Foto: SVT

Läs chatten med reportrarna bakom reportaget

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter kvällens program så chattade reportrarna Petter Ljunggren och Sanna Klinghoffer som gjorde reportaget ”Judehatet i Malmö” med tittarna. Chatten är nu stängd, men du kan läsa hela chatten här nedanför.

UG – Moderator: Hej! Strax öppnar vi chatten. Massor av frågor har redan kommit in, och Petter och Sanna kommer att svara på så många de hinner.

N: Hej, varför tror ni att antisemitismen är så utbredd i just Malmö? 

UG – Judehatet i Malmö

Petter Ljunggren: En orsak är naturligtvis att det finns många med rötter i Mellanöstern, där det också förekommer judehat med koppling till Israel-Palestina-konflikten.

Pegah: Var det inte läskigt att låtsas vara jude. Jag har själv inget emot judar.

Petter Ljunggren: Det var en anspänning under långa perioder, och i vissa situationer kändes det som att det kunnat gå illa.

PsL: Tack för ytterligare ett fantastiskt bra program. UG är för mig våra enda riktiga journalister, modiga och opartiska !!! 

Petter Ljunggren: Tack!

Aviva & Baruch: Hur kände ni er när ni bar Kippah i Malmö? Var ni rädda? Synd att ni inte upplyste om hur jobbigt det kan vara för judiska barn att gå i en kommunal skola. Vad de får höra och uppleva där.

Petter Ljunggren: Det är sant att vi kunde gått djupare in på det också, det finns flera exempel.

Per t: Kan man se tecken på en organiserad antisemitism i Malmö

Sanna Klinghoffer: 

Vi tolkade det inte sm organiserad antisemistism.

Maria: Varför ställde man frågor till politiker istället för åklagare? Det är bara de som vet varför inte en enda anmälan har gått till åtal.

Petter Ljunggren: Rättsapparaten har ju naturligtvis ett ansvar, och uppenbarligen görs inte tillräckligt. Polisen var med i programmet. Då fanns det möjlighet att utvidga frågan om ansvar till politikerna. Jag tycker det blev en bra debatt på slutet!

Calle fröje: Under eran inspelning, var det något hat från nazister? 

Petter Ljunggren: Nej. Men det finns naturligtvis ett nazistiskt judehat också, som får allvarliga konsekvenser. 

Drdre: Jag är muslim och jag hatar inte judar alls. Vad kan vi(majoriteten) Muslimer göra för att bearbeta detta fenomen? #kärlek

Petter Ljunggren: Jag tror det gäller att – i Siavosh Derakthis anda – ta tydlig ställning och hela tiden diskutera och säga ifrån om man märker den typen av attityder.

Adde: Varför har Vänstern så svårt att acceptera att det finns Muslimsk antisemitism? 

Sanna Klinghoffer: 

Det största hotet är fördomar fråm enskilda personer. En del tillhör en religion, men jag känner inte till ngn religion som berkänner sig till antisemistism.

Maria: Mycket bra och mycket skrämmande. Vilken flathet som belyses i form av rektor som inte står upp för lärare. Och Bull/Bill? som inte verkar ha en aning om något alls trots specialenhet. Tusen tack för ännu ett bra program!!! 

Sanna Klinghoffer: 

Tack! Roligt att du uppskattade programmet!

Bubelbee: Varför försökte ni att förklara antisemitismen med Israel/Palestinakonflikten. Ni hade väll (hoppas jag) aldrig försvarat Nazister med motiveringen vad Kommunisterna gjorde mot Tyska territorier? 

Petter Ljunggren: Nej, du har rätt i att det aldrig får bli en ”ursäkt”, och jag hoppas det inte uppfattades så. Men det är klart att det är en konflikt som eldar på antisemitiska attityder. Men vi gick ju in på hur det också finns en antisemitism i form av t ex dramaserie baserad på Sions vises protokoll etc.

Gustav : Kan man bli fälld för hatbrott om man inte är svensk? Finns det något exempel på det?

