helt enkelt inte råd med ett enda fall av att ha godkänt smutsiga pengar.

Bengt: Frågade ni skattemyndigheterna varför de inte lagförde de inblandade? Då hade de även kunnat få in skattetillägget som vi ” vanliga ” medborgare måste betala när vi begår misstag, medvetet eller ej. Jag får en känsla att skattemyndigheten vill skydda de inblandade. Nästa uppdrag för er blir att granska skattemyndighetens agarande i frågan. Tack för ett bra program. 

Sven Bergman: Detsvenska självrättelsesystemet är ett av de mer ”generösa” i Europa. I flera andra länder får man betala skattetillägg och dessutom skatta fler år tillbaka i tiden för de tillgångar man gör rättelse för. Mvh

un: Skatteverket måste väl också granskas...de har ju släppt igenom allt, alltså amnesti. Det är jo otroliga summor de undanhållit som skulle kommit samhället till godo

Joachim Dyfvermark: 

Jag tror att det kommer att bli en översyn, men till Skatteverkets försvar ska man säga att de fått direktiv om att vara ”generösa”.

Sven: Kommentar till den fortsatta 25 % ökningen av undanhållen skatt! Trots de nya avtalen. Nya sätt att gömma pengar?

Sven Bergman: De finansiella systemen blir allt mer digitaliserade och globala. En del tycker att vi gör en höna av en fjäder, att den här skatteflykten inte är nåt problem, inget att granska. Det får var och en avgöra. jag kan konstatera att såvär EU som OECD pekar ut skatteflykten som ett av de största hoten mot samhällsbyggena... Mvh

Carl F: Hej! Hur kommer det sig att Skatteverket inte fick tuffare frågor i reportaget, och varför lät ni dem representeras av en enkel projektledare? De verkar ju uppenbarligen vara i maskopi med de här skattesmitarna? Tack för ett bra program!

Joachim Dyfvermark: Jag tror inte Margareta Nyström är i maskopi med skattesmitarna, men jag tror att de haft en nära relation till skattejurister. Och jag vet att man, av naturliga skälm inte vill att listan som vi skapade ska komma ut. Eftersom det kommer att påverka ”känsliga personers” vilja att göra en rättelse.

Och vår granskning fortsätter.... Det lir fler frågor till Skatteverket.

Condor: Jag arbetar på SKV och måste säga att jag skäms över hur min arbetsgivare har behandlat ”självrättarna”. Själv sitter jag hela dagarna och jagar 1 000 lappar och påför skattetillägg. Tack för ett bra program!

Sven Bergman: Mycket intressant inlägg. Mvh

Ahmed: Hej, vad är nästa steg? är liksom allt slut eller finns det några kommande planer på fortsatt utredning? 

Sven Bergman: Vi fortsätter. Nytt program kommer... Mvh

Liselotte: Anser Dagens program missvisande, de Ni granskar undanhåller skatt svar ja. Men de bidrager också vilket Ni inte lyfte fram. Jag förstår dem fullt ut varför bidraga med skattepengar till Sverige som redan har bland EUs högsta skatter ej ger en god omsorg eller tar hand om sitt folk?

Sven Bergman: Tur att inte alla resonerar så. Då kunde vi lägga ner alla skolor och sjukhus i morgon bitti. Jag tror de allra allra flesta förstår at det här är inte ett program som handlar för eller emot skatt: det är en granskning av att vissa tar #springnotan

Hej: Om det inte avser lön elle försäljning. Varför ska då Sverige kunna beskatta ex en besparing? 

Sven Bergman: Skatt på kapital avkastning. Mvh

Pesetas : Hej! Men detta känns som SVT åter klivit tillbaka till 70-talet. En aning pinsamt! Den dagen man kan bestämma vart skattemedlet skall gå kommer skattemoralen att öka. Det är väl moralen ni ville undersöka, eller hur? Ta reda på VART alla skattepengar tar vägen och varför det gödslas med 100 tals miljarder i vårt land. 

Joachim Dyfvermark: Synen på skatt, hög eller låg, riktad eller generell skiljer sig. Mycket handlar om politik. Men jag tror att de flesta kan vara överens om att lagen ska gälla för alla, fattig som rik, höger eller vänster. Och vad man än tycker om skattetrycket, för högt, normalt eller för lågt så är det få som inte ser att den gemensamma skattefinansieringen är grunden för vår civilisation. Och då tänker jag inte på välrärdssamhället, utan lag och ordning, infrastruktur, försvar, demokratiska institutioner. Eller vad säger du?

