Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tyskland, Belgien, Island – se när Leontine Olsbjörk visar i vilka länder hon hittat donatorsyskon. Foto: SVT

Leontine: ”Som att de massproducerat oss”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Leontine Olsbjörk från Göteborg har kommit till med hjälp av spermier från en dansk spermabank som säljer till över 100 länder. Via en dna-sajt har hon hittat 25 halvsyskon i olika delar av världen. 

– Det är ju lite som om någon massproducerat oss.

Grekland, Tyskland, USA och Island. Leontine Olsbjörk från Göteborg har gjort dna-test och via en dna-sajt hittat halvsyskon runt om i världen. Hon är uppe i 25 stycken, men tror att det finns fler. Hon har via spermabanken Cryos, med säte i danska Århus, försökt att få ut det exakta antalet. 

– De var väldigt tydliga med att det var information som jag inte har rätt till att få veta, säger Leontine Olsbjörk. 

Se reportaget: Spermiestölden

När Uppdrag granskning frågar Martin Lassen, försäljningschef på Cryos, framgår det att uppgifterna är svåra att få fram. Varje land som köper sperma ombeds att rapportera till banken hur många graviditeter donationen resulterar i. 

Martin Lassen säger att Cryos strävar efter att varje donator ska ge upphov till barn i mellan 25 och 50 familjer runt om i världen. Han konstaterar samtidigt att efterfrågan är stor och att donatorerna inte räcker till. Varje land har olika regler kring antalet donatorsyskon inom landsgränsen.  I Sverige får varje donator ge upphov till barn i max sex familjer utöver sin egen. Spermier som donerats på svenska offentliga sjukhus säljs inte vidare till andra länder. 

Risken – träffa halvsyskon på krogen

Leontine har ett instagramkonto för dem hon kallar DCP – donor concieved people – och märker att många är oroliga över just syskonfrågan. Hur stor risken är att träffa ett halvsyskon på krogen är en fråga som diskuteras. 

– Hur hanterar man detta? Det är ju jättesvårt. Jag var aldrig orolig för det när jag trodde att jag bara hade tolv syskon. Men nu är det ju väldigt många fler. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.