Sanna Klinghoffer: Om man blir fälld handlar inte om vilken etnicitet man har, utan om det går att bevisa att ett brott ahr begåtts.

Muslim trött: Varför frågar ni inte muslimerna om hur de själva skulle uppleva att vara så förföljda, och få i Malmö? 

Petter Ljunggren: Det är en bra fråga. Den borde jag ställt.

gilla ej ert inslag: Känns som ni vill spä på hatet mellan palestinier och judar

Petter Ljunggren: Nej, det hoppas jag verkligen inte. Vi ville sätta fingret på ett stort problem, och vara tydliga.

Anna: Inte en fråga! Låt Zlatan vara affichnamn i en kampanj mot antisemitism. Eftersom han är ”kung” över Rosengård och Malmö. Anna, Sundsvall 

Petter Ljunggren: Bra idé. Tipsa politikerna!

Torbjörn: Vilket ansvar har de styrande politikerna i Malmö för den uppkomna situationen?

Sanna Klinghoffer: De har ett ansvar för att arbeta med att minska antisemitismen. Och det verkar de ju vara inne på att göra.

Hans: Tack för ett bra men upprörande reportage. Bra att denna fråga lyfts då den ofta, upplever jag, förtigs i riksmedierna. 

Sanna Klinghoffer: 

Tack, roligt att du uppskattade programmet!

Frihamn : Hej, Det gör mig otroligt arg att vissa människor tar sig friheten att ändra vad Sverige står för som land. Att med sina röster kränka fundamentala mänskliga rättigheter. Ingen har rätt att i Sverige blanda in andra länders konflikter på öppen gata och mot andra individer, som om man hade en frihamn. Fy tusan alltså. 

Sanna Klinghoffer: Ja, det är väldigt sorgligt att många judar känner sig så utsatta i Malmö.

Hannah: Tack för programmet, jag undrar om ni ställde några följdfrågor till Thomas Bulls enligt mig förskräckliga kommentar om att rabbinen mer eller mindre får skylla sig själv för det han utsätts för eftersom att han klär sig så han visar att han är jude?

Petter Ljunggren: Håller med om att det är ett problem med den hållningen, och det blev en lång intervju som slutade med en insikt hos honom, tror jag, om att problemet är större än han föreställt sig. 

Daniel: Tack för ett mycket bra och viktigt reportage! Kände ni er någon gång rädda under ert arbete i Malmö?

Sanna Klinghoffer: 

Roligt att du uppskattade programmet. Efter ett tag när man fått höra en del glåpord och sett blickar och känt hur laddat det blev när vi kom, så blev man spända och på sin vakt. Det kändes jobbigt att ha judiska attribut.

Nisse: Varför försöker media framställa det som om det skulle vara svenska nationalister som utför antisemitismen när det i själva verket är invandrare? Varför mörka sanningen?

Sanna Klinghoffer: 

Ja, vi gjorde ju inte det. Vi tog ju reda på vilka det var.

A:: Hur kunde vi låta det gå så långt att unga människor i tv uttalar sig öppet om sitt hat ?

Sanna Klinghoffer: 

Ja, det kan man fråga sig. Men förhoppningsvis blir programmet en väckarklocka.

Anders: Ni gick runt en vecka och redovisar ”ganska” få verbala angrepp. Ett program som UG har ett väldigt genomslag. Givetvis måste man ta avstånd från varje incident men anser ni att den bild ni ger är representativ för en dominerande tendes? Hur ser ert ansvar ut?

Petter Ljunggren: Vi fick ett antal reaktioner under den tid vi testade, och det räcker för att det ska vara ett tydligt problem. Det är det relevanta. Sedan var vi tydliga med att det för det mesta inte hände något, men att det fanns en anspänning. 

Mira K: Väldigt starkt reportage! Ni beskrev min verklighet! 

Petter Ljunggren: Tack!

