Ur chatten: ”Hur rimmar detta med kommunallagen?”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter programmet om korvkiosken i Knivsta chattade reporter Sophia Djiobaridis och researcher Valeria Helander med er tittare. Chatten har nu stängt men går att läsa i sin helhet här nedan.

UG – Moderator: Välkomna till kvällens chatt med Sophia Djiobaridis och Valeria Helander! Nu drar vi igång.

T: Häng kvar på kommunen och gräv vidare, det finns nog en hel kennel begraven i Knivsta Kommun, inte bara enstaka hundar. Tyvärr så finns det politiker som inte är lämpade för maktpositioner.

UG – Kommungranskarna Knivsta

Sophia Djiobaridis: Kommunar kommmer att granskas i fortsättningen också!

Pontus: Detta är tyvärr inget som bara Knivsta kommun sysslar med. Kommuner är ju lite av diktaturer, envåldshärskare. Såå bra att ni kollar dom, för det behövs verkligen,

Valeria Helander: Tack! Det är svårt för en medborgare att hävda sig mot en kommun, som vi visade i reportaget.

Måns: Hur många borgliga respektive röda kommuner har ni gjort program kring?

Sophia Djiobaridis: Moderat 5 tror jag

Socialdem 5

centern 1

kristdemo 1

À.Holm: Dom borde skämmas då allt finns inspelat på band...

Valeria Helander: Det var tur för oss att Staffan spelade in allt, annars hade det  blivit svårt att bevisa i efterhand. Tack för att du tittade!

GE: Hej UG och tack. Jag skulle vilja vända på ordvalet när ni kommenterar huvudpersonerna. Staffan är en rättshavare, inte en rättshaverist. Kommunchefen Lena Fransson är tvärtom en makthaverist. UG? Vet ni om hon sitter i fängelse för tjänstefel eller trolöshet eller är hon på fri fot nu?

Sophia Djiobaridis: Ha ha tror alla är på fri fot!

Thomas: Vet ni om att tex Länsstyrelsen i Malmö har intern koll på tex Ystad kommun just nu. Dvs de ber kommuninvånare att maila in händelser som kan betecknas som tveksamma. Detta pga av mycket klagomål från folk som ringer dem.

Valeria Helander: Det vet jag ingenting om, men skicka gärna mer utförlig information om detta till granskning@svt.se!

Osko: Smakades det på moset?

Valeria Helander: Nej, vi provsmakade aldrig moset på  Mojjen faktiskt.

Danne: Uppenbarligen en rättshaverist som tar kommunens resurser och tid i en helt orimlig omfattning. Möjligt att allt inte blivit till hans fördel men inget i programmet visar på något direkt fel. Däremot visar det med all tydlighet att kommunen har haft ett otroligt tålamod och visat att man faktiskt bryr sig. Jag gissar att en och annan på kommunen skulle vilja be honom flyga och fara men man behåller ett professionellt agerande. Att man använder ett konsultbolag för att korrekt beskriva hur man har agerat när det ”beryktade” Uppdrag Granskning kommer känns inte helt orimligt. Uppdrag granskning bevisar som vanligt att man bara driver sin tes och inte gör en objektiv ”granskning” vilket gör mig förbannad som licensbetalare.

Sophia Djiobaridis: Tack för dina synpunkter – på vilket sätt är vi inte objektiva?

Helene: Suveränt jobbat! Ni behövs!

Valeria Helander: Tack! Fortsätt titta!

Frallan: Hej! Väldigt intressant reportage om mosmannen! Har dom kommit längre i ärendet idag? Finns mojjen kvar?

Valeria Helander: Mojjen finns kvar och just nu ligger en stämning mot kommunen i tingsrätten. Det är så långt man har kommit vad jag vet.

Götenebo: Kommer ni att följa upp Medeltidens värld? Bra program förresten, hoppas mojjen får upprättelse!

Sophia Djiobaridis: Vi har gjort en uppföljning på Göteneprogrammmet kanske kommer mer, beror på hur det utvecklar sig.

Krille: Varför sänds UG på onsdagskvällar? Ett humorprogram av den här toppklassen borde väl sändas på bästa sändningstid lördagar?

Sophia Djiobaridis: Ha ha TACK!

Erik: Har Sibylla öppnat på ”hans” tomt än?

Valeria Helander: Nej, inte än vad jag vet.

Barbro Jacobsson : vilket tålamod killen har och vad de vräker pengar 500 000 på advokatkostnader : Bad will KNIVSTA .

Valeria Helander: Ja om det är något Staffan har så är det tålamod!

CE: Hej, bra reportage om Knivsta, kommunchefen verkar helt oseriös, kan man få ha kvar ett uppdrag om man beter sig på ett sådant sätt?

Sophia Djiobaridis: Ja det är ju upp till Knivstaborna att besluta om. Vi har väl demokrati...hoppas jag.

Hossein: Jag blir så upprörd över behandlingen av Mojjen så att jag skakar! Hoppas verkligen att ni följer upp detta? Vill tacka Sophia fö professionella reportage och enorma samhällsnytta ni gör. Tack!

Sophia Djiobaridis: Tack snälla, bäde för beröm och engagemang!

