Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Inte en gång till” – se när Uppdrag gransknings reporter försöker få svar från SEB:s vd om den misstänkta penningtvätten. Foto: SVT

Här försöker Uppdrag gransknings reportrar få svar från SEB:s vd

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Redan i november 2019 avslöjade Uppdrag granskning misstänkt penningtvätt i SEB. Det handlade om motsvarande en halv miljard kronor som slussats genom konton hos banken. SEB:s vd Johan Torgeby ställde inte upp på en intervju, men nu kommer nya uppgifter från en amerikansk läcka som visar att banken kan ha använts som en del i ytterligare en penningtvättshärva.

Du kan läsa en längre artikel om avslöjandet här.

Uppdrag granskning har vid flera tillfällen försökt få svar från SEB om uppgifterna rörande misstänkt penningtvätt i Baltikum, utan resultat. Banken skriver i ett mejl att SEB, av juridiska skäl inte kan kommentera innehållet i misstanke-rapporterna och att man vänder sig mot bilden i reportaget.  

SEB menar att de har en nära relation med de amerikanska så kallade korrespondentbankerna och att de själva lämnat in över 7000 misstankerapporter i Baltikum under de senaste 10 åren.   

”Vi tar avstånd från all typ av kriminalitet och arbetar aktivt för att se till att vi inte blir utnyttjade och för att ta vårt samhällsansvar att motverka finansiell brottslighet.”  

När SEB samlar till årsbokslut på huvudkontoret i Stockholm är Uppdrag granskning på plats.

Spela klippet för att se hur reportrarna försöker få svar från vd:n Johan Torgeby om den misstänkta penningtvätten.

Missa inte Uppdrag granskning – i SVT1 eller på SVT Play

Visa

”SEB och den amerikanska läckan” finns redan nu på SVT Play. Du kan också se programmet onsdag 23 september klockan 20 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - SEB och penningtvätten

Mer i ämnet