Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kände att jag måste göra något” – se när Dragan Laban arrangerade nytt avslut för Branislav Tesanovic som låg död i sin lägenhet i flera år. Foto: SVT

Här återförenas ”Stockholms ensammaste” med familjen – efter sin död

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Branislav Tesanovic låg död i sin lägenhet i flera år och begravdes utan någon anhörig närvarande. Landsmannen Dragan Laban berördes av hans livsöde och beslöt sig för att ordna en ny begravning. Den här gången med en riktig gravsten och släktingar på plats.

– Jag visste inte vem han var – men något måste jag göra.

I tre år, åtta månader och åtta dagar låg Branislav Tesanovic död i sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Han hittades av polis först efter tips från grannar som börjat ana oråd.  

Branislavs död väckte stor uppmärksamhet i media och i en tidningsartikel beskrevs han som “Sveriges ensammaste man”. 

Inga släktingar hittades

I januari 2020, när begravningen hölls på Skogskyrkogården i Stockholm, hade Socialförvaltningen inte lyckats hitta några släktingar. Journalister och andra personer som hört talas om Branislav närvarade, men inga anhöriga.

Se reportaget: ”Sveriges ensammaste man? Vad hände sen?”

Uppdrag granskning hittade till slut en kvinna i Belgrad, Branojka Stevanović, syster till Branislav, som förlorade kontakten med brodern då han på 60-talet flyttade till Sverige.

“Jag blev upprörd” 

En av de som ser reportaget och blir starkt berörd är Dragan Laban, även han från Serbien. 

– Det måste vara det värsta som finns att dö ensam utan nära och kära. Jag blev upprörd över honom, det ska inte vara så, säger han.

Dragan Laban tar kontakt med familjen i Serbien som Uppdrag granskning hittat och får deras tillåtelse att ordna en ny ortodox begravningsceremoni. I september 2022 flyger släktingar till Sverige och Branislav Tesanovic får då sin sista vila vid en riktig gravsten, i stället för vid den anonyma skylt han först tilldelades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.