– Det är svårt att sätta dit någon med ett positivt EPO-test, säger antidopningsexperten Bengt Saltin. Foto: SVT

Flera nordiska åkare dopningsmisstänkta av skidförbund

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Sedan dopningskandalerna under skid-VM i finska Lahti 2001 har Internationella skidförbundet kartlagt blodvärdena för åkarna i världstoppen. Flera finska åkare och en norrman finns på förbundets lista över misstänkta dopare, kan Uppdrag granskning avslöja.

Kartläggningen av skidåkarnas blodvärden pågick under flera år och gjorde att man kunde följa hur åkarnas värden förändrades över tid. Ansvarig för kartläggningen var Bengt Saltin, professor i fysiologi.

– Ja det blev ju så att en del hade jämna normala värden tävling efter tävling och mellan säsonger, medan andra de hade mycket större variation och när man tittade på den variationen kunde man få misstankar om att de kanske på försäsongen förberedde sig på någon form utav manipulation. Speciellt om det drog ihop sig till ett VM eller olympisk spel fram emot februari, säger Bengt Saltin.

UG – Skidåkarnas hemliga blodvärden

Totalt placerades 19 personer på listan över åkare med misstänkta blodvärden. Flera finländare och en norrman hade så märkliga värden att de sattes under övervakning. Och före vinter-OS i Turin 2006 hade Bengt Saltin ett möte med ledningen för Norska skidförbundet.

– Norge hade kanske också sina misstankar men det var inte namn som vi gick på. Vi gick på, ska vi säga principen, och att vi ville ha bort, ska vi säga, i alla fall, gravare fall av blodmanipulationer inför olympiaden, berättar Bengt Saltin.

Åkare som var med på listan uteblev alltså från tävlingar utan att åka fast för direkt dopning.

– Det är svårt att sätta dit någon med ett positivt EPO-test. För att då, 2005-2006, hade man lärt sig hur man gjorde och gör man det på rätt sätt så är det nästan omöjligt att träffa rätt med sitt urinprov så att det ger positivt värde. Det är lite grann som en nål i en höstack, säger Bengt Saltin.

Anders Aukland är en av de norska åkare som har placerats på Internationella skidförbundets misstänkta-lista. Uppdrag granskning har sökt Norska skidförbundet för en kommentar men de har avböjt att svara uppmanat Anders Aukland och hans tränare Nils Marius Otterstad att inte svara. Men de väljer att ställa upp på en intervju:

– Vi menar ju här att det finns inget att gömma. Och här kan man gå fram och förklara saker på ett tydligt sätt när man får chans, säger Nils Marius Otterstad.

Vad beror det på att skidförbundet gömmer sig?

– Det vet jag inte vad deras anledning är, men det är klart att om man icke går fram, och inte önskar att argumentera, bevisa eller försvara ett påstående. Då tycker jag att det er lite fegt, säger Nils Marius Otterstad.

Du är en av dem som sattes upp på internationella skidförbundets lista över misstänkta åkare. Vad säger du om det?

– Det vet jag inget om. Det har jag inte hört något om, inte från någon. Det har jag inte hört, så det kan jag inte svara på, säger Anders Aukland.

Du har stora variationer i blodvärdet och FIS misstänker dig för bloddopning. Vad är din kommentar?

– Det har jag ingen kommentar till heller. För du får nästan prata med skidförbundet eller FIS som kan uttala sig om medicinska ting som blod för det tycker jag som vanskligt att kommentera, säger Anders Aukland.

Vad tycker du om att vi analyserar blodvärden?

– Det är intressant och bra att sätta fokus på det, men det är, som jag sa, väldigt svårt för mig att uttala mig om medicinska saker. Det kan jag inte något om, säger Anders Aukland.

Har du varit medveten om att dina blodvärden varierar väldigt mycket?

– Nej egentligen inte. Jag vet att vi har, jag vet att vi varit mycket i höjden i perioder kring Salt Lake City men variationer måste du snacka med folk som kan det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Skidåkarnas hemliga blodvärden

Mer i ämnet