Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över 70 poliser skadades vid upploppet i Örebro – se intervjun med kommenderingschefen Peter Karlsson. Foto: SVT

Polisens självkritik vid upploppen i Örebro: ”Hade kunnat dämpa det”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Polisen gick emot sin framarbetade taktik vid upploppen under påskhelgen 2022. Örebro moské är kritiska till att de inte informerades om koranbränningen i tid. Dröjsmålet gjorde att polisen fick viktig information från moskén först dagen före. Också valet av plats, en stor öppen park i Örebro, bryter mot riktlinjerna.

Efter Göteborgskravallerna 2001 utvecklade polisen ett koncept som kallas särskild polistaktik, SPT. Det handlar om hur polisen ska hantera folksamlingar som riskerar att bli våldsamma. Uppdrag granskning har gått igenom ett stort antal vittnesmål från poliser som arbetade vid upploppen i Norrköping och Örebro och kan visa att polisen inte fullt ut följde den särskilda polistaktiken, SPT.

– Hade vi haft det fulla SPT-konceptet på plats från början hade vi nog kunnat dämpa det här, säger Peter Karlsson, kommenderingschef i region Bergslagen.

Undvek att informera om koranbränning

Personskadorna var flest i Örebro. Över 70 poliser skadades. Bristande utbildning och fel fordon kritiseras i polisens egen utredning av upploppen. Men också för lite förberedelser. Samordnare för dialogpolisen i Bergslagen, Tobias Brodin, menar att man medvetet avstod från att gå ut med information om Paludans besök för att det kunde riskera att samla fler motdemonstranter. Trots att man enligt SPT ska förbereda personer som kan vilja protestera mot en aktion. 

 – Jag tycker det är fel. För vi har ett beprövat koncept med särskilda polistaktiken och dialogpolisen. Men vi väljer ändå aktivt att inte arbeta med det inför en av de kanske hetaste situationerna som vi i regionen stått inför, säger Tobias Brodin.

Bytte plats – efter information från moské

Paludan fick först tillstånd att bränna koranen i Vivalla i Örebro, i närheten av moskén efter fredagsbönen. Men natten innan upploppet fick kommenderingschefen Peter Karlsson viktig information från moskén och kommunpoliser som gjorde att han tog beslutet att av säkerhetsskäl byta plats till Sveaparken i centrala Örebro. Men informationen riskerade att aldrig nå polisen i tid. Ordförande för moskén i Örebro, Yusuf Abdow  säger i Uppdrag granskning att polisen aldrig tog kontakt med dem. I flera dagar innan Paludans besök försökte han få någon från polisen att komma och informera moskén.

– Det är inte klokt. Det är en absurditet för att om man ska vara framför moskén och samtidigt inte informera folk. Det kan ju gå åt andra hållet liksom. Det kan bli kaos, säger Yusuf Abdow. 

Flytten till Sveaparken kritiseras i polisens egen utvärdering av upploppen. Det är en stor, öppen yta kantad av mängder av gatsten.  

– Utifrån taktik var valet av plats helt fel. Det är väldigt svårt för polisen att hålla den, säger polisinspektör Jonas Packalén, som själv utsattes för våld under upploppet i Örebro. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.