Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ses konsttjuven hämta urnan vid äldreboendet. Foto: Lindgårdens äldreboende/SVT

Miljonurna togs från äldreboende – granskning leder till miljardärs trädgård

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En värdefull urna marknadsfördes med påhittad bakgrundshistoria – och såldes. Det kan Uppdrag granskning avslöja. Allt pekar på att urnan tagits från ett äldreboende i samband med ett misstänkt bedrägeri. Galleriet som förmedlade urnan frånsäger sig ansvaret.

Bergslagsurnan formgiven av skulptören Eric Grate finns i elva kända exemplar. En av urnorna stod placerad utanför ett äldreboende i Jönköping. Uppdrag granskning har följt hur en konsttjuv lyckades övertala äldreboendet om att få låna urnan för att restaurera den. Urnan, som kan vara värd miljonbelopp enligt Nationalmuseums expert, lämnades aldrig tillbaka.

Ett år senare dök en urna upp utanför den Åkerlundska villan på Dalarö som ser identisk ut, visar granskningen. Enligt experter tyder allting på att det är samma urna som “lånades” från äldreboendet. Urnan fotograferades och marknadsfördes av galleriet CFHill som vid försäljningen uppgav en felaktig bakgrundshistoria – att urnan ägts av den nu avlidne förläggaren Erik Åkerlund.

Konsttjuven

– Det var ett unikt objekt som var specialbeställt. Så den tror jag inte att någon vare sig stulit eller kopierat, säger Anna-Karin Pusic, vd på CFHill, när Uppdrag granskning kontaktar galleriet.

Hittas i privat trädgård

Bergsslagsurnan köptes av en förmögen kvinna som placerade den i trädgården. Efter granskningen av försäljningen har en polisutredning inletts mot konsttjuven. Misstanken gäller grovt bedrägeri. Köpare har meddelat i mejl att urnan lämnats tillbaka.

”Jag levererar tillbaka urnan till CFHill som får ta kontakt med polismyndigheten”.

”Förlorat rätten”

CFHill uppger att urnan är lagrad på en “neutral plats” och att polisen har fullständig information. Men polisens utredare säger att galleriet inte gett svar på var urnan står.

CFHill vill inte medverka i en intervju. De menar att de i sin roll som enbart förmedlare inte kan klandras om bergslagsurnan är tagen från äldreboendet i Jönköping. De menar också att det inte är fastslaget att det rör sig om samma urna och skriver i mejl:

”Den påstådda ägaren i Jönköping har genom sin passivitet förlorat rätten”.

De hänvisar till att äldreboendet dröjde innan de polisanmälde den försvunna urnan.

Swedish grace

Swedish Grace är en designstil som skapades i Sverige på 20-talet med möbler, antikviteter och utomhusföremål. På senare tid har den populariserats på marknaden och säljs nu för höga belopp på auktioner.

cfhill

CFHill är ett konstgalleri som också förmedlar konstverk, alltså är en mellanhand mellan säljare och köpare precis som ett auktionshus eller en mäklare. CFHill startades av Michael Storåkers, Anna-Karin Pusic och Michael Elmenbeck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konsttjuven

Mer i ämnet