Elizabeth Nilsson: Tack för ett intressant program och förmåga att kunna jaga alla dessa ”elefantbrottslingar” fin klädda med fina kostymer och slipsar. Dessa hänsynslösa människor som gör att vår samhälle håller på att förfalla. Dessa människor som skada Sveriges good will enorm. Undrar, vad gör myndigheterna?, speciellt Skatteverken? Jag tappar förtroende och upplever att Skatteverken myndigheter jobbar öppet i maskopi med dessa ”brottsliga vita elefanter” på bekostnad av hela svenska folket. 

Sven Bergman: Jag är övertygad om att tjänstemännen på Skatteverket gör ett jättebra jobb. Mvh

Boråsare: nobels fredspris till Torsten Febsby

Sven Bergman: Så, nu vet han det. Mvh

Gatten: Vad är obeskattade tillgångar? Vi har ju ingen förmögenhetsskatt eller arvsskatt.

Joachim Dyfvermark: Men vi hade, under de många år som kapitalet var gömt. Och vi har fortsatt hög inkostskatt, över 50%. Och vi har kapitalskatt, tex skatt på ränta, aktievinster mm. 

Krysset: Hur var din reaktion när de gång på gång inte ville vara med på någon intervju.

Sven Bergman: Vi trodde och hoppades att fler skulle vilja ställa upp på en intervju och ge sin förklaring. Jag är övertygad om att de flesta hade tjänat på det. Det är bättre att vara öppen och ge sin förklaring, den ena situationen är inte den andra lik. Kom ihåg: det kan finnas högst legitima förklaringar. Som sagt, all heder åt Otto von Arnold i Skåne som rakryggat ställde upp, tog emot oss, och bemödade sig om att ge sin förklaring. Jag önskar fler hade gjort som han, och tror han tjänade på det istället för att tacka nej. Mvh

BB : Hur mycket beskattas dom dolda tillgångarna med? Superbra program STORT TACK för ni granskar skattesmitarna :)

Sven Bergman: Tack.

Förmögenhetsskatten är borttagen sen snart tio år. Likaså arvs och gåvoskatt. Dethandlar nu om skatt på avkastning av kapital. 30%. Mvh

peter: Tror ni detta innebär att skatteintäkterna ökar dvs kommer viljan framöver att deklarera tillgångar att påverkas av er granskning? Jag tror på en påtaglig minskning ni bidragit till

Joachim Dyfvermark: Jag håller med dig. Jag tror kända makthavare som gömt kapital kommer att dra sig inför en rättning.

Å andra sidan är besluten offentliga, och vår uppgift är att granska makten.

Dessutom kommer det bli svårare att gömma pengar mycket snart. Från 2017/2018 kommer alla länder att automatiskt skicka uppgifter om tillgångar till varandra, inte som nu på förfrågan vid misstankar om skattebrott. och då blir de ändå tvungna att välja mellan självrättelse eller risk för åtal.

Jag tycker det viktiga är att fokusera på skatteflykten i sig – och vad man kan göra för att minska den, och inte på de som granskar skattefuskarna. men jag är ju lite partiskt:)

Mats Birgersson, Stockhol: Att Frank Belfrags pengar som han tagit hem och skattat för, inte gick att redovisa. Vad beror det på, en överenskommelse med skatteverket ? Mats Birgersson 

Sven Bergman: Av de handlingar vi fått ut kan vi inte utläsa allt i alla fall. Det beror på vilka år självrättelserna avser. Mvh

Ola: Det här är bland de viktigaste reportagen jag sett på mycket länge. Avgörande fakta i diskussionen om välfärdsbygge. Mycket bra reportage. En känsla gör mig lite nedstämd bara och det är att det inte blir mer än ett storm i vattenglas. Vad kan jag själv göra i den här frågan till exempel? 

Sven Bergman: Vad du kan göra... Att diskutera det hela kring kaffebordet ska inte underskattas. Diskussion och debatt. Mvh

Filip: Vad kommer det sig att ni inte tar upp hur mycket dessa personer betalt i skatt utöver de pengar pengar de gömt utomlands? 

Joachim Dyfvermark: Av det enkla skälet att det inte påverkar lagen, eller likhetsprincipen. Det spelar ingen roll hur många goda gärningar du gör om du samtidigt gör ett rån.

Anders, borgerlig väljare: Enligt ert program har 9000 personer gjort självrättelse. Har skatteverket avslöjat någon skatteflykting innan de har gjort någon självrättelse som lett till någon påföljd? Tack för ett av de absolut bästa UG programmen.

Sven Bergman: Om Skatteverket själva initierat en granskning, innan självrättelse görs, kan Skatteverket gå vidare med ärendet och tex överlämna det till Ekobrottsmyndigheten för vidare utredning och ev åtal. Mvh

Erik: Hej, Efter att ha sett kvällens program och uppfattat det som att de flesta har angett arv som pengarnas ursprung. Svenska banker som har tagit emot dessa borde ha krävt personerna på underlag? Kan inte det vara värt att kolla upp?

Joachim Dyfvermark: Bankerna har tjänat storkovan på att inte ställa frågor. Nu är läget ett annat. Tuffa krav på ”know your customer” och skärpta relger för penningtvätt tvingar bankerna att ställa frågor. 

SKV-handläggare: Hej! Jag jobbar på SKV och måste bara fråga en sak... Hur länge tog det innan ni knäckte koden för att överlista ”systemet”? :) Vem kom på det?

Sven Bergman: Hej,

Det var min reporterpartner Joachim D som ”knäckte koden” som du uttrycker det. Det tog en tid och ganska mycket processande med olika begäran gentemot SKV för att förstå hur vi skulle komma i mål. Har du fler frågor, tankar eller tips får du gärna mejla (sven.bergman@svt.se). Du har källskydd och kan va anonym om du så önskar. Mvh

Trianglar: När folk påstår att de ärvt pengar utomlands flera år sedan, och sedan ska ta tillbaks dem till Sverige, vilken del behöver beskattas? Ska arvet beskattas på grund av att det var en obeskattad förmögenhet utomlands? Eller skattar de endast på den vinsten de i efterhand deklarerar för de senaste åren?

Joachim Dyfvermark: 

Du skattar för 6 år tillbaka i tiden. Fick du arvet före det så slipper du arvsskatt (när den fanns). Samma gäller förmögenhetesskatten. Har du tjänat pengarna inom 6 år är det inkomstskatt som gäller, om du fått dom genom förvärvsarbete. Annars är det skatt på kapital.

Så, skatta sex år sen är svarta pengar vita, oavsett belopp och oavsett hur l'nge du haft dem utomlands. Sverige har – i jämförelse med många andra länder – ett väldigt generöst system.

Kjell: Varför lämnade Skatteverket amnesti? Uppgifterna var ju offentliga i skatteparadisen. Varför inte direkt anmäla skattesmitarna till Ekobrottsmyndigheten? Sen får allt ha sin gång med offentlighet mm. Tänker jag fel?

Sven Bergman: Detär ett enormt jobb som tar mycket resurser att indentifiera personer som flyr från skatt. Och Skatteverket GÖR det och lägger som sagt mycket resurser på det och det leder till många fall av skattetillägg och även brottsutredningar och åtal. Ovh viss, det har blivit lättare med informationsavtalen men det är ändå en balansgång och en resursfråga hur mycket SKV kan och ska lägga på detta. Mvh

Jocke: Hur mycket pengar har ”vi” fått in skatt pga av denna självrättelsen? 

Joachim Dyfvermark: Under de 5 år som den nygamla lagen har använts i det här syftet så har SKV dragit in 1,8 miljarder kronor.

Mathias: Hur följer ni upp granskningen? En del kommer lite lätt undan.

Joachim Dyfvermark: Det kommer mera. 6 april.

Daniel: Skulle ni inte lagt mer tyngd i programmet på hur Skatteverket resonerar och handlägger. Anar ju en villighet hos Skatteverket att blunda för mycket, bara man har pengar, och det höjer inte skattemoralen hos oss övriga dödliga direkt. 

Joachim Dyfvermark: Se tidigare svar. granskningen fortsätter.