Simon Johansson: Hur tror ni själva att den här stora .... mosiga ... soppa kommer sluta? Vad är det bästa som kan hända protagonisten?

Sophia Djiobaridis: Vet verkligen inte, nu föreligger ju en stämning så gör man inte upp i godo blir det rätten som får avgöra

Magnus Olsson Stockholm: Hej. Varför säger ni så många gånger att Staffan är jobbig. Det framkommer inte i programmet att han är särskilt jobbig. Han är lugn och saklig och hävdar bara sin rätt men blir behandlad som oönskad (ohyra) av ett gäng fullständigt inkompetenta kommunpolitiker och tjänstemän. Det är ju helt uppenbart att kommunen kollektivt hela tiden medvetet ljuger och för honom bakom ljuset. Hur i hela friden kan en hel kommunledning lägga så mycket tid och pengar på att trycka dit en ensam korvhandlare...? Ni borde inte vinkla detta som att han behandlas på detta sätt för att han är jobbig...

Valeria Helander: Vi säger att Staffan är jobbig för att många människor, både på kommunen och utanför kommunen, upplever honom som sådan. Han är envis, ger sig inte, och fortsätter hävda att han har rätt. Sådana människor ses ofta som jobbiga och tilll slut som ”rättshaverister”. Men ofta så har rättshaverister faktiskt rätt någonstans i sin argumentation. Som vi såg i det här fallet så hade ju Staffan verkligen blivit illla behandlad. Hoppas att detta svarar på din fråga.

Mano: Tyckte hon Lena var fräck som ville ha intervjun vid en tågstation. skratt. Var du inte nära att tappa fattningen?

Sophia Djiobaridis: Nä inte tappa fattningen men jag höll på ganska länge och försökte övertala ooch förklara varför vi borde genomföra intervjun där det var överenskommet, dvs i ett sammanträdesrum. Men visst hade önskat lite mindre upprördhet från mig själv i det läget...

Moa: Tack för bra program! Hur kan man själv påverka? Vem bör man vända sig till om man vill mejla och visa sitt missnöje mot kommunen?

Valeria Helander: Tack för berömmet! Det finns ingen överinstans som utövar tillsyn mot kommuner, så vem man ska vända sig till är svårt att säga. Det går ju alltid att mejla kommunen, men jag vet inte hur mycket nytta det gör.

Kenneth: Ytterligare en massa folk som borde kastas ut från sitt kommunhus, så vidrigt att ge avtalet till Sibylla, hoppas att invånarna kastar ut hela styrelsen och att Staffan vinner målet. Tack för ett bra program ...

Valeria Helander: Tack för att du tittar!!

Niclas: Det sjuka är att liknande processer säkert pågår på 100 ställen i detta land, just nu, hur får ni kontakt med alla? Har ni mängder av scoop? Väljer ni o vrakar?

Sophia Djiobaridis: Vi får enormt mycket tips, väljer och vrakar gör vi inte utan försöker belysa olika typer av missförhållanden. Men ja det finns nog fler än Staffan där ute.

LINKAN (Kalmar): Har ni hört om Kalmar Kommun och dess ”avtal” med kineserna/Fanerdun som skulle bli något storslaget. Det var många turer fram och tillbaka med tillstickningar, resor och förmånliga avtal. Detta är något ni bör titta nämre på (Finns massvis att hitta på internet)

Valeria Helander: Hej! Du får gärna mejla mer om detta till granskning@svt.se!

Jan: Vad gjorde oppositionen och ledamöterna i fullmäktige?

Valeria Helander: Det var ytterst få som ställde sig på Staffans sida från början. Ingen alls faktiskt. Efterhand har en del politiker stått upp för honom. Vi intervjuade två i programmet.

Elisabeth: Bortsett den juridiska processen så gör kommunens ordförande sig oerhört löjlig! Stå utomhus! Vilken dålig mediekonsult!

Sophia Djiobaridis: Ja mediekonsulten vill inte tillstå att det är hans råd. Jag har dock råkat ut för liknande råd från andra mediekonsulter och blev därför misstänksam och det visade sig ju att jag hade rätt. Man hade bokat konsulten inför intevjun med mig.

Lars : Bra jobbat med reportaget/granskningen! Har kommunen hört av sig i efterhand eller kanske någon konsult på uppdrag av Knivsta? Knivsta har ju i och med detta verkligen gjort självmål ... Fortsätt med viktigt program, det uppskattas!

Valeria Helander: hej! Tack för berömmet! Vi har haft lite kontakt med kommunen inför sändningen, men ingenting utöver det vanliga.

En irriterad knivsta bo: Jag tycker att ni har gjort deta reportage väldigt ensidigt inte gått ut ifrån kommunens sida

Sophia Djiobaridis: Vi utgår inte från kommunens sida det får kommunen själva göra. Vi går igenom all fakta och dokumentation som vi kan hitta i fallet och gör en analys av det. Alla får komma till tals och bemöta den kritik som läggs fram.

Ander: Hur långt har stämmningen kommit?