Marianne S: Jag kan inte förstå hur man kan hata judar! Det finns och har alltid funnit sett stort antal judar världen över hela världen som berikat vår värld inom t ex konst, litteratur och vetenskap. Jag har läst många judiska verk och aldrig funnit annat än mänskliga positiva tankar och vilja till fredlig samexistens. När läste vi senast om judiska självmordsbombare eller judiska terrorister – aldrig så vitt jag vet! OK Sternligan härjade i Israel i slutet av 40-talet. Hela världen skriker och fördömer när israelerna skyddar sina gränser och sitt folk. Observera att jag är kristen svenska.

Sanna Klinghoffer: Att hara någon mpt bakgrund av sin tro är ju inte ok oavsett vilken religion personen ifråga än är.

Ros-Marie: Tycker ni att Thomas Bull gör ett bra jobb?l

Petter Ljunggren: Jag tycker att han är ambitiös och jag är övertygad om att han vill göra så mycket som möjligt. Brotten är svårlösta. MEN vad jag försökte visa var också att man kunde göra mer, t ex vara mer konsekvent i att förhöra bilägare. Och jag tror att man skulle kunna lägga mer resurser på vissa att brotten.

VMM: Hur var det i villakvarteren

Petter Ljunggren: Vi var i Limhamn också, där var stämningen helt annorlunda. 

Bengt: Varför tar man inte upp dessa ungdomars föräldrars ansvar. Dessa ugdomar har ju lärt sig från förädragenerationen

Petter Ljunggren: Du har rätt. Och det återstår väl att göra det reportaget.

C: Hade ni varskott polisen om var ni var och vad ni gjorde så de kunde vara beredda att hjälpa till? 

Petter Ljunggren: Ja.

UG – Moderator: Många ställer frågor, som Malmö stad kanske bättre skulle kunna svara på. De har faktiskt också en chatt igång där just nu.

ErikF: Tror ni inte judehatet kommer att öka med en allt större invandring av muslimer ?

Sanna Klinghoffer: 

Nej, det tror jag inte. Du aknske mörkte att en av de som kämpar mycket mot antisemitsim är muslim.

Iaktar: Gud vilket bra program ikväll! Bra att ni lyfter att det inte är högerextrema som ligger bakom det. Men varför vågar politiker knappt prata om att folk med icke svensk bakgrund kan vara rasister och ligga bakom vissa problem?

Petter Ljunggren: Jag tror det ligger en känslighet i att man är rädd för att peka ut en hel grupp människor, som själva är drabbade av rasism. Men rasismen finns naturligtvis överallt, och jag tror att man måste vara öppen och lägga problem på bordet.

mattesmats: Ännu ett bottenmärke för Uppdrag Granskning. Ett seriöst program borde klargöra skillnader mellan begrepp som sionism, antisemitism, judehat osv. Utifrån reportaget verkar det inte vara »vi svenskar« som går i bräschen för antisemitismen och mycket av motsättningarna känns därför politiska: Det är Israels aggresioner mot Ghaza och andra liknande områden som upprör Malmöborna. Som icke-religiös har jag svårt att förstå attentaten mot synagogor etc och därför måste vi analysera vilka drivkrafterna är. Vi har tagit emot mängder av arabiska/palestinska flyktingar och det är inte svårt att förstå att de reagerar mot staten Israels övergrepp utan att behöva vara nazister. 

Sanna Klinghoffer: Självklart har de rätt att ha åsikter och reagera politiskt. Men att utsätta judar och trakassera random judar för israels politik är inte ok. De judar som vi talat med har inget med kriget att göra.

besviken tittare: Men ni gick ju bara på gator där ni visste att ni skulle få reaktioner finns nog väldigt många gator och ställen där ni inte fått någon reaktion alls

Petter Ljunggren: Vi gick i stort sett överallt i innerstan: Möllan, Gustav Adolfs torg, Föreningsgatan etc Och så var vi i Rosengård, Lindängen och Limhamn. Jag tycker vi täckte in en ganska stor bit av stan.

