Fick miljarder till förlossningsvård – kan inte visa hur pengarna använts: ”Ett stort svart hål”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Regeringen satsade miljarder på regionernas förlossningsvård och kvinnohälsa. Men det går inte att se vad nästan var tredje krona i satsningen har gått till. Runt två miljarder har regionerna nämligen inte redovisat. 

– Ja, inte fan har det gått till min lön i alla fall, säger barnmorskan Camilla Segerlind.

Mellan åren 2016 och 2020 gav regeringen drygt 5,5 miljarder kronor i stöd till Sveriges regioner i en specialsatsning för förlossningsvård och kvinnohälsa.

Pengarna har fått användas till det regionerna själva anser behövs, till exempel löner, utbildningar eller utrustning. 

Vården – Val 2022

Men när Uppdrag granskning går igenom vilka insatser regionerna redovisningar under den perioden syns stora hål.

Se reportaget: De okända

Inte redovisat ens en procent

Intresseorganisationen Sveriges kommuner och regioner, SKR, ansvarar för att samla in rapporter från regionerna och följa upp hur satsningen går. I redovisningarna framgår bland annat:

Regioner som Gotland redovisar nära nog varje krona de fått genom förlossningssatsningen.

Sörmland, däremot, berättar inte ens hur de använt en enda procent av de över 160 miljoner kronor de fått.

Storregionen Västra Götaland berättar inte vad de gjort med nära 80 procent av pengarna. Av över 900 miljoner i bidrag redovisar de bara om insatser för drygt 200 miljoner.

SKR: Inte vårt ansvar

Totalt har runt två miljarder kronor i satsningen inte redovisats. Det väcker reaktioner hos vårdpersonal runtom i landet.

– Det har inte gått till förlossningsvården. Det har inte gått till de födande. Det har inte gått till barnmorskor, säger barnmorskan Camilla Segerlind till SVT Nyheter Skåne.

Men SKR anser inte att det är deras ansvar att det inte går att se vart var tredje krona från bidragsmiljarderna tagit vägen.

Emma Spak, chef för sektionen för sjukvård och hälsa på SKR, anser att förlossningssatsningen varit bra. Förlossningsskadorna har minskat och en tydlig majoritet av de gravida är mycket nöjda med vården.

Emelie Hultberg, styrelseledamot i Läkarförbundet, tycker att SKR får en problematisk situation när det handlar om fördelningen av riktade statsbidrag.

– SKR är ju en arbetsgivarorganisation och en medlemsorganisation som har att ta vara på sina medlemmars intressen. Läkarförbundet skulle hellre se att staten använde sina myndigheter i att styra den här typen av riktade statsbidrag. Till exempel Socialstyrelsen eller att man använder Inspektionen för vård och omsorg för tillsyn.

Förlossningssatsningen pågår fortfarande. 2020 skärptes kraven på regionerna. För första gången krävde regeringen att de betalar tillbaka pengar de inte använt under året. I de redovisningarna tog regionerna upp ett par hundra miljoner mer det året än i sina redovisningar till SKR.

LÄS MER: Hallengren (S): Vi har skärpt kraven

– Det är viktigt att man använder pengarna förstås till det som de är avsedda för, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Det är lite svårt att veta det?

– Vi behöver förstärka den demokratiska kontrollen över välfärden på olika sätt och att göra det samtidigt som vi inte gör det för administrativt betungande. Jag vill inte att vårdens personal ska behöva lägga ännu mer tid på administration och byråkrati.

Missa inte Uppdrag granskning

Reportaget ”De okända” finns att se på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet