Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foxtrottoppen Mustafa ”Benzema” Aljiburi berättade före sin död om ”Jenny” som hanterar gängens mordpengar. Foto: SVT

”Jenny” hanterar gängens mordpengar – inifrån hemligt nätverk

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I Uppdrag gransknings reportage ”Cashen” berättar gängkriminella för första gången om det hemliga nätverk som hanterar kontanter från narkotikaförsäljning, bedrägerier och mordkontrakt.

Allt med hjälp av den internationella växlaren ”Jenny” – som blivit en nyckelperson för de svenska gängen.

– Om han torskar dem så är det inte din huvudvärk, sa Foxtrottoppen Mustafa ”Benzema” Aljiburi som senare mördades i gängkriget.

De senaste åren har begreppet ”växlare” synts allt oftare när de kriminellas krypterade chattar blivit offentliga i förundersökningar. I Uppdrag granskning berättar yrkeskriminella att ”växlarna” och deras nätverk inte bara tar emot gängens pengar, förvarar- och transporterar dem. De lånar också på kredit och hanterar betalningar för knark, vapen – och mord.

– De har byggt ett system precis som svenska bankerna, mer eller mindre, säger en gängkriminell, som inte ville låta sig intervjuas framför kameran.

Få vill prata öppet om växlarna. En som var beredd att göra det var den tidigare Foxtrottoppen Mustafa ”Benzema” Aljiburi.

Han var beredd att träffa SVT för en intervju om systemet med växlarna i hemstaden Bagdad. Han, precis som andra kriminella, var beroende av växlare för att flytta stora summor pengar. De har blivit avgörande för gängen.

Växlarna står för all risk

De kan ta emot miljoner och genom informella och globala överföringssystemet Hawala erbjuda utbetalningar där kunden önskar, exempelvis för betalning av narkotika.

Växlarna står för all risk ifall pengarna tas i beslag och brukar ta runt tio procent av totalsumman i arvode. De samarbetar gärna med människor som driver företag och har legala inkomster.

Det finns en växlare som flera kriminella nämner som en nyckelperson för svenska gäng. Det är en arabisktalande man som kallar sig ”Jenny” i krypterade chattar, som sägs ha samarbetat med bland annat Foxtrotnätverket.

Mustafa ”Benzema” Aljiburi hävdade att han aldrig träffat honom.

– Ingen har gjort det.

Den 8 januari, dagen efter sista kontakten med SVT, sköts Mustafa ”Benzema” Aljiburi till döds i Bagdad som en konsekvens av det pågående gängkriget efter splittringen inom Foxtrot.

Detta är hawala

Hawala är ett internationellt betalningssystem för penningöverföring. Det har sitt ursprung i södra Asien och har kopplingar till traditionella handelsvägar i Mellanöstern och delar av Östafrika. Runt om i världen finns lokala förmedlare, så kallade hawaladarer som hanterar kontanta in- och utbetalningar. I efterhand reglerar hawaladarerna insättningarna mellan varandra. Ibland sker också en fysisk flytt av kontanter och då används penningkurirer. I Sverige liksom andra länder används hawala främst för att göra överföringar till anhöriga, exempelvis från OECD-länder till utvecklingsländer utan ett fungerande bankväsende. Möjligheten av att vara anonym och den låga spårbarheten i systemet gör att hawala också utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.