Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag minns inte att jag har sagt det” – hör biträdande enhetschefen Anna Karin Hansen berätta varför hon ringde efter Stefan Lundbergs nominering. Foto: Anders Wiklund/TT

Chef på Ekobrottsmyndigheten försökte påverka utdelning av pris till sin egen åklagare

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Chefsåklagaren Stefan Lundberg kritiserade sin chef och larmade om tystnadskultur inom Ekobrottsmyndigheten. Nu kan Uppdrag granskning avslöja att en biträdande enhetschef på myndigheten försökt påverka utdelningen av ett pris till honom, till hans nackdel.

Uppdrag granskning har tidigare berättat hur Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Stefan Lundberg omplacerats efter att ha kritiserat sin chef då han reagerat på vad han kallar för en utbredd tystnadskultur och försämrad arbetsmiljö. 

Nu kan Uppdrag granskning avslöja att en annan biträdande enhetschef på myndigheten försökt påverka utdelningen av ett pris till Stefan Lundberg.

24 februari i år offentliggjordes nomineringarna till Stiftelsen Tryggare Sveriges brottsförebyggande pris 2021. Priset ges ut för att stimulera det brottsförebyggande arbetet i Sverige och i år riktas särskild uppmärksamhet till initiativ för att förebygga ekonomisk brottslighet.

”Stefan Lundberg är en kontroversiell person”

En av de nominerade var Stefan Lundberg, som arbetat på enheten för kommunikation och brottsförebyggande arbete sedan 2013.

Dagen efter blev Magnus Lindgren, generalsekreterare för stiftelsen, kontaktad Anna Karin Hansen, chefsåklagare och biträdande enhetschef på Ekobrottsmyndigheten.

– Hon kontaktade oss på grund av nomineringen och ville att vi som seriös aktör skulle få veta att Stefan Lundberg är en kontroversiell person, men ville inte berätta på vilket sätt, av omtanke om Stefan. När jag frågade om han gjort någonting brottsligt sade hon “nej, inte alls”. Hon ville också uppmärksamma oss på att Stefan Lundberg inte längre jobbade kvar på enheten för kommunikation och brottsförebyggande arbete, säger Magnus Lindgren.

Stefan Lundberg säger att det kommer som en fullständig chock för honom när Uppdrag granskning berättar vad Magnus Lindgren har återgett.

– Det känns fruktansvärt att höra. Jag blir chockad när jag hör att en anställd på Ekobrottsmyndigheten, till och med en chef, gör på det här viset, säger Stefan Lundberg. 

”Ett försök att påverka vår process”

Magnus Lindgren tycker att Anna Karin Hansens agerande är anmärkningsvärt.

– Jag upplevde samtalet som konstigt och obehagligt, och som ett försök att påverka vår process, säger Magnus Lindgren.

Anna Karin Hansen säger att syftet var att informera – inte att påverka. 

– Jag ville berätta för honom att det här är en person som inte längre är anställd på den enhet med den uppgift som priset avsåg och jag trodde att de som utdelande av priset ville veta det.

“Han är ju en färgstark person”

Hon säger att hon inte minns om hon använt ordet “kontroversiell” för att beskriva Stefan Lundberg.

– Han är ju en färgstark person inom den brottsförebyggande världen, men han är ju inte en kontroversiell person, det beror på vad du lägger i ordet kontroversiell.

Det är du som påstås ha sagt det, vad lägger du själv i det ordet?

– Eftersom jag inte minns att jag har sagt det, så beror det på sammanhanget. Det är svårt att säga, säger Anna Karin Hansen. 

Uppdatering: Den fjärde mars offentliggjordes att Stefan Lundberg tilldelas Stiftelsen Tryggare Sveriges Brottsförebyggande pris 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer