Felaktiga råd till kvinnor med vestibulit

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Tusentals kvinnor är drabbade av svåra smärtor i underlivet vestibulit. Men utan att ställa korrekt diagnos rekommenderar sjukvårdsrådgivningar och läkare svampmedicin till drabbade kvinnor. Ett råd som kan förvärra problemen och vara direkt farligt.

Vestibulit kallas också för brinnande vulva. Slemhinnan vid slidmynningen är så känslig och uppretad att det kan kännas som att den brinner. Över 30 000 kvinnor i Sverige är drabbade i åldrarna 20 till 30 år. Stina Jangen har haft det i sex år.

– I början gjorde det ont när jag skulle ha sex, men sedan började det göra ont mer och mer, på dagtid. När jag sökte hjälp var det en ny läkare varje gång. Man blev helt förtvivlad. Det var ingen diagnos ställd på mig heller, säger Stina Jangen.

Uppdrag granskning får kontakt med flera kvinnor med vestibulit. Alla med liknande historier, att vården inte klarat av att ta hand om dem.

FÖR ATT UNDERSÖKA hur sjukvårdsrådgivningarna bemöter kvinnor med vestibulit ringer vi runt till flera landsting i Sverige. Vi beskriver symtom för vestibulit – svidande och brännande känsla i underlivet, att det började med att ha ont vid sex men att det nu även gör ont i vardagen. Vår reporter svarar också nej på andra symtom som förknippas med svamp.

Ändå föreslår sjukvårdsrådgivningarna behandling med receptfri medicin mot svampinfektion. Även antibiotika föreslås, med motiveringen att vestibulit är en inflammation. Men vestibulit är ingen inflammation och botas inte med antibiotika. Snarare kan antibiotika orsaka en svampinfektion som gör slemhinnorna i slidan än mer irriterade.

Nina Bohm-Starke är överläkare på kvinnokliniken på Danderyds sjukhus och en av landets främsta experter på vestibulit. Hon reagerar starkt på Uppdrag gransknings uppgifter.

– Det är helt felaktiga råd, säger Nina Bohm-Starke.

KVINNOR MED underlivssmärtor uppmanas av sjukvårdsrådgivningen att börja med att medicinera sig själva med svampmedicin, utan att veta om det verkligen är svamp som orsakar problemen. Ett sådant råd kan förvärra smärtan och göra vestibuliten än mer svårbehandlad. En av anledningarna till vestibulit är just att man behandlat sig med receptfria läkemedel mot svamp. Och medicinen kan då göra slemhinnorna i slidan mer irriterade.

Även läkare skriver ut svampmedicin, utan ordentliga diagnoser. Det visar journaler som Uppdrag granskning tagit del av från sju drabbade kvinnor.

– Vi drunknar i remisser och har tyvärr för långa väntetider. En del kommer hit och är lite brända av sjukvården, inte blivit tagna på allvar. Det är inte bra, säger Nina Bohm-Starke.

Varför provar man någonting bara för att göra någonting

– För att det är en förtvivlad patient som sitter framför dig och ibland känner man sig nog otillräcklig som doktor, kan jag tänka mig, säger Nina Bohm Starke.

Att få adekvat vård är svårt. Stina Jangen fick till sist en remiss till Danderyds sjukhus och genomgår nu en behandling.

– Jag har lärt mig att det gäller att stå på sig om man ska få någon hjälp, säger Stina Jangen.

Reporter: Jorun Collin

Text: Henrik Bergsten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.