Vanadin är en av metallerna som företag hoppas på att hitta på svensk mark. Foto: TT

Jakten på nya material för klimatet – här är metallerna det handlar om

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Trenden under de tre senaste åren visar att sökandet efter mineraler som behövs i ny grön teknik har ökat. Just nu har 96 aktörer tillstånd att undersöka nästan 600 platser – bara i Sverige. Här är de viktigaste metallerna man letar efter.

Vanadin

Används främst för att öka styrkan i stål men är dessutom en så kallad ”batterimetall”. Den kan nämligen lagra stora mängder energi från bland annat vindkraft och solpaneler.  

Enligt Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, kan vanadin i höga koncentrationer vara toxisk – därför behövs mer kunskap om ämnet. 

Ämnet upptäcktes på 1800-talet och döptes efter den nordiska fertilitetsgudinnan Freyja, även kallad Vanadis. 

Litium

Används både inom medicin och teknik. Kan dessutom användas för modern batteriteknik och har enligt Sveriges geologiska undersökning, SGU, en starkt ökande efterfrågan. 

Efterfrågan väntas stiga dramatiskt när elektrifieringen av bilar och andra fordon tar fart ordentligt. 

Ämnet upptäcktes på Utö i Stockholms skärgård i början av 1800-talet och döptes efter det grekiska ordet för sten: Lithion.

Kobolt

Används i modern batteriteknik som driver till exempel mobiltelefoner, datorer och elbilar. Enligt SGU pågår forskning för att göra batterier mindre beroende av kobolt. 

Kongo är den främsta producenten i världen. Amnesty har rapporterat om kränkningar av mänskliga rättigheter, samt barnarbete, vid koboltbrytning där. 

Likt litium väntas efterfrågan av kobolt stiga dramatiskt när elektrifieringen av bilar och andra fordon tar fart ordentligt.

Sällsynta jordartsmetaller

Det finns ytterligare sällsynta ämnen där efterfrågan väntas öka kraftigt. Det tydligaste exemplet är neodym som används både i elmotorer och i vindkraftverk. 

Reportaget “Jakten på mineralerna” sänds onsdag 13 november. Du kan se det 12.00 på SVT Play eller 20.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.