Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar sig ligans frontfigur i hackarens inspelning. Foto: SVT

Hackaren avlyssnade ligan i månader – delade allt med Uppdrag granskning

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Hackaren vill motverka organiserad brottslighet och bryter själv mot lagen för att stoppa bedragare. Genom att hacka datorer som används av en bedragarliga har samtal där äldre luras på pengar spelats in. I krypterade chattar delas allt material med Uppdrag granskning.

– Vi har haft det här problemet i Sverige i rätt många år. Jag vill göra något för att stoppa det, säger hackaren.

Timme efter timme, dag efter dag har hackaren övervakat och spelat in ligans bedrägerisamtal.

– De ringer till främst pensionärer och stjäl, ibland några tusen kronor, men minst lika ofta hundratusentals kronor, berättar hackaren som vill vara anonym för att skydda sig från ligan som har kopplingar till olika gäng.

Beställningsjobb på sms

I Uppdrag granskning berättar hackaren hur nästan all vaken tid gått åt till att kartlägga ligan. Utöver telefonbedrägerierna har hackaren sett hur ligan hanterar knark, vapen och diskuterar pengatvätt och beställningsjobb:

”Han sa att de behövs misshandel på en kille, man får braaa betalt han sa.... Jag hugger han och knäcker några ben också om de behövs...han sa man måste mangla han bra yani”

Flera i ligan gripna

Det omfattande materialet har delats med Uppdrag granskning och även med polisen – som inlett en förundersökning. Dagar innan Uppdrag gransknings reportage publicerades greps fyra personer, de är nu häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt bedrägeri.

Hackaren är nu själv polisanmäld för olaga dataintrång, men säger i Uppdrag granskning sig anse att det är rätt att använda sina kunskaper för att motverka brottslighet.

– Jag tänker att många andra människor hade kanske gjort något liknande, om de hade kunnat.

Tjänar du någonting på att göra det här?

– Nej. Personal satisfaction. Att jag kan skicka informationen vidare så att de här personerna åker fast.

Kommer du att fortsätta att hacka fler nätverk?

– Så länge problemet kvarstår ser jag ingen anledning att sluta. Görs inget åt problemet kommer jag försöka bidra till en lösning, på mitt sätt.

Se reportaget: ”Hackaren”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.