Hemliga uppgörelsen: Förre SCA-ordföranden fick behålla jaktparadiset efter skandalen

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den så kallade SCA-skandalen 2014 blottade en kultur av förmåner och vänskapsband inom Handelsbanksfären. Ordföranden Sverker Martin-Löf lämnade alla sina uppdrag och efterträdaren utlovade storstädning. Men nu kan Uppdrag granskning avslöja att Martin-Löf i hemlighet fick behålla rätten till SCA:s jaktgård Källberget – renoverad för miljontals kronor.

Varje år jagar runt 10 000 personer på skogsbolaget SCA:s marker. Att en av dem är den förre styrelseordföranden Sverker Martin-Löf, är inte konstigt. 

LÄS MER: Dödshot och spionage under maktskiftet i Handelsbanksfären

Men Uppdrag granskning kan nu avslöja att Sverker Martin-Löf fått behålla den exklusiva rätten att jaga på en av SCA:s mest anrika jaktgårdar.

”Slutjagat för hans del”

Under hösten 2014 briserar SCA-skandalen när Svenska Dagbladet avslöjar hur Sverker Martin-Löf bland annat använt Handelsbanksfärens privatflyg till dyra jaktresor. Under våren 2015 lämnar han alla sina styrelsepositioner.

Officiellt ger han då tillbaka nycklarna till fastigheten Källberget, som han varit värd för under många år. Källberget är en av SCA:s finaste jaktgårdar, med anor från 1700-talet och renoverad för flera miljoner. 

Vad hände med Källberget efter att Sverker Martin-Löf och SCA kom överens om att han inte skulle vara där mer, 2015? 

– Pressmeddelandet tolkades väldigt tydligt att det var slutjagat för hans del på Källberget, säger Andreas Cervenka, tidigare reporter på Svenska Dagbladet, som var med och avslöjade jaktresorna.

Arrendeavtal via aktiebolag

Men Uppdrag granskning har tagit del av ett arrendeavtal från 2020 med Sverker Martin-Löfs underskrift – där han får tillbaka sitt jaktparadis. Det är dock inte den förre ordföranden själv som arrenderar marken och fastigheterna, utan ett aktiebolag som kontrolleras av honom själv. 

Enligt Sverker Martin-Löf fick han under ett möte hösten 2015 veta av Handelsbankens nye styrelseordförande Pär Boman att han skulle få fortsätta jaga på SCA:s marker på samma villkor som alla andra. 

Boman hade under den här perioden utlovat storstädning i Handelsbanksfären och ville göra upp med den gamla kulturen.

– Jag känner igen att vi har haft ett möte. Mot slutet så frågade han om jag hade någonting emot att han jagade på SCA och då svarade jag honom att jag inte har något emot att han jagar på SCA:s marker, under förutsättning att han vänder sig till den jaktorganisation som finns på SCA och självklart betalar det man ska betala för den jakt han erbjuds, säger Pär Boman. 

Skatteverket: Borde ha sagts upp

Men Sverker Martin-Löfs jakt på Källberget har skett på unika villkor. I en revision från Skatteverket från 2019 framkommer att SCA inte haft en enda representationsjakt på Källberget sedan det renoverades med en budget på runt sju miljoner kronor år 2002. 

Skatteverket slår fast att Sverker Martin-Löf och hans familj för en mindre avgift haft ”oinskränkt dispositionsrätt” på Källberget och att uppgörelsen borde ha sagts upp direkt av SCA när det stod klart att det inte bedrevs någon representationsjakt på markerna. 

Sverker Martin-Löf själv ser ingenting konstigt med det nya arrendeavtalet.

– Jag har ju för fan jobbat 42 år och byggt det där bolaget från ett litet lokalt norrländskt bolag till ett globalt bolag. En tjänsteman som gör det utan att tjäna något särskilt mycket pengar jämfört med många andra företag tycker såklart att det har varit en bra insats. Det är väl inget konstigt om jag då privat kan jaga på några av deras marker, säger han.

SCA: ”En privatperson som jagar”

Inte heller SCA:s kommunikationschef Björn Lyngfelt tycker att det nya avtalet med Sverker Martin-Löf är anmärkningsvärt. 

– I det här fallet är det ju en privatperson som jagar på SCA:s marker på i princip samma premisser som andra tusentals privatpersoner jagar på SCA:s marker, säger han.

Varför fick Sverker Martin-Löf tillbaka just Källberget – som renoverats för flera miljoner – när han då skulle vara privat jägare? 

– Ja, är det orimligt? 

Vad tycker du? 

– Han kan naturligtvis markerna och vi har inte sett någon anledning att hyra ut till någon annan än den som kan markerna och som uppenbarligen trivs där, säger Björn Lyngfelt. 

Sverker Martin-Löf säger till Uppdrag granskning att han använde affärsjet för att klara av alla styrelseuppdrag och hinna läsa papper. 

När det gäller Källberget uppger han att det inte blev som planerat eftersom den primitiva standarden gjorde jaktgården olämplig för SCA:s representationsjakt. Därför arrenderade han gården privat istället till marknadspris och öppnade för SCA att även nyttja marken.

Se hela granskningen i serien ”Banken och brödraskapet” – de första två avsnitten finns redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.