Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Plötsligt fick jag inte på mig kläderna” – se hur demensen påverkar 60-åriga Mikael Eriksson. Foto: SVT

Parets mobilfilm visar demensens mörker: ”Ångest är det värsta”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Mikael Eriksson var 55 år när han fick sin demensdiagnos. Han och hans fru Marianne Dahl har filmat hur sjukdomen vänt upp och ned på deras liv. Genom att dela med sig vill de bryta skammen. 

Demens förknippas ofta med minnessvårigheter, men det finns många fler symptom. När Mikael Eriksson från Delsbo 2018 fick diagnosen Bensons syndrom var det synen som först påverkades. Marianne minns tillfället då hon började förstå att något var fel.

Se serien: När jag inte längre minns dig

– Du skulle bädda sängen och det tog en jädra tid. Så kom du ner och sa “nej jag får inte till lakanen”, säger Marianne Dahl till sin man Mikael Eriksson.

Nära skildring av demens

I serien “När jag inte längre minns dig” har Uppdrag granskning under en längre period följt Mikael Eriksson och fyra andra personer som alla drabbats av demens tidigt i livet. De allra flesta insjuknar efter 80 år. Men det finns en grupp av yngre demenssjuka, det vill säga de som fått diagnosen innan de fyllt 65 år. 

Ofta får demenssjuka svårt att orientera sig, hitta ord eller ta på sig kläderna. Oro och ångest är också vanligt förekommande. För Mikael Eriksson har sjukdomen inneburit återkommande panikångestattacker.

“Ångesten är det värsta” – se parets egna filmer som visar hur demensen påverkar Mikael Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.