Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bostadsbolagets vd: Så här många bor det egentligen i Tjärna Ängar. Foto: SVT

Han vill slå hål på ryktet om hur många som bor i utsatta området

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Frågan om hur många som bor i riskområdet Tjärna Ängar har blivit politisk. Poliser, politiker och debattörer i integrationsfrågor har hävdat att det handlar om 10 000 personer, långt fler än den officiella siffran. Källan som anges är bostadsbolaget Tunabyggen – som nu tillbakavisar uppgiften.

Enligt folkbokföringen bor drygt 3 500 personer i Tjärna Ängar. Men av poliser, politiker och media har uppgiften om att fler än 10 000 personer bor i området spridits i flera år. 

Alla aktörer som Uppdrag granskning ställt frågan till hänvisar till det kommunala bostadsbolaget Tunabyggen, som är den största fastighetsägaren i Tjärna Ängar.

– Det är många siffror som florerar, säger bolagets vd Jörgen Olsson.

”Det finns det inget belägg för”

Jörgen Olsson säger att bolaget har använt vattenförbrukning i fastigheterna som en indikator på hur många som bor i området.

– Vi vet också att det är en högre arbetslöshet, så man är hemma en stor del av dagarna. Men att säga att det är 10 000 som de siffror som har förekommit, det finns det inget belägg för enligt min uppfattning.

Enligt Jörgen Olsson kan det handla om ”något 100-tal mer” än den officiella folkbokföringssiffran 3 500.

Kan du tycka att det är ett problem att politiker och poliser hänvisar till er när det gäller den här siffran, att det ska bo 10 000 i Tjärna Ängar?  

– Jag kan tycka att det är ett problem om man baserar uttalanden som du inte kan underbygga. Då är det ett problem. 

• I november 2017 intervjuar Borlänge Tidning kommunpolis Erik Gatu som citeras att det ”enligt en uppskattning kan bo 10 000 personer i området”. 

• I maj 2018 rapporterar SVT Dalarna att ”det sägs” att det verkliga antalet överstiger 10 000 personer. 

• 2019 står det i polisens områdesdokument att det inte gick att utesluta att ”närmare 10 000 personer bodde i området”. 

• I oktober 2021 vill riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin (M) ha folkräkning och tar upp att ”man vet inte om det är 3 000 eller upp emot 10 000 personer som stadigvarande uppehåller sig på Tjärna Ängar” (Borlänge Tidning). 

Reportaget ”Riskområde: Tjärna Ängar” finns på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Granskning
Mer Nyheter