Per Brinkemo framställdes som främlingsfientlig efter ett debattinlägg. Foto: svtVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ifrågasatte statistiken – pekades ut som främlingsfientlig

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Per Brinkemo, projektledare på Somalilands förening i Malmö, framställdes som främlingsfientlig av Aftonbladet efter att ha ifrågasatt höga siffror om somaliers läskunnighet – trots att det fanns anledning att tro att statistiken var missvisande.

Hösten 2012 publicerade Aftonbladets kultursida en artikel där skribenten Martin Aagård gick ut och kritiserade Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna hade påstått att en stor del av somalierna var analfabeter.

Men Martin Aagård kunde lägga fram statistik från SCB som visade att 85 procent av somalierna hade för- eller eftergymnasial utbildning. Problemet med analfabetism kunde därför inte vara så stort.

Per Brinkemo, tidigare medarbetare på Uppdrag granskning och nu projektledare på Somalilands förening i Malmö, reagerade på Aagårds resonemang.

– Jag tyckte det var en förskönande bild. Man ska tala sanning och man ska förstå siffror rätt. Man kan inte vara så förblindad av sin politiska fiende, i det här fallet Sverigedemokraterna, att man inte handskas med statistik och verkligheten på ett korrekt sätt, säger Per Brinkemo.

Per Brinkemo skriver ett debattinlägg i Aftonbladet. Han förklarar att somaliska skolväsendet drabbades hårt av kriget 1991 och att många av de som räknas in i statistiken i själva verket kanske bara gått i skola någon månad.

Aftonbladets svar på Brinkemos artikel blev ett frontalangrepp, Martin Aagård pekade ut Per Brinkemo som försvarare av Sverigedemokraterna.

”Brinkemo säger sig kämpa för att utbilda de allt fler somalier som vi bör ta emot i Sverige – varför försvarar han då SD som vill det motsatta?”, skriver Martin Aaagård bland annat.

När Uppdrag granskning pratar med Martin Aagård står han fast vid det han skrev.

– Jag tycker att när Per Brinkemo rycker ut sådär, så ”sidar” han ju upp med dem och försöker utmåla den här gruppen som ett problem, säger Martin Aagård.

Han ”sidar” upp med Sverigedemokraterna?

– Ja det blir ju så.

Du skriver att Per Brinkemo försvarar SD?

– Jamen då hade jag väl… Ja.

Gjorde han det verkligen?

– Vad jag menar om jag minns rätt är väl att han gick ut och försvarade deras åsikt om att somalierna är omöjliga att integrera i Sverige. På grund av deras utbildningsnivå, säger Martin Aagård.

Men Per Brinkemo skriver inte i sin artikel att somalier skulle vara omöjliga att integrera. Martin Aagård frågar sig också i artikeln i Aftonbladet varför Per Brinkemo försvarar Sverigedemokraterna – och svarar själv retoriskt på frågan.

”Är det för att Brinkemo älskar ”fosterlandet” som han förklarat för läsarna på Avpixlat?”, skriver Martin Aagård.

Per Brinkemo framställs nu som någon som både försvarar Sverigedemokraterna och som någon som hör hemma bland främlingsfientliga skribenter på den kontroversiella sajten Avpixlat.

– Jag var skakad. Jag var skakad för att mitt arbete bygger så extremt mycket på förtroende. Om jag kan bli anklagad för nåt sånt här, hur ska då inte andra känna som bara vill tycka till? säger Per Brinkemo.

Det stämmer att Per Brinkemo använt sig av ordet ”fosterlandet” på hemsidan Avpixlat. Men inte på det sätt som man kan tro när man läser Aftonbladet. Tvärtom – Brinkemo blev själv anklagad av Avpixlat för att prata om somalisk kultur som något positiv. Då skrev han ett argt inlägg mot Avpixlat.

Somalierna på föreningen i Malmö brydde sig inte mycket om artikeln i Aftonblade, men menar att Martin Aagård borde besökt dem innan han uttalar sig.

– Om han varit här i föreningen och träffat gruppen och Per, då kunde han kommentera. Men han sitter någonstans och säger att Per hjälper SD, det är helt fel, säger Jama Osman Ismail på Somalilands förening i Malmö.

Men även om somaliernas förtroende för Per Brinkemo inte ändrats så tog han själv illa vid sig.

– Vad är en försvarare av rasister? Alltså det slår ju undan fundamentet för det jag uppfattar att vara människa, säger Per Brinkemo.

Reporter: Magnus Wennerholm

Text: Magnus Johansson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG – den goda viljan

Mer i ämnet