Fyra omstridda regler inom Jehovas vittnen

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Jehovas vittnens strikta regler står i strid med samhällets grundläggande värderingar – det har varit regeringens hållning under många år. Ändå beslutade man till sist att ge miljonbelopp i bidrag till trossamfundet. Nu vill regeringen ändra lagen.

Regeringen har under flera år nekat Jehovas vittnen statsbidrag, med hänvisning till att trossamfundets regler bryter mot den demokratiparagraf som måste uppfyllas enligt svensk lag. 

Men 2019 svängde regeringen i frågan. 2021 fick Jehovas vittnen, som första utbetalning, drygt två miljoner kronor – plus ett skadestånd på 8,5 miljoner på grund av den långdragna processen.

Se reportaget: Ärren från Jehovas – SVT Play

Regeringen dök inte upp 

Flera gånger under processen har samfundet överklagat regeringens beslut. Tre gånger har Högsta förvaltningsdomstolen underkänt regeringens avslag. 

Enligt Högsta förvaltningsdomstolen har de skäl som regeringen lagt fram inte varit tillräckliga för att kunna neka samfundet bidrag.  

I det första avslagsbeslutet angavs inga skäl över huvud taget, enligt justitierådet Margit Knutsson. 

–  Andra gången tog man upp det här med politisk verksamhet, men däremot ingenting om blodfrågan så då skickade vi tillbaka det också. Nu tredje gången tog man bara upp det här med blodet och det räckte inte heller, men man kan inte dra slutsatsen att vi därmed har sagt att Jehovas vittnen har rätt till stöd. 

Vid en muntlig förhandling i rätten medverkade medlemmar ur Jehovas vittnen – men några representanter från regeringen dök aldrig upp.  

“Lagstiftningen uppenbarligen inte fungerat” 

Enligt Margit Knutsson hade regeringen kunnat avslå på nytt, istället valde man att bevilja miljonstödet.  

Detta trots att både regeringen och myndigheten för stöd till trossamfund vidhåller att Jehovas vittnen inte uppfyller kraven för att få statsbidrag.  

– Det som Jehovas vittnen gör är att de uppmanar sina medlemmar att inte vara en del av samhället, säger Isak Reichel, myndighetschef på SST. 

Nina Andersson (S), statssekreterare på kulturdepartementet, säger att hon har förståelse för att regeringens svängning i frågan kan framstå som märklig. Nu vill regeringen i stället ändra lagen, genom att skärpa kraven och förtydliga demokratiparagrafen. 

– Det man måste komma ihåg när det gäller utbetalning av skattepengar är att det måste hålla och vara lika utifrån den lagstiftning som finns. Här har lagstiftningen uppenbarligen inte fungerat och därför kommer vi också att gå till riksdagen med ny lagstiftning på det här området för att rätta till det. 

Jehovas vittnen skriver till Uppdrag granskning att de anser att de bidrar till att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på. 

Missa inte Uppdrag granskning

Reportaget ”Ärren från Jehovas” finns att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.