Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur mycket av det här är ditt fel? Se Janne Josefssons svar på frågan. Foto: SVT

Janne Josefsson: ”Kan inte svära mig fri”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Janne Josefsson har i decennier gjort sig känd för att jaga makthavare och kräva svar. När allt fler nu undviker att ställa upp på intervjuer reflekterar han över sitt ansvar.  

– Jag kan inte svära mig fri. Det är klart folk kan bli rädda, säger journalisten Janne Josefsson.   

SVT:s Uppdrag granskning har en historia av tuffa och ansvarskrävande intervjuer och en av frontfigurerna för programmet var länge Janne Josefsson. När han slutade på redaktionen 2018 var han känd och av många omtyckt för hur han ställde makthavare mot väggen. 

I programmet ”Intervju – nej tack” funderar han kring hur hans konfrontativa stil påverkat relationen mellan media och makthavare.  

– Vi är ju själva makthavare och kan göra fel som alla andra. Därför måste vi också få tuffa frågor. Varför gjorde du så här, var det verkligen rätt att använda dold kamera, gick du inte för långt?  

Uppdrag granskning har kontaktat fem mediechefer på redaktioner som sysslar med granskande journalistik. Samtliga upplever att det har blivit svårare att få makthavare att ställa upp på intervju. 

Hur mycket av det här är ditt fel? – Se Janne Josefsson svara i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.