PIA: Varför fick ingen iman komma till tals ? Hur pratas det i moskeerna ?

Sanna Klinghoffer: 

Jag ser inte hur imamer är ansvariga för denna fråga. I Malmö har till exempel imamer gått med på kippavandringar.

RS : Tack för ett bra program – det var på tiden att även ta upp detta

Sanna Klinghoffer: 

Tack, roligt att du gillade det.

ullAbELLA: JA! nu till sist talar ni sanning från media. I ett enda program. Hur många år har detta mörkats? Inser media och politiker hur mycket detta har skadat Sverige

Sanna Klinghoffer: Jag vet inte 0m det har mörkats, men roligt att du gillade det.

Martin Olsson: Hej! Mycket bra och upprörande reportage – känner mig extra upprörd eftersom jag bor i Malmö. Blir dock väldigt förvånad över att ni i ert reportage gör bilden suddig av folk som skriker glåporden men visar bl a en kvinna i klarbild som går i polemik mot en av de som skriker glåpord. Varför inte förstora bilden på dem som skriker? Blir lite konstigt, tycker jag.

Petter Ljunggren: Ibland så kan anonymisering tyckas paradoxal. Men vi måste vara försiktiga med publicering när vi kopplar folk till klandervärda företeelser om de inte ställer upp öppet och svarar, eller har en ställning som gör att man självklart berättar vilka det är.

donleo: Anmälde ni någon av de som ni fångade på film för hatbrott? Borde inte vara så svårbevisat i dessa fall. Om inte, varför?

Petter Ljunggren: Journalistik är en sak, polisverksamhet en annan. Det blir farligt att blanda.

Sven: Det skulle vara intressant om ni gjorde samma övning i Stockholm och Göteborg. Tror ni att ni fått liknande resultat?

Sanna Klinghoffer: 

Omöjligt att svara på. Har ingen aning.

Trygg svensk: Är ni verkligen så naiva eller vad? Får ju som själv svensk skämmas över hur ni ställer ungdomar tillsvars som kan vara uppväxta i Palestina som ockuperas av Israel. Bilden jag får är att ni som trygga svenskar som inte upplevt de fasor som Israel genom folkmord upplevt verkar förundrad över att det finns grupper som ser judarna som en symbol för Israel denna vedervärdiga land.

Petter Ljunggren: Israels politik är ju en sak, att det går ut över judar i Malmö en annan. Jag tror man ska kunna kräva av alla att hålla isär detta, även om man har hemska upplevelser bakom sig. Och vi träffade faktiskt just exempel på detta – bland annat en man som just kommit från Gaza, som visade både värme och humor.

Manouchehr: I missed the statistical info of the number of anti-Semitism attacks in Malmo, let say under 2014? Would you please shed some light on that?

UG – Moderator: The police in Skåne recieved 137 crime reports regarding anti-Semitic crimes during 2013-2014

Svea: Även en journalist har skyldighet att anmäla ett brott! Fega är ni!

Sanna Klinghoffer: 

Vi gjorde en undersökning av om det finns en utbredd antisemitism i Malmö. Inget mer.

Perry: Varför kan man inte väcka åtal om hets mot folkgrupp?

Petter Ljunggren: En del av trakasserierna har faktiskt den brottsrubriceringen i anmälan, t ex när någon om och om igen ritar en Davidsstjärna på en dörr där en judinna bor. Att man inte väcker åtal beror på att man inte har tillräcklig bevisning i de flesta fall (skulle behövas övervakningskamera i det nämnda).

Elin: Hur tror ni antisemitismen kommer se ut i framtiden? Öka eller minska?

Petter Ljunggren: Jag vet faktiskt inte.

Amro Abdel Bari: Jag är muslim, med rötter i Palestina och jag fördömer den smaklösa och avskyvärda handlingen. Att attackera någon på grund av sin religon är oförsvarligt. Detta är oförenligt med Islam.

Petter Ljunggren: Ja, precis!

