Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hovet tar över caféet – se hur Indira Alikalfic fick beskedet. Foto: SVT

Kungen kastar ut caféägaren Indira efter 17 år – hovet ska driva eget

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Caféägaren Indira Alikalfic sparkades ut från sina lokaler vid Ulriksdals slott. Motiveringen: Hovet vill öppna ett besökscentrum och behöver intäkterna. Kungahuset ska ta över och utnyttjar en över 200 år gammal överenskommelse som ger kungen rätt att bestämma över en rad fastigheter som ägs av svenska folket.

Indira Alikalfic är förkrossad, hennes café har varit populärt. Hon har fått stället värderat till över åtta miljoner, men bara blivit erbjuden en kompensation på 500 000 kronor från Statens fastighetsverk. Och enligt den gamla överenskommelsen om dispositionsrätt så behöver kungen inte betala någonting här – utan det är skattebetalarna som får stå för eventuella ersättningar.

– Vi har ju ett avtal med Statens fastighetsverk som reglerar hur vi jobbar. Och när det gäller den här typen av hyreskontraktsförhållanden så är det de som ska hantera det. Det är vi överens om, säger kungens ståthållare Staffan Larsson.

Kungen behöver inte heller betala någon hyra som Indira Alikalfic har gjort. Hovet vill nu driva caféet och göra ett besökscentrum på platsen. Skattebetalarna får enligt Statens fastighetsverks budget stå för att det renoveras och byggs om enligt hovets önskemål.

Det beräknas kosta 800 000 kronor.

Grannen: ”Det vill glufs-glufs bara gå ner och ta”

I en bilaga till kungahusets begäran om uppsägning av Indrira Alikalfic skriver kungens ståthållare att intäkter från besöksmålen är ”relevanta för att få Ståthållarämbetets ekonomi att gå ihop”.

En granne, Tommy Hansson, har lärt känna Indira Alikalfic och försöker nu hjälpa henne. Han mötte henne gråtande på juldagen 2021 och hon visade då sitt brev om uppsägningen.

– Och där hänvisar man till kungens dispositionsrätt igen. Vi tycker det här är fel. Verksamheten är värderad till över åtta miljoner. Det finns det bevis på. Det vill glufs-glufs bara gå ner och ta.

”Ett utgående kontrakt”

Indira Alikalfic vill nu gå vidare till domstol för att få rätt:

– Det här handlar inte om pengar, man ska inte behandla människor på det här viset, säger hon. 

– Om de inte har det i sig, etik, moral och lojalitet mot medborgare som de ska försvara och inte kränka, vart är vi på väg?

Det är ståthållare Staffan Larsson som har gett Statens fastighetsverk direktiv om uppsägningen:

– Det är alltid tråkigt när man hamnar i sådana här situationer, när en lokalhyresgäst inte får förlängt kontrakt, det var ett utgående kontrakt, så är det då.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kungen kan fixa bostad till både familjen och vänner – se vilka fler fördelar den 200 år gamla överrenskommelsen ger. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.