Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När inspektörerna kom till gården möttes de bland annat av en ungbagge som låg död i ett vattenkar. Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland & SVT

Döda djur utspridda på Kravgården: ”Ett av de värsta ställena vi varit på”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Djur som självdött. Magra och kraftigt gödselförorenade djur. Det var synen som mötte djurskyddsinspektörerna som kom till Kravgården. Ägarens förklaring? Att det var slarv.

I början av 2019 fick Länsstyrelsen i Västra Götaland in en anmälan från ett slakteri. Den handlade om att 50 lamm som kommit från en stor Kravgård med runt 440 får och lamm varit kraftigt gödselförorenade.

När djurskyddsinspektörerna anlände till gården såg de tre vuxna kadaver av djur som självdött ligga utanför stalldörren.

–  I svenska mått mätt så är det ju en stor får-gård. Att vara ensam och sköta det och egentligen ha det som en bisyssla känns ju väldigt främmande. Det är ett av de värsta ställena vi har varit på, säger en av inspektörerna som var där, och av säkerhetsskäl vill vara anonym. 

Tacka dog under förlossning

Vid inspektionen såg de ytterligare döda får ligga utspridda på gårdsområdet. Dessutom hittades skelettdelar från ett okänt antal djur på gården och i hagen. De fann också magra och kraftigt gödselförorenade djur. I ett vattenkar låg en död ungbagge.

– En av de starkaste bilderna vi har var att vi ser att det ligger en tacka som har dött under pågående förlossning, och hon har ett lamm halvvägs ut. Den tackan hade fått självdö, säger en av inspektörerna.

Hon bara låg där? 

– Ja, hon var utsläpad där utanför. De låg ju också utanför ladugården där de andra djuren gick bland de här kadavren ut och in.  

Ägaren: slarv bakom

Till djurskyddsinspektörerna sade djurägaren att det hela berodde på slarv.

– Jag tänkte för mig själv att här måste det vara någon tragedi bakom, eller något som har hänt ekonomiskt eller så, men då var hans svar på vad som hade hänt att det var slarv. Och det svaret kom lite ... Ja, det var jag inte beredd på, säger en av inspektörerna.

Djurägaren dömdes för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter. Han fick också djurförbud och har nu sålt alla djuren. Han är inte längre Kravcertifierad för djurhållning, men har kvar sin certifiering för växtodling. 

Krav säger till Uppdrag granskning att det inte är acceptabelt att Kravcertifierade gårdar bryter mot djurskyddslagen.

– Vi kommer verkligen gå till botten och se om det är så att det finns brister i kontrollen och kontrollfunktionerna som gör att sådant här kan komma emellan, säger Anita Falkenek, vd för Krav.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kravgårdarna

Mer i ämnet
Mer Granskning
Mer Nyheter