Micke: Var kommer siffran om 7 miljarder per år ifrån? Om det kommit in 1,8 miljarder från 9800 personer fördelat på 6 år så ger det att det ska finnas ytterligare över 200 000 personer med odeklarerade utländska tillgångar i samma storleksordning. Tycker ni det verkar rimligt?

Sven Bergman: Se tiidgare svar om 7 miljarder. Detär Skatteverkets bedömning. Försiktig sådan. med bolagen blir det 46 miljarder. Årligen i undanhållen skatt. Ditt räkneexempel är inte orimligt, men utgår från att att de som gjort självrättelse är ett snitt (vad gäller storlek på de oredovisade tillgångarna). Mvh 

Christer: Stort Tack till er alla på red.(inkl. Torsten Fensby) för ett upplysande program som retar gallfeber på en. Undrar om nån forskare ev. kan tänka sig och göra en studie om nedsatt minnesfunktion och ev. samband med stigande förmögenhet placerad utomlands? Vilken flathet från Skattemyndgheten att inte kontrollera ”självrättelserna” hos dessa 1000-tals nyfrälsta skatteplanerare. Blev dom helt plötsligt synnerligen hederliga efter att ha smugit i många år? 

Sven Bergman: De som gjort självrättelse HAR gjort rätt. De HAR gjort vad Sverige vill att de ska göra. Det finns oerhört många fler som inte valt att redovisa sina gömda tillgångar. Vår granskning handlar om systemet och om ställa frågor till visa av de på vår lista om varför de tidigare valt at undanhålla skatt. Mvh

Tt: Vi har inte förmögenhetsskatt i Sverige,eller? Beloppen som uppgavs bör väl i så fall vara ränteinkomster, utdelningar eller reavinster. Är det korrekt

Joachim Dyfvermark: Både och. Några har lämnat in rättelserna 2010-2012, och då har de fått betala förmögenhetsskatt för delar av de 6 år man rättar bakåt i tiden. Förmögenhetsskatten togs bort 2007. 

Robban: Har ni granskat vad varje krona i extra resurser på SKV ger tillbaka på denna skatteflykt?

Sven Bergman: Nej. Men jag tror säkert SKV har beräkningar av det. Mvh

Lars: Vilken slutsats ska man dra? Å ena sidan säger ni i reportaget att det är större summor än någonsin tidigare som hålls undan å andra sidan har vi alla nya avtal med skatteparadisen. Är det lättare eller svårare idag att hålla undan pengar från beskattning än tidigare?

Sven Bergman: Det är som du säger. Både och. Det är lättare och går snabbare att flytta pengar på en sekund. Samtidigt som risken att åka dit är större. Mvh

Andreas: Det verkar finnas en samsyn bland SKV-folk om det stötande i det givna uppdraget med rättelser. Icke desto mindre gäller ju lagen alla men jag kan förstå att deg känns motigt att jaga efter en tusing när man sitter på kunskap om den organiserade skatteflykten. Bra med skärpta regler snart!

Sven Bergman: Intressant att du säger att det verkar finnas en utbredd samsyn bland SKV-folk. Det vet inte vi. Du får gärna höra av dig, och du kan va anonym och begära källskydd om du vill. sven.bergman@svt.se

Lars: Bra reportage. Jag tycker ni skall publicera hela listan . viktigt att detta sprids i alla led, stort som smått

Sven Bergman: Vi är inte polisen. Eller skatteverket. Det är inte vårt jobb at hänga ut små spelare. Tvärtom lägger vi mycket fokus på vilka vi ska namnpublicera och inte. Våra kriterier i detta fall är:

Folkvalda på riksdagsnivå, eller personer som i statens tjänst, eller avlönade med skattemedel som har representerat Sverige internationellt.

Personer som under något år når nivån misstänkt grovt skattebrott eller systematiskt undanhållit under lång tid undanhållit kapital för beskattning.

Mvh 

Gusti: Vet ej om min tidigare fråga kom med men jag skulle vilja veta om hur själva självrätts processen kom till med tanke på att det kom mycket lägligt och rätt i tid för att inte bli avslöjade eftersom trycket internationellt krävde med transparens.kan det vara så att själva eliten har varit med att påverka för denna amnesti och skatteverket bara varit marionett dockor och gått med på allt som bestämts

Sven Bergman: Dethar varit ett gemensamt internationellt arbete, drivet i bla Nordiska minmisterådet, EU och OECD att komma åt skatteflykten genom att förhandla fram informationsavtal med ett stort antal skatteparadis. Självrättelsesystem finns i många länder. Sverige har ett av de mer generösa systemen. Vi har ingen information om det du spekulerar i. Mvh

TJ: Hur insyltad är Skattemyndigheten i detta? Antingen har de en stor dold agenda att skydda dessa skattesmitare eller så har de stor brist på kompetens

Joachim Dyfvermark: konspiration. Jag vet att självrättelserna är ett politiskt instrument att ”locka” tillbaka kapitalet till Sverige. SKV har fått direktiv om att vara generösa. Och de har gjort sitt bästa för att hålla de som rättat, deras identiteter hemliga.

Det här är ett mycket billigare sätt att få hem kapitalet till beskattning än att jaga skattesmitare. Väldigt förenklat kan man säga att de som jagar skattesmitare (runt 200 personer) drar in lika mycket skattemedel som gruppen som jobbat med självrättelser (under 20 st).

Så självrättelserna är ett bra system. Och det håller jag verkligen med om. Men precis som OECD och andra påpekar så får det inte bli en ”tvättmaskin” för vilka pengar som helst.

Och jag tror inte att det var lagstiftarens tanke att många av de som rättat nu, i spåren av finanskrisen och aktieportföljer som har en negativ avkastning, att de skulle få tillbaka på skatten när de toh hem sina dolda förmögenheter.

Så är det idag. Du kan ha gömt 100-tals miljoner i generationer, riskerat långa fängelsestraff. Och så gör du en rättelse nu, och om din aktieportfölj gått med en förlust så får du dra av förlusten och få pengar tillbaka på skatten. Vi har sett många s¨dana fall. Det är generöst...

Agneta: Varför flyttsde Torsten Fensby tillbaka till Schweiz?

Sven Bergman: Arbetet på Skatteverket och kampen mot skatteflykten blev inte som han hoppats på. men han fortsätter jobba mot skatteflykten, nu genom att skriva en bok. Mvh

Bo Ernst: Det verkar som att en godtyckligt vald summa i självrättelsen accepteras med hull och hår, sålänge att den ger en skatteeffekt – avkastningen under 5/6 år.... Det är det rådet som våra skatteexperter ger. Skatteverket har ingen möjlighet att kolla bakgrunden – det blir för mycket jobb. Ett belopp på 50 mill. plus avkastningen på detta – med vårt låga ränteläge/ valutafluktuationer – kan köpa dig absolution for ever.... Sverige, vad man blir trött

Sven Bergman: Om du har information, hör gärna av dig:

sven.bergman@svt.se

Fredrik: Tycker det var ett ganska dåligt reportage som hade mycket sensationsjournalistisk aura över sig, inte likt UG. Tycker det är respektlöst att inte acceptera ett nej per telefon till intervju och därefter ändå åka hem till folk. Sånt här hör inte hemma i sakfrågan utan görs enbart för att ”fylla ut” programmet och göra det lite spännande. 

Sven Bergman: Jag förstår din synpunkt. Och detär svåra avväganden vad gäller integriteten. Men det är vår uppgift att granska och vi gick inte på vem som helst med våra frågor. Våra kriterier, åter en gång:

Folkvalda på riksdagsnivå, eller personer som i statens tjänst, eller avlönade med skattemedel som har representerat Sverige internationellt.

Personer som under något år når nivån misstänkt grovt skattebrott eller systematiskt undanhållit under lång tid undanhållit kapital för beskattning.

Harald: Tack för ett fantastisk program. Ni och juristen från Borås är hjältar ;)

Sven Bergman: Tack

X: Det känns som att det finns namn som inte ens ni kunde leta rätt på. Bra program men det får en tyvärr att tappa tro på samhället!

Joachim Dyfvermark: Nej, tappa inte tron. Tvärtom. Det är dags att vakna. OECD och andra samarbetsorganisationer håller på med ett jätteprojekt som förkortas BEPS som handlar om skatteflykt, skattekonkurrens (där länder tävlar om låg skatt för att locka till sig kapital, så även Sverige). Ge inte upp, det går att begränsa skattefusket, om man har den politiska viljan och modet. Vi ser ju hur de med stora resurser under den här resan försökt påverka händelseförloppet.