Sophia Djiobaridis: vet ej inlämnat i början av 2015. Min erfarenhet sägewr att dylikt kan ta tid.

mmmm: vill bara berömma för ett bra reportage om Knivsta kommun. Jag bor i Norrtälje kommun och känner igen det här med att köra över människor. Denna kommun kör sitt eget race och lyssnar inte på vi som bor i kommunen. Dom har gjort väldigt skumma affärer och det luktar svåger politik, jäv i kommunstyrelsen mm. Om ni skulle vilja granska Norrtälje kommun så skulle det inte va svårt att hitta något skumt och ni skulle glädja många Norrtälje bor.

Sophia Djiobaridis: Tack för beröm, tror du har rätt. Knivsta är inte en engångsföreteelse. Det var därför vi ville belysa det som ett exempel.

UG – Moderator: Många ställer frågor, har du inte fått svar – ställ den igen!

Henric: Vad gäller ”-Sibylla-affären” så föranleder ett sådant beslut från kommunen gällande återtag av erbjudande till Staffan ett direkt brott mot de lagar som reglerar en kommun? Finns det inte instanser över kommunen, alltså högre mandat än Länsstyrelsen som fått klagan? OM, hur ligger dessa beslut till?

Valeria Helander: Hej Henric! Att kommunen skriver ett markanvisingsavtal med Staffan och sedan väljer att skriva ett med Sibylla är inget brott. Vad gäller överinstaner så finns det inga eftersom vi har kommunalt sälvstyre, däremot går det att överklaga kommunala beslut  till Länsstyrelsen och sedan till högre instans.

Anders: Har ni funderat på att göra kommungranskarna till en hemsida där man kan hjälpa varandra att gräva och whistleblowa i olika ärenden istället för att sitta och suga på 10000 tips?

Valeria Helander: Bra förslag! Vi funderar jättemycket på hur vi skulle kunna förvalta alla tips på ett bra sätt. Har du mer idéer eller tips får du gärna mejla till granskning@svt.se

Tiger: Skulle det vara intressant att undersöka varför en kommun återanställer en rektor för tredje gången att personen i fråga har fått sparken/blivit förflyttad från två skolor i samma kommun?

Valeria Helander: Mejla till granskning@svt.se och förklara lite mer utförligt vad som har hänt!

Yvo: Som livsmedelsinspektör skulle jag vilja veta vad beslutet av mosförbudet grundar sig på

Sophia Djiobaridis: Han hade aldrig ansökt om att tillaga mos, bara beskrivit att han skulle sälja det. När han sedan ansökte fick han avslag och sedan ett nytt beslut om mosförbud utan förklaring vad han behövde rätta till för att få servera mos igen. Mycket rörigt jag vet...men ungefär så

Nyfiken Pensionär: Hej! Undrar om vem som helst som kommuninnevånare kan ”knalla in” till kommunhuset och begära olika uppgifter?? Vilka uppgifter är almänna handlingar för alla att ta del av??

Valeria Helander: En allmän handling är ett dokument, bandinspelning eller dylikt som har upprättats på en svensk myndighet. Du kan läsa mer här: http://www.riksdagen.se/sv/Sa-funkar-riksdagen/Forvaltningen/Allmanna-handlingar-och-arkiv/Vad-ar-allmanna-handlingar/

Dalbybo: Snälla UG, kolla Lund och spårvägsplanerna! Här finns många lik i garderoben!

Valeria Helander: Mejla ditt tips till granskning@svt.se och berätta mer!

Sven: Har någon kommunpolitiker eller tjänsteman någonsin dömts till något kännbart straff? Systemet med folkvalda representanter är kanske att om man måste stå till ansvar för sina gärningar så blir efterfrågan att vara fritidspolitiker alldeles för liten för att det ska fungera.

Sophia Djiobaridis: Vet ej, däremot har ju många  politiker och tjänstemänsom inte visat sig klara av sitt jobb fått avgå...ofta med höga avgångsbelopp i fickan...

RA: Hur länge tar kommungranskarna paus?

Sophia Djiobaridis: Vet ej, jag hoppas någon annan reporter känner sig manad och kör vidare :-)

Henric: Hur fick ni tag på underlaget från mediakonsulten? Mediakonsulter delger gissningsvis inte ett manus, är de möjligen diariefört hos kommunen?

Valeria Helander: Dessa är inkomna handlingar och finns hos kommunen.

Tomas: Jag tycker att det luktade brott. Så som de höll på att dribbla med markanvisningsavtalet så liknar det definitivt bedrägeri...

Sophia Djiobaridis: Det föreligger ju en stämningsansökan nu, får se vad som händer.

Matte: Mosförbudet handlade om att man var rädd för att få jordbakterier i annan föda

Sophia Djiobaridis: Isåfall hade man ju ingen anledning att förbjuda servering, bara tillverkning. Nä håller inte.

Stefan: Skall du sluta Sophia?Du är ju underbar som granskare!Kör på !!!!

Sophia Djiobaridis: Slutar inte på UG, bara med kommuner.

Jazzman023: Tack för ett bra program! Jag undrar om ni kommer granska Falun2015 (Skid-VM) Jag och många i min kommun undrar vart alla skattepengar tog vägen!

Valeria Helander: Det är jätteintressant och vi har fått många tips därifrån, men har du mer så skriv till oss! granskning@svt.se. Säg även till andra att göra det.

Viking: Många kommuner gör sig skyldiga till s.k. domstolstrots. De lyder helt enkelt inte beslut i högre instans. Tycker ni att detta kan likställas med domstolstrots?

