Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ringer bedragaren ”Ronny” upp Maivor – hör telefonsamtalet. Foto: SVT

Maivor lurad av svenskar på solkusten – kan tvingas sälja lägenheten

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

På spanska solkusten upprättar svenska kriminella grupperingar callcenters specialiserade på att lura äldre personer. Bedragare tecknade snabblån i Maivors namn – och spenderade pengarna på lyxvaror i Puerto Banus. 

– Det kanske är motivationen för dem, att komma ut och leva lyxliv, säger Maivor som spelade in samtalet med bedragaren.

Polisen har sett exempel på unga som arbetar med vanlig telefonförsäljning under dagtid ägnar sig åt bedrägerier på kvällarna. Stefan Larsson är expert på det som kallas vishing, telefonbedrägerier ofta riktade mot äldre. Han följer flera kluster av svenska bedragare på solkusten. Det är bland annat grupperingar från Stockholm, Uppsala, Västerås, Norrköping, Linköping och från södra Sverige.

Snabba pengar

Genom att analysera bedragarnas upplägg kan polisen se hur de nätverkar med varandra och delar med sig av metoder. Att telefonbedrägerier från spanska solkusten ökat beror enligt honom på att det ger snabba pengar jämfört med narkotika – som kräver investeringar, transporter och försäljning. 

– Här får du kontanter på en gång, säger Stefan Larsson, polis på Nationella operativa avdelningen (NOA).

”Anser mig inte lättlurad”

Maivor från Örebro blev uppringd av svenska bedragare och i polisens utredning framgår att bedragarna som ringde är verksamma i Marbella. De påstod sig jobba för en mobiloperatör och övertalade henne att logga in med bank-id. 

– Hur kunde det gå så långt att jag blev lurad? Jag anser mig inte vara en lättlurad person, säger Maivor. 

Telefonbedragarna hann ta flera snabblån i hennes namn innan hon upptäckte och polisanmälde. Gärningspersonerna är på fri fot men en kvinna som kopplas till bedrägerierna står åtalad för penningtvätt eftersom pengarna kommit in på hennes konto och sedan spenderats i lyxbutiker på spanska solkusten. Kvinnan nekar till anklagelserna. När åtalet väcktes fanns det lån på 127 000 kronor. Kreditinstituten har pausat räntor och avbetalningar men Maivor vet inte hur det kommer att bli när domen fallit. Hon är orolig för att bli återbetalningsskyldig. 

– Det är inte så kul men det får lösa sig på något sätt. Eller så får jag sälja min lägenhet, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.