UG – Moderator: Nu är det tio minuter kvar av chatten! Passa på att ställa era sista frågor. Läs gärna längre bak i chatten då samma fråga kan ha blivit besvarad tidigare.

HK: Hej, jag vet inte hur frågor väljs ut eftersom det är många återkommande frågeställningar och min fråga kanske bara hamnade mellan stolarna men kommer ni att göra någon slags granskning av bolag i ert uppföljningsprogram? Som ni själva skriver är det där de stora pengarna finns även om det säkert går att vara ”kreativ” i sin skatteplanering. 

Sven Bergman: Hej, det är väldigt många frågor och vi hinner inte svara. Hoppas på förståelse för det. Ni är välkomna mejla oss om ni inte får svar på era frågor, eller om ni vill tipsa.

sven.bergman@svt.se

joachim.dyfvermark@svt.se

Ja vi fortsätter vår granskning, även av bolag.

Mvh

skattebetalare: Inför punktskatt på rådgivning i skattefrågor, denna kan vara upp till 50%. Inför ett skatteavdrag för företag mellan 5 till 10 tusen kronor. Avskaffa avdragsrätt för rådgivning i skattefrågor. Är detta en framkomlig väg?

Joachim Dyfvermark: Du kan mer om det än jag... Det finns många förslag. Jag tror det viktiga är internationell samverkar. Och det har hänt fantastiska saker i den delen. Från 2017/2018 ska alla skatteparadis (och alla övriga länder också) skicka saldo till det land där ägaren av pengarna är skriven – utan att det finns misstankar om brott. Det kommer att försvåra en hel del av ”vardsfifflet” där man med väldigt enkla medel kan gömma pengar.

De stora skurka kommer att klara att gömma pengar ändå, men det blir svårare, och dyrare. man måste jobba med flera bolagskonstruktioner, dela upp sin förmögenhet på flera banker och liknande.

Ludvig: Varför använder ni bara hur många sjuk- och äldrevårdsplatser som våra förlorade skattepengar skulle räcka till? Varför åskådliggör ni inte i antal ensamkommande vi kan ta hand om för pengarna. Nu skall vi granska granskarna och se om frågan censureras bort av herrar Bergman o Dyfvermark.

Sven Bergman: Vi svarar så fort vi kan.

Du menar kostnaderna för flyktingmottagningen?

Jagkan inte nuvarande budgeten för MIV, som ju äskat mycket mer pengar pga av den ansträngda situationen pga de stora flyktingströmmarna. Detjag vet är att EU räknat på det, och att dentotala kostnaden i hela EU är några procent mot den skatt som undanhålls inom EU... Mvh

Johan G : Tack för ett grundligt journalistiskt arbete. Ni nosar på SKV:s bristande bakgrundskoll av de som anmält rättelser. Kommer ni att gå vidare med det spåret? 

Joachim Dyfvermark: Granskningen fortsätter. i SVT nyheter och Uppdrag granskning 6 april

Helge Vladimir Tiller : En STOR TAKK til Svensk TV for programmet ! Dette er uhorvelig viktig for oss- for å forstå oss selv som individer- og hvor lett bedrag mot fellesskapet kan skade uskyldige ! Åpenhet og ærlighet gir respekt. Det er noe mitt lange liv har lært meg. Tusen takk, vakre Sverige. Dette er jo høyaktuelt overalt i vår felles verden- selvsagt også i mitt Norge !! 

Sven Bergman: Tack för detta från Norge.

kan du inte se till att några av era skidåkare söker medborgarskap i Sverige, det är inget roligt längre... ;) Mvh 

Masse: Frågan är om detta var självrättelse i lagens mening. Det kan ni forska vidare om, tänker ni göra det? Att rätta sina deklarationer när man redan vet att det ingåtts informationsutbytesavtal, det är högst tveksamt att se som självrättelse. Kontakta t.ex. professor Börje Leidhammar som är expert på taxeringsprocess om det.

Sven Bergman: Tack för tipset. mvh

Erik J.: Vem tog beslutningen om detta skatteamnesti, och varför anmälde inte Skatteverket dessa personer när vetskapen om utlandsplasserade pengar dök upp?

Joachim Dyfvermark: 

Den lagliga möjligheten att göra en självrättelse är mycket gammal. Men den putsades upp och marknadsfördes framgångsrikt när risken för att åka dit ökade i slutet av 00-talet.