Britt: Hur kommer det säg att ni svarar på vissa frågor och inte andra??

UG – Moderator: Hej Lina. Jag tror att vi hade behövt mellan tio och femton reportrar för att hinna med att svara på alla frågor. Känns tråkigt, men så är det. Prova skicka din fråga igen!

Orolig: Det verkar som svenska samhället och myndigheter är rädda för våldsverkande muslimer och vågar inte gå emot dem. 

Sanna Klinghoffer: 

Nej, det tror jag inte. Jag uppfattade dem inte som det som i regel kalls våldsverkande muslimer. Unga människor som blandnade ihop judar och Israel snarare.

Deep throat: Tack för det mod ni visat upp , det kunde slutat fysiskt illa för er ! Ert arbete är så viktigt .

Sanna Klinghoffer: 

Tack! Roligt attdu uppskattade programmet.

Greta: Kändes som att ni tar Palestina som orsaken till hatet eller palestinier?!

Sanna Klinghoffer: 

Nej, verkligen inte. Vi såg dock när vi gick runt själva och när vi pratade med utsatta judar att det var många som i ilska över Israels politik hoppade på judar i gemen.

Mikael: Finns det exempel på judiska hatbrott mot muslimer i Malmö pga terroristattentat i Israel? 

Petter Ljunggren: Inte vad jag sett. Jag har desutom gått igenom många anmälningar om islamofobiska hatbrott i Skåne nu, inför andra programmet, om hat mot muslimer.

Matte: Uppfattade ni någon skillnad mellan unga och äldre avseende fördomar/påhopp? 

Sanna Klinghoffer: 

Ja, den stora merparten var unga.

Bengt G: Ni kom aldrig på tanken att gå med kippa i områden i tex Göteborg eller Stockholm där det bor en stor andel med arabisk ursprung? Jag är Malmöbo och tycker att detta utpekande av Malmö som en unik stad p g a extremt judehat är trist. Det är väl ändå i grunden ett globalt problem.

Sanna Klinghoffer: 

Vi valde Malmö, för att se om det stämmer att många judar känner sig utsatta där. Samma erfarenheter finns inte i Göteborg och Stockholm. Även om det givetvis där också finns antisemitism.

Rickard: Polisen kan väl walraffa precis som er, med kamera. Pang så kan gatorna rensas undan, med enkelhet, utan att ses som brottsprovokation. Kan ju inte tänka mig att en kippa skulle ses som provokations från polisens sida att den åtalde kände sig tvungen att säga dessa fruktansvärda saker. Konstapel Karlsson med 2-årig specialinsats, vad har han egentligen pysslat med?

Petter Ljunggren: Brottsprovokation kan nog bli ett problem trots allt. Men det är ingen dum idé med civila poliser som t ex följer rabbinen eller någon annan med judiska symboler. 

bongo: Varför hatar ni på SVT skåningar?

Petter Ljunggren: Inget hat alls! Nu blev det naturligtvis ett fokus där, men jag tycker mycket om Malmö!

Malmöjude: Jag som en Jude som döljer sin identitet i Malmö, har valt det just på grund av att jag har barn och vill inte att de ska behöva utsättas för alla de hatbrott som jag själv har fått uppleva här i Malmö. Hade jag varit ensam så hade jag varit öppen om det, men Jag har barn som snart kommer upp i skolåldern, och jag är extremt orolig för vad som händer när de börjar skolan då det enda vår familj inte döljer är vårt judiska efternamn... Med era upplevelser från Malmös skolor som grund, tror ni att mina barn kommer slippa behöva delta i ”lekar” så som ”jaga juden” eller liknande som dessvärre redan har hänt barn till judar som jag känner i Malmö? Jag tror inte det, och dessutom verkar det bara bli värre med åren... Hoppas att detta inslaget åtminstone får saker att åtminstone gå i rätt riktning. Tack för ett intressant program.