Valeria Helander: Nej, eftersom kommunen följde Länstyrelsens beslut. Dåvarande kommunalrådet ville bara inte erkänna utåt att de hade fått fel av Länsstyrelsen.

Knivsta-Bo: ”Många ställer frågor, har du inte fått svar – ställ den igen! 21:11, 26 August 2015 ” : Jag undrar om det inte var så att mosbråket BÖRJADE med att Korvgubben öVERGICK från att göra pulvermos till att göra eget mos på riktig potatis. Den riktiga potatisen tyckte han att dåvarande Ica Kniven borde skänka honom i form av halvruttna potatisar som Ica valde att slänga... Väcker inget förtroende hos mig som kund, så då slutade jag och flera med mig att handla hos honom. Särskilt som han skulle börja bråka om nedslaget, att hade han sagt ”Aha och åhå! Då anpassar jag väl min verksamhet så den blir hygienisk!”. Men han tog regler som gäller ALLA restauranger som ett personligt påhopp.

Sophia Djiobaridis: Tack för dina synpunkter, hittar dock ingen fråga. Fortsätt titta!

Trollet: Hej och tack för ett väldigt intressant program, är verkligen kommunens politiker och tjänstemän så omedvetna om sitt övertramp? Detta påminner om Trollhättan stad

Valeria Helander: Tack för berömmet! En del politiker ångrar sig, medan andra inte tycker att de har gjort fel. Har du tips om Trollhättan så mejla gärna till granskning@svt.se!

Kalle: Nåt så otroligt fånigt att ställa sig ute för att göra intervjun. Det är ju bara löjeväckande och skickar ett löjets skimmer över chefen. Fattar bara inte hur man kan vara så korkad. Hur lång tid hade ni fått tilldelad för intervjun? Hur lång tid blev effektiv p.g.a av alla tåg å bilavbrott?

Sophia Djiobaridis: Till deras försvar hade vi ingen deadline på tiden som jag förstod det. Jag ställde alla frågor jag ville. Men det var naturligtvis inte bra vare sig för mig eller den intervjuade att gång på gång bli avbruten och tappa tråden och börja om...ett riktigt dåligt beslut att tvinga ut oss till spåret.

Ann Eriksson: Fortsätt med kommungranskningar. Tack Sophia för dina insatser. Ann E

Sophia Djiobaridis: Tack! Jag hoppas någon annan reporter tar över :-)

Roger: Vad säger kommunen om att Sibylla fått köpa tomten som först Mojjen skulle få köpa?

Valeria Helander: De säger att ett markanvisningsavtal inte är ett köpeavtal (vilket stämmer) och att man aldrig lovat Staffan att han skulle få köpa tomten.

Stefan: Åhhh vad bra!Sophia du behövs! O tack för din tid då som kommungranskare!

Sophia Djiobaridis: Tack snälla, det värmer!

Tomas: Intressant att Göran Nilsson (M) som ni intervjuade också har varit i Cannes på samma mässa som i det reportage som ni gjorde om Staffanstorp. Har Knivsta också varit föremål för utredning som Staffanstorp? Pengar verkar inte vara några problem för Knivsta Kommun....

Valeria Helander: Vi har inte tittat på att Knivsta har varit på fastighetsmässan i Cannes, det hade jag faktiskt ingen aning om. Men vi kanske tittar på det längre fram!

Yvo: När man fattar ett beslut måste man ALLTID motivera sitt beslut. Verkar som kommunen är helt okunniga i kommunal lagen, diarrieföring mm

Sophia Djiobaridis: Delvis okunniga. Kommunen är ju väldigt ung, bildades 2003 tror jag. Mycket brist på erfarenhet skulle jag tro...

Knivsta-Bo: Min fråga var varför ni inte nämnde i repotaget handlade om att korvgubben inte tyckte att just HANS verksamhet behövde följa de regler som finns för att få laga eget mos?

Sophia Djiobaridis: Så kkan det ha varit men vi fann ingen dokumentation som visar på detta. Självklart ska regler följas!

Kia: Vilka rättigheter har man som kommunmedborgare? Vilka distanser kan man överklaga till när man har en konflikt med sin kommun?

Valeria Helander: Man har samma rättigheter och skyldigheter som alla medborgare i Sverige och är man inte nöjd med ett kommunalt beslut så går det att överklaga detta till Länsstyrelsen.

Ulf: Varför kommer inte mina kommentarer med?

UG – Moderator: Det är väldigt många som skickar in frågor, reportrarna hinner inte svara på alla. Men skicka din fråga igen!

matte: tack för ett intressant program, den livsmedelsinspektör ni eftersökte, har ni fått någon klarhet i varför ni inte fått tag på hen?

Valeria Helander: Hej! Nej, men hon befinner sig i  Sverige och vet om att vi söker henne men har valt  att göra sig onåbar.

Tina: Gör ni något mer repotage i höst, Sofia och Valeria? Toppenbra jobb av er!

Valeria Helander: Tack! Kommungranskarna tar en paus nu, men förhoppningsvis kommer du att se mer av oss i ”vanliga” Uppdrag granskning.

