Politiker får inte träffa experter på Ekobrottsmyndigheten: ”Blev helt chockad”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Enskilda företrädare för politiska partier får inte träffa experter på Ekobrottsmyndigheten. Generaldirektören Monica Rodrigo vill inte kännas vid något kontaktförbud – men enligt interna mejl som Uppdrag granskning tagit del av har hon gjort tydligt för anställda att myndigheten inte ska ha ”den sortens kontakter”.

Arbetsmiljön på Ekobrottsmyndigheten har kritiserats kraftigt under hösten, vilket både fackförbundstidningen Publikt och Aftonbladet rapporterat om. En stor del av kritiken har riktats mot myndighetens generaldirektör Monica Rodrigo och handlat om en tystnadskultur på myndigheten.

Nu kan Uppdrag granskning avslöja nya uppgifter om begränsningar för vilka som får chans att prata med myndighetens experter.

Flera politiker nekade

2018 skulle EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) förhandla om ett nytt EU-direktiv och ville träffa en av revisorerna på Ekobrottsmyndigheten.

– Jag var ganska säker på att vi skulle ha ett möte inom kort – och så fick jag veta att man inte ville ha kontakt med politiker, säger hon.

Via mejl fick Jytte Guteland veta att myndigheten inte längre för ”dialoger med företrädare för enskilda politiska partier utan hänvisar till remissvar och andra offentliga handlingar”.

Även miljöpartisten Rasmus Ling har blivit nekad.

– Jag har gjort besök på Polismyndigheten, Tullverket, Kronofogden, Konsumentombudsmannen, alla möjliga myndigheter, men jag kan inte minnas att det vid ett enda tillfälle varit ett negativ svar. Så jag blev väldigt förvånad och besviken, säger han.

”Hon vill också själv ha alla kontakter”

Generaldirektören Monica Rodrigo vill inte kännas vid något kontaktförbud – men interna mejl som Uppdrag granskning tagit del av visar någonting annat:

”Monica anser att vi inte ska ta emot enskilda riksdagsledamöter. Ett parti ska inte ha ’fördel’ av att ha mer info från oss än andra. Hon vill också själv ha alla kontakter på denna nivå.”

I ett annat mejl nämns ett möte där frågan om besök av politiker tagits upp, där står det att “hon klargjorde mycket bestämt att vi inte ska ha den sortens kontakter.”

– Jag blev helt chockad. Jag trodde inte att det var sant först när jag hörde att generaldirektören hade gått ut med något kontaktförbud. Jag tror inte att skattebetalarna skulle uppskatta det här om de kände till det, säger Stefan Lundberg, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

”Fråga om ordning och reda”

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, säger att man som anställd alltid har yttrandefrihet och meddelarfrihet.

– Det kan aldrig en generaldirektör ta ifrån en. Men en chef kan alltid bestämma vad man ska göra på sin arbetstid och kan då naturligtvis säga att det inte ingår i arbetsuppgiften att ha kontakt med vissa personer.

Till Uppdrag granskning säger Monica Rodrigo att de ordnar med besök om frågan går via myndighetens ledning.

– Det är fråga om ordning och reda, det handlar inte om att man inte får besöka myndigheten, det är självklart att vi ordnar det, säger hon.

Om det gått via myndighetens ledning, säger ni då ja till enskilda möten med enskilda politiker?

– Jag vet inte, jag känner inte till något sådant fall där den frågan har kommit.

Missa inte Uppdrag granskning

De kallas visselblåsare – människor som larmar om missförhållanden på sina arbetsplatser eller kritiserar sina chefer öppet. Men den som vågar höja rösten riskerar att få betala ett högt pris. Vad är egentligen tillåtet att säga?

Reportaget ”Håll käften och lyd” publiceras onsdag 3 mars klockan 12 på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.