Sanna Klinghoffer: 

Tack, roligt att du uppskattade programmet. Vi hoppas också att det kommer att väckas debatt kring denna frågan. Vad väldigt sorgligt att läsa att du känner dig rädd att vara öppen med din judiska identitet. Värre är att du inte är ensam. Vi talade med flera som resonerade som du. Jag har inte kännedom om Malmös skolor, men förhoppningsvis så arbetar man mot antisemitism efter vårt program.

skuggan: Jag tycker att det var synd att inte några andra i personalen på skolan ni visade blev intervjuade i frågan. Intressant att höra andras uppfattning av händelserna och inte bara rektorns. 

Sanna Klinghoffer: Det hade säkert varit intressanta att höra flera röster. Vi har tyvärr inte mer än en timma och det är många röster man ska höra.

Student: Varifrån tror ni hatet mest kommer – från antiisraeliska kampanjer mm i Sverige eller från antisemitisk propaganda från de här personernas hemländer?

Petter Ljunggren: Jag tror att antisemitisk propaganda som sprids på nätet och tv spelar en roll. Sedan tycker jag att man borde ta antisemitismen på allvar inom alla organisationer som kritiserar Israel.

P: Kommer ni även göra ett program om det utbreda hatet mot svenskar i den här serien?

UG – Moderator: Vi tog upp hat mot svenskar i det här programmet, och kommer också att göra det i nästa program. Sedan är den här serien om hatbrott slut, men vi tar gärna emot nya tips på missförhållanden vi borde ta upp. Maila oss gärna på granskning@svt.se

Gnu : Nazisterna som är överallt på alla våra gator, varför undvek ni dem?

Sanna Klinghoffer: 

Vi undvek dem inte. Vi stötte helt enkelt inte på dem. Och de vi talade med blev inte främst trakasserade av nazister.

Yvonne: Pratade ni med någon äldre, typ förälder till ungdomarna?

Petter Ljunggren: Ja, vi pratade med en äldre man i Rosengård, t ex, som var lite som en pappa där, tror jag. Han var varm och klok, och argumenterade emot judehatet. Han hjälpte oss också ifrån en hetsig situation som kunde urartat. Han var själv uppvuxen i det palestinska flyktinglägret Shatila. 

Zev: Skulle nog bli betydligt värre om ni lät en yngre person gå omkring med kippa, men det kanske hade varit lite svårt att göra ett sådant reportage med tanke på säkerhetsbehovet. 

Sanna Klinghoffer: 

Ja, jag tror det. Det kändes bättre att vi riskerade att bli utsatta och inte någon annan.

Yvonne: När polisen tydligen vet var,när, vem som utför dessa påhopp på bl a rabbinen, varför har man inte utrett ärendena mer? Fick ni en bättre förklaring sedan?

Petter Ljunggren: De har ju namnet på bilägaren. Sedan säger bilägaren – rätt eller fel – att hen lånat ut bilen, och har ingen aning om till vem etc. Så det blir svårt att bevisa något. Men, som jag var inne på i reportaget, så kan man ju kalla bilägarna till förhör ändå, för att markera och göra det jobbigt att ha sin bil kopplad till sådana trakasserier.

Pelle: Hur mycket judehat finns i Köpenhamn?

Petter Ljunggren: Vet faktiskt inte. Eftersom de gör reportage om Malmö så gissar jag att det är mindre.

ErikF: Problemet är väl också att all kritik mot Israel lätt blir klassat som antisemitism.

Sanna Klinghoffer: Det finns säkert sådana exempel. Vi såg inte det som problemet när vi var där. Vi talade med judar som utan att ha sagt en bokstav om Israel fick glåpord med enda anledning att de var judar.

marian : Varför får dessa människor som har kommit till Sverige och fått det bra här utan krig bete sig detta sätt ? Ett stort tack för att vi fick se detta .

