Foto: Robert Henriksson / TT

Så drabbas vi av stress i vardagen

Uppdaterad
Publicerad

UPPDRAG GRANSKNING · Aldrig tidigare har så många varit sjuka av stress, unga kvinnor står för den största ökningen. Uppdrag granskning har följt fyra av dem under några avgörande månader i serien ”Sjukt stressad” som finns på SVT Play. Under eftermiddagen kunde läsarna i en chatt dela med sig och berätta om vad som stressar dem. Läs vad de skrev här nedan.

SVT rapporterade · Jag blir stressad när...

 
  • Om du mår dåligt kan du söka hjälp på vårdcentralen genom att ringa 1177. Du kan också kontakta studenthälsovården, ungdomsmottagningen eller företagshälsovården. 
  • Här hittar du också en lista på saker man själv kan göra för att minska stress i vardagen.
15.24
Hej! Här får ni som vill gärna dela med er av era erfarenheter av stress. När blir ni stressade, av vad? Och vad brukar ni göra för att minska stressen?
15.35
Jag blir stressad av att ens arbete förväntas vara en del av ens personlighet och livsstil.
15.38
Prestationsångest, hög krav gör mig deprimerad, sover dåligt, gnisslar tänder, ont i nacken.
15.39
Jag blir stressad när jag ska upp tidigt och försöker sova. Vilket gör det svårt att somna och så blir jag ännu mer stressad och då blir det ännu mer omöjligt att somna. En ond spiral helt enkelt.
15.42
När jag inte får sova under långa perioder
15.44
Stora byråkratiska organisationer där 90% av arbetet går ut på att fylla i formulär och tvingas nyttja tröga system som tappar vad man fyllt i och där man tvingas logga in på nytt var 15e minut och börja om. Känner sig som Sisyfos.

Sen vill jag också tillägga att det verkar extremt svårt att som man bli sjukskriven pga stress. Trotts att jag har alla symptom(ett 20-tal) på utbrändhet vill mina läkare inte sjukskriva mig. Tydligen skall en man tåla vad som helst medan kvinnor runt mig blir långtidssjukskrivna på löpande band.
15.45
Jag minskar stressen genom motion och bastubad.
15.46
Blir väldigt stressad eftersom jag blir trakasserad på jobbet nästan dagligen av två personer. Sover väldigt dålig och får ångest attacker gruvar mig att gå på jobbet men måste
Det låter fruktansvärt. Hoppas att du kan få hjälp av facket eller din arbetsgivare. Vet inte om det kan hjälpa dig men i den här artikeln som SVT tidigare publicerat finns en lista med platser man kan vända sig till om man upplever kränkande behandling på jobbet: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lista-sa-vet-du-om-konflikten-pa-jobbet-ar-mobbning / Ella, webbredaktör
15.48
Jag har utmattningsdepression. Kvinna, 30 år, två små barn, sjuksköterska med specialistkompetens. Jag har mått dåligt sedan 2015, hösten 2018 brakade jag ihop totalt med en nyfödd och en treåring. Återhämtning, stöd, förståelse och medkänsla för sig själv har hjälpt mig. Är idag ca 40% bättre men jag får hela tiden räkna med ett steg fram och två steg bak.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjukt stressad

Mer i ämnet