Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör den svenska kustbevakaren om kontakterna med Libyen – tätare än vad myndigheten säger utåt. Foto: SVT/Henrik Hjort

Frontex förnekar samarbete med Libyen – svensk kustbevakare vittnar om täta kontakter

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

EU:s gräns- och kustbevakningsmyndighet Frontex har anklagats för att bidra till att migranter som flytt Libyen återförs – med risk för tortyr och utpressning. Nu vittnar personer som arbetat för myndigheten om hur täta kontakterna med landet är.

– Rätt ofta går de ut och hämtar hem de här flyktingarna, säger en kustbevakare till Uppdrag granskning.

Frontex officiella linje är att de enbart kontaktar libyska myndigheter om båtar i någon form av nöd, för att rädda liv – i enlighet med internationell lag.

I dokument som Uppdrag granskning tagit del av konstaterar Frontex själva att landet inte har någon säker hamn. Och till tyska tidningen Der Spiegel meddelade myndigheten nyligen att man delar koordinater med Libyen med ”ett tungt hjärta”.

– Där ska man inte låta migranterna stiga i land om man har en möjlighet att välja, säger Jonas Grimheden, chef på den oberoende enheten för mänskliga rättigheter på Frontex.

”Försöker få dem att hämta”

Men Uppdrag granskning har fått tillgång till interna dokument där tjänstemän uttrycker allvarlig oro för delning av information och möjligt samarbete med Libyen, eftersom återförande av migranter kan bryta mot mänskliga rättigheter.

Läs mer: Här urartar räddningen på Medelhavet: ”De skjuter”

Jörgen Hansson från svensk kustbevakning, som arbetade på Frontex övervakningscentral i fyra månader under 2023, beskriver hur täta kontakterna med landet var i hans arbete:

– Så fort vi ser en flyktingbåt lämna Libyen till exempel, då ringer vi hit ner och så försöker vi få dem att hämta tillbaka dem. Och det är rätt ofta som det lyckas.

Ytterligare en person från övervakningscentralen uppger för Uppdrag granskning att man meddelar Libyen om alla migrantbåtar – eftersom alla kan hamna i sjönöd.

Vill inte bemöta uppgifterna

Frontex direktör Hans Leijtens har inte ställt upp på intervju av tidsskäl.

Han vill inte bemöta uppgifterna från de två personer Uppdrag granskning pratat med.

Myndigheten skriver i ett mejl att det inte är de som bestämmer var migranter ska landsättas, de koordinerar inte räddningsinsatserna utan övervakar och larmar om en båt är i nöd, enligt lagar och förordningar.

Se serien: ”Spelet om migrationen” i SVT Play

Detta är Frontex

  • Frontex är namnet på europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån som bildades 2004.
  • Stödjer EU- och Schengen-länder med gränskontroll och brottsbekämpning.
  • Antal anställda: Över 2 100 i mars 2023. Ska fram till år 2027 ha en stående styrka på 10 000 personer.
  • Samarbetar med nationella myndigheter.
  • På uppdrag av Frontex deltar Sverige årligen i EU-ledda insatser för att bevaka Europas yttre gräns. Mellan oktober 2023 och april 2024 medverkade Kustbevakningen och Polisen i den italienska Frontex-operationen Themis med 16 personer med bas Lampedusa.
  • Enligt Kustbevakningen har man under perioden genomfört 231 patruller och undsatt 1802 migranter under 59 sjöräddningar.

Fakta: Libyen

  • Över 700 000 migranter från många olika länder befinner sig i Libyen.
  • Sedan Italien och Libyen 2017 slöt avtal om att båtar med migranter ska hindras från färd över Medelhavet har många migranter fastnat på libysk mark, under mycket svåra förhållanden.
  • I migrantlägren utsätts människor för sexuella övergrepp, slavhandel och tortyr för att pressa anhöriga på pengar.
  • EU och Storbritannien betalar för att Libyens kustbevakning ska stoppa båtar med migranter från att nå Europa.
  • Enligt FN finns det ingen säker hamn i Libyen att återföra flyktingar till.

Källa: Utrikespolitiska institutet, FN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.