Petter: Vart ska man leta om man vill veta mer om moskriget i framtiden?

Valeria Helander: Du kan hålla koll på unt.se eller på sociala medier, där är Staffan väldigt aktiv.

Knivstabo: Kul att se ett reportage från min hemkommun. Tyvärr besviken att det är så förutsägbart vinklat och komponerat/redigerat i Janne Josefssonstil. På E4an norrut var sinnet hos reportageteamet redan satt, nu gällde det att hitta smaskiga belägg för det för att skapa bra TV. Tyckte även att kritiken om medieträningen var lite mal placé då de oerfarna kommunalpolitikerna skulle möte tredje stadsmakten med rätt att redigera. En liknelse med att ta en sånglektion inför en sångtävling mot Pavarottis.

Sophia Djiobaridis: Härligt att bli liknad vid Pavarotti!

Du har faktiskt fel, sinnet var inte satt på E4an påväg upp men tack för att du tittade och tack för dina synpunkter. Vad gäller medieträningen undrar ju jag varför man har en välbetald informationschef och varför denna inte kan göra jobbet att förbereda kommunchefen inför intervjun...en tanke.

ronneby: mycket bra program. Ni gör ett kanonbra jobb!

Sophia Djiobaridis: Tack snälla!

Jog: Hur rimmar detta med kommunallagen? Känns som kommunen bryter mot det mest fundamentala som styr deras arbete.

Valeria Helander: Det går ju att ifrågasätta om kommunen följt likställlighetsprincipen i detta fall. Att sedan ta tillbaka ett beslut är väl också ganska tvivelaktigt.

AS: Hej har samma undran som Ulf. Ert svar tyder på att ni väljer subjektivt tyvärr vilket drar ner er trovärdighet dessvärre.

Sophia Djiobaridis: Vad är valt subjektivt?

Anders: Spelades telefonsamtalen upp för kommunchefen, så hon fick höra vad hon sagt till korvgubben?

Valeria Helander: nej, Lena Fransson valde att inte lyssna på inspelningen

Stefan: Jag tror det fuskas/myglas i alla kommuner! Men ni kan ej granska alla såklart men NI ALLA på redationen gör ett fantastiskt jobb! SVT bästa program!

Sophia Djiobaridis: Tack snälla, det värmer!

Paul: Hej, kommer ni lägga ut mediekonsultens PM bland referensmaterialet?

Valeria Helander: ja, det ska vara ute nu elller komma upp senast imorgon

Norrlänning: Enligt Sophia fanns det tusentals tips, är inte det ett betyg på hur illa det är i våra kommuner?

Valeria Helander: Jo onekligen verkar väldigt många ha problem i sina kommuner. Det är sorgligt men samtigt bra att människor tar detta på allvar och skickar tips till oss och inte bara finner sig i det.

Danne: Jag fick frågan om på vilket sätt som jag anser att UG visar sig opartisk. Jag kan se att ni faktiskt tar parti och tolkar fakta utifrån vad ni vill bevisa. Ett exempel är kommunens användande av en konsult för att förbereda sig för en intervju med er. Det är ju varken ovanligt, eller konstigt, att myndigheter och företag vill få hjälp med att nå fram med sin åsikt eller information i samband med intervjuer. Men ni väljer att beskriva detta och de faktum att kommunen använder de råd och anvisningar de fått av konsulten som ett bevis för att de har tvivelaktiga motiv. Ni vet ju hur mediebranschen funkar eller hur? Varför då göra medieträning ill ett bevis på ohederligt om det inte är för att bevisa er tes?

Sophia Djiobaridis: Jag anser att man kan ifrågasätta att en kommun använder skattemedel till att lära sig hur man ska undvika att svara på frågor kring hur man behandlar en av sina medborgare – och skattebetalare. Anvisningarna var ju bl annat att man inte skulle svara direkt på frågan...

besviken Knivstabo: Tack för ett bra reportage. Ni är skickliga!! Tyvärr blir man beklämd över hur kommunens representanter kan utöva makt på ett felaktigt sätt. Har själv erfarenhet av att bli överkörd av Knivsta kommun i ett ärende där det gällde en styckning av en tomt i Knivsta tätort. Jag fick avslag vid tre tillfällen och tvingades sälja och flytta, då jag ej hade råd att underhålla huset om pengar ej kom in från styckning. Nästa ägare fick igenom styckningen tre månader efter köpet gått igenom, då han förstod att vända sig till Lantmäteriet som helt sonika körde över kommunens beslut med hänvisning till att det var felaktigt. Inte heller jag likt Mojjens ägare, fick en enda ursäkt eller någon ekonomiska ersättning av kommunen trots att jag drev frågan till kommunens juridiska bedömning i efterförloppet.

Valeria Helander: Tack för berömmet! Tråkigt att höra att du har råkat illa ut. Tyvärr är det väldigt många som blir drabbade av felaktiga myndighetsbeslut, och det är verklligen inte svårt att hävda sin rätt mot en kommun! Men det går allltid att överklaga beslut till Länsstyrelsen!

Evert: Sophia, det är inte konstigt att informationschefen inte kan förbereda kommunchefen på intervjun; det kan mycket väl vara så att denne person (informationschefen) tidigare varit skolutvecklare, kontroller eller något annat och därför inte har rätta kompetensen..........

Sophia Djiobaridis: Har hon ej rätt kompetens bör hon väl inte inneha jobbet?

Per: UG är det bästa programmet som sänds på SVT Synd att kommungranskarna tar paus.

Sophia Djiobaridis: Tack för beröm, fortsätt titta!

Tittare: Jättebra program. Hemskt att se hur medborgare blir behandlade. Vem granska kommuner i Sverige?

Sophia Djiobaridis: Förhoppningsvis lokala medier och vi även om KG tar en paus!

Nyfiken tittare: Var ska man leta om man vill veta mer om moskriget i framtiden?

Valeria Helander: Hej Petter! unt.se, SVT Uppsala, eller sociala medier kan du försöka med.

Andreas: Följer ni upp Mojjenärendet längre fram ? känns inte som att vi fick svar på alla lösa trådar

Valeria Helander: Det är möjligt, men ingenting som är spikat i nuläget.

LINKAN (Kalmar): Ni tycker inte att tjänstemanna ansvaret borde införas?

Sophia Djiobaridis: Uppdrag granskning har ju ingen åsikt där. Jag som kommungranskare kan dock nog se att det vore bra.

Christer Johansson fd för: Hej Fick väl inte plats i programmet att dom tappade bort Mojjens ansökan för några år sedan om att sköta servering samt golfbanan vid Särstabadet i Knivsta som bara försvann i kommunhuset. Jag repeterar Mojjens ansökan den bara försvann .....

Valeria Helander: Hej Christer. Vi vet om detta, men som du säger: det fick inte plats i programmet. Tyvärr

Lars-Göran: Skulle det vara intressant att skapa ett program som granskar Skatteverket? Som gett oriktiga uppgifter men lämnat svar muntligt, och förstört liv och familjer. När det sedan brakar loss så har man trettio dagar på sig att betala en skuld man dragit på sig efter att ha följt deras ”muntliga” anvisningar, annars hamnar familjen på gatan!

Valeria Helander: Hej Lars-Göran! Det finns många myndigheter och myndighetsbeslus som borde granskas. Du får gärna mejla oss på granskning@svt.se och berätta om det  är så att du har varit utsatt för någonting sådant.

Knivstainvånare : Jag har bara en fråga och det är om ni nu mörkade alla fel som Staffan gjort i den här dramaliknande konflikten? Eller är Staffan helt oskyldig och inte har gjort något fel i den här konflikten?

Sophia Djiobaridis: Jag tycker inte att vi mörkat, vi berättade att han fått flera påpekande vid livsmedelsinspektionerna, att han kan vara mycket jobbig, att han alldrig ger sig och han medger i reportaget att det tog tid innan han inkom med krav första gången osv.

Kalle: År det beslut från högre ort att ni måste ta paus?

Valeria Helander: Nej, det är det inte.

Smålänning: Ofattbart att SVTs mest intressanta program, Kommungranskarna, skall ”ta paus”. Varför?

Sophia Djiobaridis: Jag har arbetat med detta sedan hösten 2011 och behöver ”omväxling” men hoppas verkligen att någon annan reporter tar över detta roliga projekt!

puttes: Hoppas dom bojkottar sibylla o gynnar mojje.

Sophia Djiobaridis: Nja inte Sibyllas fel men förstår vad du menar.

Evert: Svar på tidigare: nej, informationschefen borde inte ha jobbet, men det är så det fungerar i Knivsta kommun tyvärr. Inte överallt, men på ett flertal håll tyvärr.

Sophia Djiobaridis: Jag har själv inte någon information om detta. Tack för dina synpunkter!

Kia: Vad händer med mojjen nu? Får den stå kvar där den står nu hur länge som helst? Eller kan kommunen vräka ägaren?

Sophia Djiobaridis: Vet ej men tror inte att de kan vräka honom

Knivstabo, inte nu längre: Har ni undersökt vem som ska driva Sibylla-kiosken? Kanske finns det intressanta släktförhållanden eller vänskapsrelationer med personer i kommunhuset...

Valeria Helander: Vi har inte grävt djupare i detta än, då det fanns väldigt många andra turer att reda ut  här. Men vi kanske tar en titt på det längre fram.

Ola Pettersson: Varför lät ni inte den här Anders stå till svars: Han ljög ju rakt ut. // Ola

Sophia Djiobaridis: Han avböjde att kommentera både sitt telefonsamtal och det faktum att Staffan kallade honom lögnare. Jag frågade om en intervju flera gånger men han hänvisade till kommunchefens svar och det respekterar vi naturligtvis.

Birgitta: tack för ett proffsigt repotage och att ni sätter strålkastaren på det makten vill lägga i glömskans mörka hörn! Har följt Staffans kamp och är en av dem som tipsade om detta.Ni ger hopp om att det finns glimtar av rättvisa kvar och att enskilda kan få komma till tals mot sin kommun.Ni som vill följa hur det utvecklas kan t.ex. hitta Mojjen på Facebook. där finns Staffans egna uppdateringar från nu och förr. Kanonbra belysning av viktiga principer.

Valeria Helander: Hej Birgitta! Tack för berömmet och för att du hörde av dig och berättade!