Sanna Klinghoffer: Roligt att du uppskattade programmet. Ja, jag upplever det som fördomar och att man blandar ihop Israels politik med vilken jude som helst.

mimmi: Hur kommer det sig att ni inte tog upp detta med Malmös politikers flathet angående antisemitismen. Polisen som intervjuades i programmet var ju rena katastrofen, synd att ni lät honom komma undan med allt, att inte ta tag i problemet och ta dem på allvar, det är ju det som är en stor del av problemet. mimmi

Petter Ljunggren: Synd att du uppfattade det som att polisen kom undan, jag tyckte jag satte fokus på problemen. Politikerna var ju intervjuade av Janne efteråt.

Yvonne: Har ni efter programmet fått en tydligare plan av politikerna

Sanna Klinghoffer: 

Nej, inte vad jag känner till. Men programmet sändes ju bara för en timme sedan.

Sven: Är detta verkligen ett lokalt problem so kommunen kanlösa själva?

Sanna Klinghoffer: 

Tyvärr är det nog inte lokalt problem. Men kommunen har ju en stort ansvar för att arbeta med frågor som rör utsatta grupper. Till exempel nå ut bland unga i skolor.

Alex: Tack att ni svara på alla frågor här! Malmö Stad och Hanna Thomé vägrar... Tack för ett bra program! Shalom!

Sanna Klinghoffer: 

Roligt att du uppskattade programmet!

Jenny: Jag är lite orolig över att man inte agerar i skolan när judar (lärare eller elever) angrips verbalt. Barnen är ju vår framtid och det är viktigt att vuxna (rektorer, lärare) sätter ned foten. Man kan inte se mellan fingrarna bara för att det är barn som uttrycker sig nedsättande. Fick ni någon känsla för om skolan tar detta på allvar eller inte (det lät som bortförklaringar i reportaget från skolrepresentantens skola).

Petter Ljunggren: Jag tror att det finns en flathet som beror på konflikträdsla och att man inte vill/orkar ge problemet utrymme. Men det finns naturligtvis skolor där man är mer ambitiös. Jag tror det delvis har att göra med hur många andra problem som finns på skolan med ordning etc. 

Max: Parkeringsvakter i Malmö är utrustade med kamera för att säkerställa hot, kunde väl vara något för rabbin?

Sanna Klinghoffer: 

Kanske det, vet inte om han leva sitt liv så dock.

UG – Moderator: Vi kör på i några minuter till, därefter måste vi tyvärr avsluta chatten.

Anders Sthlm : Det känns som att detta är ett större samhällsproblem och främst ett problem som polisen inte jobbar mot. Jah oppas att ni kommer göra en lika bra uppföljning av programmet men där ni ser till vad polisen gör och vad de kan göra, hur ser ni på det?

Sanna Klinghoffer: 

Vi får se vad vi får för repsons på programmet. kanske det blir en uppföljning. Vill dock säga att polisen i Malmö jobbar mer med hatbrott än vad man gör på många andra orter i landet.

DN: Är antisemitismen bland muslimer en manligt problem? Större ni på elaka kommentarer från kvinnor? 

Petter Ljunggren: Intressant fråga! Det jag sett av trakasserier på gatan är bara män. När det gäller judehat på nätet så är det blandat. Vad det mönstret beror på vet jag inte.

Medborgare : Har er syn på problemformuleringen angånde antisemitism förändrats efter det här reportaget? Har ni lärt er något nytt som ni inte visste innan?

Petter Ljunggren: Ja, det tycker jag. Det starkaste intrycket jag kommer ha med mig är att för en tid känna hur det är att var en utsatt minoritet. Det var väldigt nyttigt.

UG – Moderator: Där får vi avsluta chatten för idag. Tack alla ni som tittat förbi. Följ gärna nästa veckas program som handlar om islamofobi i Sverige.

Sanna Klinghoffer: Stort tack för alla era frågor. Alltid lika spännande att ta del av era reflektioner. Trevlig kväll!

Petter Ljunggren: Tack för alla frågor och kommentarer! Jag har försökt svara på så många som möjligt! Gokväll!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Judehatet i Malmö

Mer i ämnet