I polisanmälan står det att mannen utgett sig för att ha läkarexamen när han sökt tjänst som läkare men inte att han jobbat som läkare i över tre år.

Efter granskningen – nu polisanmäls bluffläkaren

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Region Skåne polisanmäler nu den bluffläkare som behandlade över tusen patienter under tre år. Men i polisanmälan nämns inte ett ord om att mannen faktiskt har jobbat där – bara att han sökt jobb.

Uppdrag granskning berättade i gårdagens reportage att varken mannens arbetsgivare, Region Skåne, eller Inspektionen för vård och omsorg, IVO, polisanmälde skåneläkaren efter att bluffen uppdagades.

Nu, snart två år efter att han slutade där, ändrar sig Region Skåne och polisanmäler läkaren.

Varför gjordes ingen polisanmälan för två år sedan när ni upptäckte det här?

– Jag kan inte svara på det, men nu när vi har gått igenom det här ånyo så bestämdes det här av förvaltningsledningen att vi ska lämna in en polisanmälan, säger Jens Enoksson, regional chefsläkare Region Skåne.

Varför det?

– För att vi bedömer att det är så pass allvarligt att utge sig för att ha läkarexamen när man inte har det.

Fokus på lögnen – igen

I veckan har Uppdrag granskning visat att den risken som bluffande läkare utsätter patienter för sällan utreds. Istället fokuserar anmälningar och utredningar på urkundsförfalskningen, själva lögnen.

Så är även fallet i Region Skånes polisanmälan. I den nämns inte ett ord om att mannen faktiskt har jobbat där i över tre år, bara att han ”uppgett sig vara examinerad läkare då han sökt tjänst som vikarierande underläkare och när han sökt AT tjänst 2010”.

Varför har ni inte skrivit i anmälan att han faktiskt jobbade i över tre år?

– Det här är första steget och vi kommer att komplettera anmälan om det behövs, men vi tar tacksamt emot synpunkter, säger Jens Enoksson.

Bluffläkaren hade bara gått sju terminer av elva på läkarlinjen men utgett sig för att vara färdig läkare. Brott mot patientsäkerhetslagen, alltså den risk han utsatt patienter för dagligen som falsk läkare nämns inte heller i anmälan.

Arbetsgivaren är skyldig att kontrollera om läkare är behöriga. Region Skåne förnyade hans anställning fyra gånger som AT-läkare, utan att de gjorde den kontrollen.

Läs mer om att patientsäkerheten sällan utreds.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Legitimerad

Mer i ämnet