Kämpe: Ni borde granska kommuner som köper tystnaden av de som har blivit fel behandlat, detta görs också med skattebetalarnas pengar. Skamligt!

Sophia Djiobaridis: Du har helt rätt, det är vanligt förekommande – och skamligt

TS: Skulle gärna ville se hans samtal med Lena Fransson utskrivna.

Valeria Helander: Jag tror inte vi har möjlighet  att lägga ut dem, men ska kolla!

bob: sophia du e bäst bättre än janne j du måste fortsätta granska kommuerna

Sophia Djiobaridis: Ha ha tack! jag ska hälsa janne detta ;-)

Bäckmörten: Enda sättet att få rätt mot staten eller kommunen är att vända sig till media, men inte ens då är utgången given, men stort tack för att ni finns och försöker vara uppe i ansiktet på ”dom”.. Tror jag börjar bli lite förälskad i Sophia.. du är riktigt bra, och skön på nåt skönt vis. :) Skulle vilja bjuda dig på en kanelbulle. :)

Sophia Djiobaridis: Tack för beröm, avstår dock kanelbulle :-)

Kenneth: Tack för ert viktiga arbete för den lilla människan. Kvällens reportage handlade om exakt samma resa som jag och min fru gjorde med Öckerö Kommun som motpart 2003-2011. Avtalsbrott,lögner,etc.Programmet var kusligt likt vad vi gått igenom. Vi blev också tvungna att stämma kommunen i Tingsrätten där vi gick med på en förlikning då vi inte orkade vänta 1 år, tills det skulle bli huvudförhandlingar i Rätten. Nu är Öckerö kommun under granskning på grund av att 5 höga chefer fått sparken inom 3 år och fått 5,1 miljoner i avgångsvederlag samt att en chef fått 1 miljon utan att ha chef avtal. Min önskan är att ni tittade lite närmare på denna Sveriges enda kommun som består av Öar, den är toppstyrd och att här ute säger man att Svensk lag börjar gälla först när man kör av färjan på Hisingen. Det stämmer tyvärr lite för bra.....

Valeria Helander: Hej Kenneth! Nu tar Kommungranskarna en paus, men mejla gärna din historia, så kanske vi kan ta en titt längre fram!

Knivstabo: Är det inte så att Göran Nilsson också är markägare bland annat vid E4:an?Kom detta upp i utredningen?

Valeria Helander: Det är ingenting vi har tittat på.

Uppsalabo: Tråkigt hur en enskild medborgare kan behandlas så godtyckligt. Att bli mobbad och utsatt för utstuderade härskartekniker. Tack för bra program

Valeria Helander: Tack för  berömmet! Fortsätt titta!

Matte: Vad gäller inspektören som höll i hygieninspektionen så lär hon godkänt någon annan plikt hon har då gentemot en hög tjänsteman eller politiker gällande djurhållning är det nåt som ni kände till?

Sophia Djiobaridis: Vi kontrollerade detta rykte men fann inga oegentligheter eller samband.

lk: Hur kan dokument försvinna? Är det inte lag på att diarieföra allt inom kommunal verksamhet?

Valeria Helander: Det är lag på det. Tyvärr så kan dokument försvinna  i alla fall, pga den mänskliga faktorn. Men det ser ju inte så bra ut.

dissident: Lysande! När det nu blir paus med kommungranskning vore det jättebra om ni tog på er att reda ut svinnet ur Northland. Programmet som gjordes var ovanligt tamt och t.o.m Janne J påstod att det jättelika Northlandsvinnet var en gåta. Men tekniken är väl den samma som för montesoriskolan i Österåker. Huvudföretaget skickar iväg alla pengar som går till ett bolag som kan gömma dom i lugn och ro, t.ex ett transportföretag.

Sophia Djiobaridis: Är inte insatt i Northlandsvinnet men det är ju inte omöjligt att det gått till på samma sätt. Men reportern som gjorde jobbet är väldigt duktig så han rapporterade säker det som gick att belägga.

rune: När kommer kommungranskarna tillbaka?????

Sophia Djiobaridis: Vet ej men förhoppningsvis snart!

Knivstabor: Sophia Djiobaridis: Jag har arbetat med detta sedan hösten 2011 och behöver ”omväxling” men hoppas verkligen att någon annan reporter tar över detta roliga projekt! 21:40, 26 August 2015 Snälla Sophia se till att du blir ersatt av någon vaken reporter som kan ”vikariera” för er. Anders

Sophia Djiobaridis: Ha ha skka göra mitt bästa att övertala chefen!

puttes: Nä förstår dig sophia men sibyyla är större.

Sophia Djiobaridis: sant

Hassan saglik: Har skrivit två gånger och inte fått svar.

UG – Moderator: Skriv igen! Många skriver frågor så vi hinner inte svara på allt.

Rättshaveristen Ingela: Bästa granskare! Tack för suveräna reportage. Ni behövs verkligen. Det är viktigt att framföra missförhållanden då demokratin tycks sättas ur spel överallt.Jag befinner mig i liknande situation som som visats i TV ikväll men med den skillnaden att det rör sig om en brf.

Valeria Helander: Hej  Ingela! Du får gärna mejla och berätta mer! granskning@svt.se

Lennart: Undrar om kommunalrådet och kommunchefen fattar hur korkat dom betett sig?