Martin: Är inte den stora frågan varför inget görs åt pengarna som flyr vårt land idag? Vore det inte mer givande att jaga rätt på dagens fuskare än jaga äldre vithåriga hens klädda i loafers på Östermalm och gods för pengar som redan kommit hem även om agerandet varit fel?

Sven Bergman: Det ena utesluter inte det andra. Titta på UG om några veckor. Mvh

Andreas: Jag är inte övertygad om att Otto tjänade på det. Han framstår i våra ögon som en mer rakryggad person men deg råder i dessa skattesmitarkretsar en annan moral och primärt gäller att man inte erkänner något. Det var klassisk skämskudde på många bortförklaringar. Hög grad av minnesförlust och allmänt slarv i privatekonomierna 

Sven Bergman: Möjligt. men jag tror – och hoppas – att din bedömning inte stämmer. Mvh

pik314: Dom bär sig åt som de värsta kriminella och de är värre än 95% av de grövsta kriminella, vilka av dom kommer över 100 milj.??

Sven Bergman: Tex Gunnar Brock, Investorsfären

Fråg: Vem har gett direktivet att SV skall vara generösa?

Sven Bergman: Vet ej. mvh

Värna välfärden: Vilka är de ”direktiv om generös behandling” som SKV åberopat? Beslutade av riksdagen när, nummer? Lyfter hatten för Fensby. Vi behöver hjältar som motvikt till alla skurkar och smitare... Tack, UG

Sven Bergman: Tack. Mvh

Inte förvånad över de rik: Hej! Hur gör man i andra länder med skattesmitare? Får de något straff eller går de också fria? Hur stor är skatteskulden för för hela EU? 

Joachim Dyfvermark:

Håll i dig nu. Varke år förlorar EU 1000 miljarder euro, det blir.... en väldig massa nollor. Detta pga skatteflykt bland individer och företag.

Det skilljer sig åt mellan olika länder hur man hanterar självrättelser, Linda Larsson Kakuli på SVT nyheter har skrivit artikel om det. Googla och läs. 

UG – Moderator: Nu avslutar vi kvällens chatt! Har ni frågor ni inte fick besvarade eller tips kan ni skriva till sven.bergman@svt.se och joachim.dyfvermark@svt.se. Ni kan även gå in i efterhand och läsa chatten på vår sajt www.svt.se/ug. Tack för alla frågor! Hoppas vi ses nästa vecka!

steffo: Jag gillar inte journalister så mycket.( Inte alltid man vill förklara allt ) Men när de granskar och upptäcker korruption o oegentligheter så blir jag väldigt glad. Fuskarna måste kommas åt så det inte lönar sig att smita och gömma sig. När Sven tog ned juristen med argument,var det kanon! Han försökte slingra sig men det gick inte denna gång med fina ord. 

Sven Bergman: Roligt om vi kan få dig ändra uppfattning en smula om journalister.

Mvh

Sven Bergman: Nu är chatten slut och vi har inte hunnit svara på alla frågor. Vi hoppas ni har förståelse för det. Alla är välkomna at mejla oss med frågor och TIPS!

sven.bergman@svt.se

joachim.dyfvermark@svt.se

Tack för i kväll.

Mvh

Olle : Jättebra inslag idag tack. 7 miljarder är inte lite pengar. Tycker dock att Ni framöver bör granska vart skattepengarna tar vägen se bara på i Migrationsverket som bara i år fått ytterligare anslag på 30 miljarder.

Joachim Dyfvermark: Man kan göra granskande program utan att det måste innehålla flyktingfrågan...  Jag lovar. Precis som man kan göra program om skatteflykt utan att nämna kosntaderna inom vården till följd av rökning, eller kosntaden för miljöbrott. Det går att prata om flera saker parallellt utan att i varje reportage jämför med ett enskilt samhällsproblem, som hur vi ska lösa flyktingströmningar. :)

Joachim Dyfvermark: Nu är timmen slut, det går fort. Finns mycket jag skulle vilja ha svarat på.

Ni som har konkreta tips,om det här ämnet mejla:

joachim.dyfvermark@svt.se

Tack för alla kloka tankar och bra frågor. Man måste inte tycka lika, det är i det mötet man blir klokare.

Tack alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Springnotan

Mer i ämnet