Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hövdinghjälmen löste aldrig ut – se Mikael Elam berätta om cykelolyckan. Foto: SVT

Mikael föll handlöst över cykeln – Hövdinghjälmen löste inte ut

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Cyklisten Mikael Elam tvärnitade när en gångtrafikant dök upp i en nedförsbacke. Han flög över styret och landade på asfalten. Hövdinghjälmen han bar löste aldrig ut.

Olyckan inträffade i Linnéstaden i Göteborg, en aprildag för två år sedan. 

– Cykeln välter över mig. Det finns säkert ett näsavtryck här någonstans i gatan, säger Mikael Elam när han visar olycksplatsen.

Se reportaget: Ofriska Hövdingar

I fallet var huvudet oskyddat, men trots det klarade han sig utan allvarliga skador.

– Jag fick lite skador på näsan, en stukad högerhand och lite blåmärken, förklarar Mikael Elam.

Hjälmen uppfattade inte olyckan

Hövding har haft kända batteriproblem och Uppdrag granskning avslöjar nu bakgrunden till att hjälmar laddat ur och i vissa fall stängts av utan att varna. I Mikael Elams fall rörde det sig dock inte om ett batterifel. Hans hjälm var på under hela olycksförloppet, men algoritmen, hjälmens hjärna, uppfattade inte olyckan. Enligt Hövding låg olyckan som Mikael Elam råkade ut för väldigt nära ett av de många scenarier de simulerar i sina stunttest, men eftersom fallet skedde från närmast stillastående registrerades det inte. 

Till Uppdrag granskning svarar Hövding att deras hjälm ”skyddar överlägset vid 99,6% av alla olyckor men tyvärr var Mikael bland de 0,4% som vår produkt inte detekterade”.

Flera huvudskador

Under 2022 har 3 000 olyckor rapporterats in till Hövding där cyklisten burit en av deras hjälmar. I 32 fall har hjälmen inte löst ut, uppger företaget. “Inget av dessa fall har oss veterligen lett till en allvarlig skada” skriver Hövding i ett mejlsvar.

Enligt uppgifter till Uppdrag granskning handlar det om flera fall med huvudskador, där cyklister fått åka med ambulans till sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.