Sophia Djiobaridis: En fråga du får rikta till dem. Tack för att du tittar!

piraten: Om de inte hade något att dölja så skulle de inte behöva ha en mediakonsult. En fråga, har det hänt att ni lagt ner något spår då ni efter ett tag upptäckt att kommunen egentligen har handlat riktigt?

Sophia Djiobaridis: Ja många gånger. Framför allt har det hänt att något fel har skett men det kan vara förståerligt eller lite för litet osv.

Nyfiken: Varför ger mediakonsulter så dåliga råd och varför är granskade personer villiga att betala dyra pengar för att framstå i ännu sämre dager?

Sophia Djiobaridis: HEEELT OBEGRIPLIGT! Varför lyssnar och betalar man för råd som stjälper snarare än hjälper och som jag själv råkat ut för mer än en gång råd som är tvärt emot svensk grundkag till och med...

Sanna: Jag tycker att ni gjorde ett väldigt nyanserat reportage där ni granskade båda sidorna kritiskt! Alla kommentarer om att ni inte gjorde det tycker jag enbart tyder på att personerna som skriver dem är på den ena eller andra sidan och hade önskat mer medhåll dit. Du var skitbra Sophia!

Sophia Djiobaridis: Tack för ditt beröm, det värmer!

jan: Var kan man göra för att hjälpa Staffan har ni några tips

Valeria Helander: Jag tror inte det finns så mycket du kan göra, Staffan är nog mest glad att någon äntligen tog honom på allvar.

Nyinflyttad Knivstabo: Är det verkligen så här solklart dumt av kommunen? De måste ha haft någon bättre anledning att vilja ha bort Mojjen än att han är lite ”jobbig” och vill ha ersättning för försäljningstapp.

Valeria Helander: En kommun kan inte välja sina medborgare eller näringsidkare utan ska behandla alla utifrån gällande regler. Gör de inte det så är det fel.

Matte: Hej, Knivsta kommun går ut just nu på deras fb-sida och menar att ni inte givit hela bilden... Känner ni att ni missat nåt?

Sophia Djiobaridis: Där ser man...självklart kan vi inte ta med allt som skett sedan 2006 men vi har verkligen försökt att ge en bild av verkligheten. Jag känner inte att vi missat något, och alla medverkande har fått ta del av vilka bitar som kommer med i reportaget innan det sänds.

Peter J: Bra jobbat! Har skrivit ett Skämmes mail till Knivsts kommun, mycket sällsynt att jag blir så upprörd dessutom bor jag inte där. Men Staffan har rätt...rätt ska vara rätt. Fortsätt i samma anda UG.

Valeria Helander: Tack för berömmet, fortsätt kolla på programmet!

Roger: Har han inte spelat in eller har han annat bevis på att han har blivit lovad Sibyllas tomt?

Sophia Djiobaridis: Inte Sibyllas tomt utan den som låg precis bredvid. Det erbjudandet finns dokumenterat.

En orolig medborgare: Knivstas bygg- och miljönämnd och kommunstyrelse vill ändra detaljplaner för att förtäta centrum med 12- och 15-våningshus nära järnvägsstationen, trots att många vill inte det och att bullernivån pga järnvägstrafiken inte tillåter det. Rosendahl fastigheter vill bygga ett 12-våningshus där Mojjen står. Det är lite synd om kommunchefen som får försvara politikernas agerande. Jag som hoppades att kommunen skulle försvar invånarnas intressen men icke! Fastighetsbolagens intressen går före!

Valeria Helander: Detta har kommit upp flera gånger i garnskningen, men vi hade ingen möjlighet att titta närmare på det i nuläget.

UG – Moderator: Nu avslutar vi chatten för i dag – tack för ert engagemang! Nästa vecka är vi tillbaka igen.

LL: Tänk om han inte hade spelat i telefonsamtalen undra vad som hade sagt då. Vad det någon från kommun som ville lyssna på de inspelade samtalen

Valeria Helander: Nej, men vi kunde lämna de inspelade samtalen till presschefen om vi ville.

Eva S: Hej! Jag tycker verkligen om att ni granskar makten. Det behövs och ni blir ett språkrör för folket och demokratin. Jag undrar dock varför ni genomgående i era program spelar östeuropeisk folkmusik för att förtydliga oegentligheter.

Sophia Djiobaridis: Ha ha vi tyckte denna cirkusmusik funkade bra för att illustrera dråpliga turer i det första kommungranskarprogrammet som vi gjorde. Efter det har musiken hängt med. I like it!

Valeria Helander: Tack för alla era frågor, beröm och för att ni tittade på programmet!

Hassan saglik: Hej Sophia. Blev illa behandlad liknande som Mojjen av Norra Älvstranden. Stämde dem och till slut blev det förlikning. Fick dock 1/5 av vad det kostade mig. Orkade inte ända fram i Tingsrätten. Har ikväll skrivit tre gånger nu.

Sophia Djiobaridis: Jag förstår, hinner inte svara alla skriver för glatta livet!

Sophia Djiobaridis: Tack för ikväll och tack för ert engagemang! Fortsätt kolla UG!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Kommungranskarna Knivsta

Mer i ämnet